Saopštenje Skupština

Premijer krši Ustav kad ne odgovara na pitanja poslanika

Premijer Srbije se skandalozno ponaša prema poslanicima Skupštine Srbije i ignoriše pitanja koja mu se postavljaju. Pokret Dosta je bilo neće tolerisati takvo omalovažavanje Skupštine i gaženje Ustava i zakona države koji određuju da premijer mora da odgovara poslanicima za svoj rad. Zato je Saša Radulović, šef poslaničke grupe Dosta je bilo, danas ponovio pitanja na koja premijer nije odgovorio još od sednice na kojoj je izlagao svoj ekspoze.

skupstina

Radulović je pitao da li penzioneri, od kojih je oteto 180 miliona evra 2015. godine, subvencionišu Er Srbiju i pokrivaju gubitke nesposobnog menadžmenta ove kompanije? Er Srbija je za poslednje dve godine napravila gubitak od 120 miliona evra. Građani Srbije su u isto vreme ER Srbiji dali subvenciju u istom iznosu od 120 miliona evra, a platili su i stare dugove Er Srbije u iznosu od 150 miliona evra. Ukupno je u Er Srbiju, na račun građana Srbije, otišlo 270 miliona evra, da bi Vlada mogla da se hvali kako je Er Srbija postala profitabilna kompanija.

Drugo pitanje se tiče Železare Smederevo koja je 2014. godine napravila gubitak od 134 miliona evra, a dobila subvencije od 36 miliona evra. U 2015. godini je napravila gubitak od 142 miliona evra. Ukupno, preko 270 miliona evra gubitka. Da li je od penzionera oteto 180 miliona evra da bi se finansirali gubici nesposobnog menadžmenta Železare?

Treće pitanje odnosi se na veoma štetan ugovor azerbejdžanske kompanije Azvirt koja gradi autoput od Ljiga do Preljine i ne plaća ni carine, ni akcize, ni PDV, nijednu taksu ili naknadu. Zato je pitanje za premijera da li je istina da Azvirt uvozi naftu iz Azerbejdžana bez plaćanja carina, akciza i PDV-a, o kolikoj količini nafte govorimo, da li je istina da tu naftu preprodaje našim podizvođačima po punoj tržišnoj ceni i zašto im je to dozvoljeno? Da li je istina da je Azvirt zakupio separaciju Takovo iz koje vadi usitnjeni kameni agregat koji prodaje našim podizvođačima po ceni od 35 evra za kubik, a tržišna cena je 21 evro po kubiku? Zbog čega premijer, ministarstva i nadležne agencije dopuštaju ovakvo ponašanje i izvlačenje novca od građana Srbije? Za to vreme naša građevinska industrija propada. Kada će premijer prestati da potpisuje i podržava ugovore koji favorizuju strane investitore na račun domaće industrije koja propada, a strane kompanije uzimaju “kajmak”? Iza svih takvih ugovora krije se korupcija i to domaća, a ne strana.

Premijer je juče bio u Kuršumlijskoj banji koja propada i optužio prethodne vlasti da su za to krive. Zašto premijer već 4 godine, koliko je na vlasti, ništa nije uradio da bi se uveo red u Kuršumlijskoj banji, nego se stalno vadi na nekoga ko pre njega nije radio posao? Da li premijer zna da je ovo 2016. godina a da je na vlasti od 2012. godine i kada će preuzeti odgovornost za ono što se događa u društvu?

Premijer je rekao da “porodilje dobijaju 4.000 dinara za prvo dete, 11.000 dinara za drugo i eto minimalne plate, pa posle neće da rade”. Da li premijer razume koliko je ova izjava neprihvatljiva? Kada će premijer da se izvini porodiljama?

Predsednici Skupštine Srbije prosleđeno je pitanje dokle će diskriminisati poslaničku grupu Dosta je bilo. Poslanička grupa DJB je četvrta po snazi u Skupštini Srbije. Duplirali smo podršku od izbora do danas. Kada će se napraviti konačan raspored sedenja da četvrta po snazi poslanička grupa ne sedi u ćošku sale i da dobije mesto u prvom redu?

Predsednica skupštine i premijer su dužni da po Poslovniku pismeno na ova pitanja odgovore u roku od 15 dana.

DJB Mladi

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • U Vučićevim očima, DJB nije ništa drugo do “mrzitelj” njega lično i njegove porodice, skup “izdajnika” i “stranih plaćenika”, nesreća i nevolja njegovog uspona i zamišljenih uspeha. Sva ovde postavljena pitanja on ne shvata kao političko razmimoaliaženje, kao borbu mišljenja i argumenata, on to doživljava kao podmukli napad na sve što radi, što misli i što predstavlja. Zato je potpuno iluzorno očekivati od njega bilo kakav smislen i racionalan odgovor. Despotske i navijačke, njegovo glavne osobine u suštini su najveći protivnici demokratije i slobodoumnog mišljenja, a sasvim evidentno ukazuju da on politikom ne može da se bavi.

    • Ja mislim da je on svestan jako dobro i da namerno spusta polemiku na “licnu mrznju” prema njemu jer na taj nacin pokusava diskreditovati svaku konstruktivnu kritiku (svaka kritika AV je mrznja, jel) a sebi uz to kod krezubog dela birackog tela probuditi znacaj i emocionalnu potrebu da ga zastite. Inace, da mi je neko rekao da ovoliko lazi, pretvaranja i konstantnog patoloskog izvrtanja stvarnosti moze biti sistem necije vladavine u 21 veku ja mu ne bi verovao. Pa oni se samo bave smisljanjem scena i namestanjem za glumu, zaista im vise prilici da se bave putujucim kazalistem. Ovo veze sa drzavnickim poslom nema i zato ce sto neko gore rece glavni glumac koga svi nesto mrze dok se on prometejski zauzima za narod sve teze da namesta scenu. A najmilije je da ce probuditi 50% uspavanih gradjana da napokon izadju na izbore i podrze DJB. Jer da SNS nije nastavio svaku eroziju drustva, laznim obecanjima oduzeo sebi poene na patriotskom planu (patriote same priznale Kosovo u Briselu) ne bi bilo moguce da se napokon ideje DJB probiju u etar svom svojom snagom i ukazu sta je jedini ispravan put za razvoj i napredak ovog zgazenog i demoralisanog drustva.

  • Poštovani prijatelji,
    Sva vaša pitanja su na mestu, ali vlast (čitaj Aca-obećanje) radi šta hoće, jer mu se može.
    Uticaj javnog mnjenja je na najnižem nivou, a samim tim njemu niko ne može ništa.
    Šta hoću da kažem, sada je potrebno zadobiti poverenje naroda i izboriti se za veći uticaj javnosti, a rušenje premijera bi trebalo da usledi odmah zatim, odnosno samim tim. Nedopustivo je to što rade Aca-obećanje, Maja Gojković, Siniša Mali…moglo bi se reći svi iz vlasti.
    Da bi se nešto promenilo moraju da imaju veću odgovornost, a njih je sada baš briga za narod i kako narod živi.
    Zato smatram da bi morali da se pripremate za mitinge i proteste, ali koji će biti dobro organizovani, a mi (narod) smo tu da vam pomognemo. Evo prilike 20. oktobra u 18 sati da kažemo šta mislimo o Savamali, majicama sa likom pravosnažno osuđenog kriminalca, “terorističkoj organizaciji” u Crnoj Gori, porodiljama…
    P.S. Budite malo agresivniji. Na RTS i Pinku pljuju Sašu Radulovića a vaši demanti se ne čuju.
    (Budite aktivniji makar na elektronskim medijima). 🙂

    • @Pavle:
      Dragi Pavle,
      mogu da budu agresivini koliko hoce, ni na jednom mediju ne smeju ni da pomenu DJB, sem u najnegativnijem kontekstu, a kamoli
      da im objave demanti.
      Zato sta drugo, nego vidimo se na koncertu.

    • Pavle samo u jednoj stvari se ne slazemo. Vucic ne radi sve sto hoce vec sto mora. On vise ne vlada situacijom vec situacija vlada sa njim. Vecina njegovih poteza i reakcija su iznudjene, setimo se dogadjaja sa Trepcom do bivseg glavnokomandujuceg zandarmerije u Crnoj Gori. Za primetiti je uvek da je veoma iznenadjen kada ovkve vesti iskoce u javnost. Konferencije za novinare su u podsednje vreme uvek reakcija na nesto, a sve manje su proaktivne konferencije koje nesto najavljuju ako izuzmemo besmisleno bivstvovanje vlade u Nisu zacinjeno ljutom paprikom i sl. Ono sto moze biti problem je cinjenica da covek u takvim situacijama cini ishitrene poteze koji mogu biti veoma opasni. Da nije premijer bili bi opasni po njega samog ovako mogu biti opasni po Srbiju. Ko zna u sta nas sve moze uvaliti. Da Vucic nije vise “kapo di tutti capi” u vladi pokazuje cinjenica koja je onako u vestima promakla kao sala, a koju je premijer i sam priznao, a to je da su se ministiri iz popmezno najavljivanog boravka u Nisu iz istog Nisa razbezali drugi dan, osim dvojice ocigledno duznika. Cik da bi neko u proslom sastavu Vuciceve vlade uradio tako nesto. To je cena koaloicije u koaliciji pri sastavljanju vlade. Vucic placa danak cinjenici sto je umesto stvaranja sistema stvarao kult licnosti. Ono sto je sigurno je da se Vuciceva kula od karata osipa i pitanje je kada ce neko povuci kljucnu kartu i ubrzati proces rusenja. Treba biti miran i stalozen. Ne trebaju nam revolucije jer nam nikad nista dobro nisu donele. Vreme radi za nas stim da svojim delovanjem mozemo da ceo proces raspada Vuciceve vladavine mozemo ubrzati. Samo pametno i promisljeno.

    • Bosko, svaka čast na komentaru. Odlično iskazana poenta. Svako može da primeti da se na Vučićevim obraćanjima javnosti sve više vidi nervoza i kako se breca na sve više i više stvari. Vidi se da gubi tlo pod nogama.

  • Ne verujem da ćemo dobiti odgovore od premijera, jer je čak I za to nesposoban, ali ovo je jedan od načina da to I dokažemo- da imamo nesposobnog I neodgovornog premijera koji nas vodi u ništavilo.

  • Koja vlast je u Srbiji imala NAJGORU PREDHODNU VLAST?
    NAJGORU PREDHODNU VLAST je imala vlast Zorana Djindjica 2000.godine: Milosevic, SPS i SRS.
    Kako sadasnja valast AV SNS /SNS je ustvari SRS, samo se drugacije zove/ ima obraza da uopste pominje PREDHODNU VLAST.
    AV nema hrabrosti da javno razgovara /debata, suceljavanje/ sa neistomisljenicima, jer nema suvisli odgovor ni na jedno postavljeno pitanje.
    Najjednostavnije mu je da na neistomisljenike napujda svoje saradnike, Informer i Pink.

  • Pokret DJB i Šaša Radulović svojim ispravnim aktivnostima u skupštini Srbije doprinose da Aleksandar Vučić ( U daljnjem tekstu AV). Doprinose da AV osptruiše najvišu državnu instituciju skupštinu, AV ponižava tu instituciju i svodi istu na nivo Zajednice Etažnih Vlasnika. Da DJB i Saša Radulović ne kritikuju ovako argumentovano i temeljito. AV bi pustio polusvijet, koji čine njegovi poslanici, da rade svaki dan. Uslov bi bio da radi zvonce i da ima struje za zvonce. Molim pokret DJB i Sašu Radulovića, ako stanete pred polusvijetom i Neandertalacima, nastupiće veće zlo. Zato ostanite ponosno i uspravno i držite se bar zbog inata, kao do sada. Iz dana u dan sve ste bolji. Ja često komentarišem vaše tekstove i podržavam Vas svim srcem, ali kada bi DJB i Saša Radulović mene zaposlili partijski to više ne bih radio obećavam. Ne zato što ne bih imao vremena zbog zauzetosti poslom. Nego zato što trebate istrajati principu “STOP PARTIJSKOM ZAPOŠLJAVANJU”. Pozdrav za pokret DJB i simpatizere, a taj sam i sam. Nikada nisam bio član partije, pa ni SKJ, sada razmišljam, ali ne želim izgubiti svoj integritet u poznim godinama. Oni koji su bili po partijama preporučujem Vam DJB, jer i ja se zarečani ne partijski čovjek razmišlja, Vi koji jeste, manji problem imate. Ovo je pravi izbor za Snce sine u našoj Srbiji. Uključujte se i radite za ovaj poret, jer time ne da radite za sebe, mislim da više radite za svoju djecu i unuke i pokoljenja. U Srbiji je kultura u likvidaciji, ovi ljudi strplivo i kulturno rade svoj posao. Red je da mi, koji smo izrodili; Andrića, Teslu, Pupina, Njegoša, Milankovića, Mešu Selimovića, Vuka Karadžića i mnoge druge. Red je da pokažemo da kultura mora ići uvis.Pozdrav ljudi…. “Kraj Polusvijetu i Neandertalacima sliboda narodu”. Do pobjede slava tabi Hriste Bože nado naša.