Ауторски текст Западна Србија

Како се калио Статут Града Ваљева

Скупштина града Ваљева је на седници 20.06.2016 године изгласала одлуку о приступању промени Статута града и именовала комисију у којој се налазим и ја као члан. Нас седам је одређено да донесе нацрт акта о промени Статута и да акт усклади са надлежностима органа града Ваљева, Законом о јавној својини, Законом о одбрани и другим законима.

valjevo

Међутим, прави разлог зашто се приступило убрзаној измени Статута је намера да се повећају надлежности градоначелника: да поставља и разрешава помоћнике и друге „стручњаке“ за поједине области и образује радна тела за питања из надлежности градоначелника. Циљ је и да се повећа број чланова Градског већа са девет на једанаест и тако ухлеби још који присталица странака на власти.

29.07.2016 године комисија за израду нацрта акта за промену Статута града Ваљева добија на увид готов нацрт (не зна се ко га је урадио) да погледа, мало дискутује и да да зелено светло за пролаз на Скупштину. Уместо првобитно планираног повећања на 11 чланова Градског већа, предложено је чак 13. Градско веће имало је 9 чланова, тако да је предложено скоро 50 % повећање.

Надлежности градоначелника су повећане толико да их не би добио ни да је изабран непосредним гласањем. Одлучује о давању у закуп ствари у својини Града; одлучује о давању сагласности за давање у закуп непокретних ствари, доноси акт о прибављању, отуђењу и давању у закуп грађевинског земљишта у складу са усвојеним Програмом. На моје питање о ком се програму ради, наводе неки Програм из 2010 год и који је допуњаван само при отуђивању земљишта и накнадно достављају број и годину кад је донет Програм.

Реаговала сам на кршење процедуре и излазак изван овлашћења датог одлуком Скупштине о проширњу Градског већа са 11 на 13 чланова. Нисам се сложила ни са повећањем надлежности градоначелника. Представник ДС-а и ја смо гласали против оваквео длуке, осталих 5 за предлог. Одређен је датум за јавну расправу .

Јавна расправа је спроведена на тајан начин. Трајала је 15 дана. На сајту Града је објављена тако да се не може наћи. Није објављена ни у једном медију.

Предала сам наш предлог и наше замерке.

18.08.2016 год. седница комисије на којој се читају предлози (само 3; поред ДС-а и нас, удружење потрошача је дало предлог ван предложених измена). Очекивано, ниједан није прихваћен.

На замерке да су изашли изван овлашћења донетог одлуком Скупштине града о броју чланова Градског већа, представници власти се правдају да имају могућност да предложе а да је на Скупштини одлука да ли ће предлог прихватити. Не прихватам овакво тумачење и покушавам да образложим да се ни овако не зна шта ради који члан.

већа. Ни то није одлучено како треба већ се преклапају и улазе један другом у ресоре. А што се градоначелника тиче, овим му се широм отварају врата за корупцију. Може да располаже градском имовином по свом нахођењу. Поменути Програм није дат на увид, нити је стари прилагођен оваквој ситуацији.

Друга замерка је на то да се градоначелнику омогућава запошљавање „стручњака„ а  не наводи се из којих области, нити се одређује њихов број. Поставила сам питање зашто градоначелник не тражи стручњаке у оквиру Градске управе, да ли то значи да су ту запослени нестручни људи? Ако је тако, ко их је ту запослио?

Одлука је донета, претпостављате каква. Навели су ми пример једне београдске општине где су дата иста права председнику, као да је изабран непосредним гласањем.

Онда следи хитан састанак комисије. Позив је упућен 2 сата пре одржавања седнице. На том састанку су саопштили да су нам изашли у сусрет и да ће бити 11 чланова Градског већа уместо 13 иако смо се противили повећању броја од 9 чланова. Очигледно је да је ово “излажење у сусрет” требало да забашури  да су прекршили процедуру и дато овлашћење Скупштине Града.

Затим је уследио састанак редовне Статутарне комисије, где је резултат гласања био 3:3. Са таквим Записником се отишло на седницу Скупштине Града Ваљева.

На седници Скупштине града 7.10.2016 год прва тачка дневног реда био је претрес предлога одлуке о изменама и допунама Статута града Ваљева. После известиоца и говора да је све урађено у складу са законом и за добробит града Ваљева (читај градоначелника и партијских паразита), за говорницу је истрчао члан Статутарне комисије да каже да није био на састанку, али би гласао за предлог измене и резултат гласања би био 4:3 за владајуће странке.

Излазим за говорницу и износим све наше аргументе и неслагање .Нисам хтела да се предамо до задњег часа.

Претпостављате како се завршило. Пребројавањем гласова 44:7 усвојена је промена Статута.

Покрет Доста је било има 3 одборника, колико и ДС. Седми противник измене био је из редова владајућих странака. Нама је драго да су почели да прелазе на страну аргумената.

Снежана Спајић
одборница Скупштине Града Ваљева
окружна координаторка покрета Доста је било за Колубарски регион

ДЈБ Млади

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар