Autorski tekst Zapadna Srbija

Kako se kalio Statut Grada Valjeva

Skupština grada Valjeva je na sednici 20.06.2016 godine izglasala odluku o pristupanju promeni Statuta grada i imenovala komisiju u kojoj se nalazim i ja kao član. Nas sedam je određeno da donese nacrt akta o promeni Statuta i da akt uskladi sa nadležnostima organa grada Valjeva, Zakonom o javnoj svojini, Zakonom o odbrani i drugim zakonima.

valjevo

Međutim, pravi razlog zašto se pristupilo ubrzanoj izmeni Statuta je namera da se povećaju nadležnosti gradonačelnika: da postavlja i razrešava pomoćnike i druge „stručnjake“ za pojedine oblasti i obrazuje radna tela za pitanja iz nadležnosti gradonačelnika. Cilj je i da se poveća broj članova Gradskog veća sa devet na jedanaest i tako uhlebi još koji pristalica stranaka na vlasti.

29.07.2016 godine komisija za izradu nacrta akta za promenu Statuta grada Valjeva dobija na uvid gotov nacrt (ne zna se ko ga je uradio) da pogleda, malo diskutuje i da da zeleno svetlo za prolaz na Skupštinu. Umesto prvobitno planiranog povećanja na 11 članova Gradskog veća, predloženo je čak 13. Gradsko veće imalo je 9 članova, tako da je predloženo skoro 50 % povećanje.

Nadležnosti gradonačelnika su povećane toliko da ih ne bi dobio ni da je izabran neposrednim glasanjem. Odlučuje o davanju u zakup stvari u svojini Grada; odlučuje o davanju saglasnosti za davanje u zakup nepokretnih stvari, donosi akt o pribavljanju, otuđenju i davanju u zakup građevinskog zemljišta u skladu sa usvojenim Programom. Na moje pitanje o kom se programu radi, navode neki Program iz 2010 god i koji je dopunjavan samo pri otuđivanju zemljišta i naknadno dostavljaju broj i godinu kad je donet Program.

Reagovala sam na kršenje procedure i izlazak izvan ovlašćenja datog odlukom Skupštine o proširnju Gradskog veća sa 11 na 13 članova. Nisam se složila ni sa povećanjem nadležnosti gradonačelnika. Predstavnik DS-a i ja smo glasali protiv ovakveo dluke, ostalih 5 za predlog. Određen je datum za javnu raspravu .

Javna rasprava je sprovedena na tajan način. Trajala je 15 dana. Na sajtu Grada je objavljena tako da se ne može naći. Nije objavljena ni u jednom mediju.

Predala sam naš predlog i naše zamerke.

18.08.2016 god. sednica komisije na kojoj se čitaju predlozi (samo 3; pored DS-a i nas, udruženje potrošača je dalo predlog van predloženih izmena). Očekivano, nijedan nije prihvaćen.

Na zamerke da su izašli izvan ovlašćenja donetog odlukom Skupštine grada o broju članova Gradskog veća, predstavnici vlasti se pravdaju da imaju mogućnost da predlože a da je na Skupštini odluka da li će predlog prihvatiti. Ne prihvatam ovakvo tumačenje i pokušavam da obrazložim da se ni ovako ne zna šta radi koji član.

veća. Ni to nije odlučeno kako treba već se preklapaju i ulaze jedan drugom u resore. A što se gradonačelnika tiče, ovim mu se širom otvaraju vrata za korupciju. Može da raspolaže gradskom imovinom po svom nahođenju. Pomenuti Program nije dat na uvid, niti je stari prilagođen ovakvoj situaciji.

Druga zamerka je na to da se gradonačelniku omogućava zapošljavanje „stručnjaka„ a  ne navodi se iz kojih oblasti, niti se određuje njihov broj. Postavila sam pitanje zašto gradonačelnik ne traži stručnjake u okviru Gradske uprave, da li to znači da su tu zaposleni nestručni ljudi? Ako je tako, ko ih je tu zaposlio?

Odluka je doneta, pretpostavljate kakva. Naveli su mi primer jedne beogradske opštine gde su data ista prava predsedniku, kao da je izabran neposrednim glasanjem.

Onda sledi hitan sastanak komisije. Poziv je upućen 2 sata pre održavanja sednice. Na tom sastanku su saopštili da su nam izašli u susret i da će biti 11 članova Gradskog veća umesto 13 iako smo se protivili povećanju broja od 9 članova. Očigledno je da je ovo “izlaženje u susret” trebalo da zabašuri  da su prekršili proceduru i dato ovlašćenje Skupštine Grada.

Zatim je usledio sastanak redovne Statutarne komisije, gde je rezultat glasanja bio 3:3. Sa takvim Zapisnikom se otišlo na sednicu Skupštine Grada Valjeva.

Na sednici Skupštine grada 7.10.2016 god prva tačka dnevnog reda bio je pretres predloga odluke o izmenama i dopunama Statuta grada Valjeva. Posle izvestioca i govora da je sve urađeno u skladu sa zakonom i za dobrobit grada Valjeva (čitaj gradonačelnika i partijskih parazita), za govornicu je istrčao član Statutarne komisije da kaže da nije bio na sastanku, ali bi glasao za predlog izmene i rezultat glasanja bi bio 4:3 za vladajuće stranke.

Izlazim za govornicu i iznosim sve naše argumente i neslaganje .Nisam htela da se predamo do zadnjeg časa.

Pretpostavljate kako se završilo. Prebrojavanjem glasova 44:7 usvojena je promena Statuta.

Pokret Dosta je bilo ima 3 odbornika, koliko i DS. Sedmi protivnik izmene bio je iz redova vladajućih stranaka. Nama je drago da su počeli da prelaze na stranu argumenata.

Snežana Spajić
odbornica Skupštine Grada Valjeva
okružna koordinatorka pokreta Dosta je bilo za Kolubarski region

DJB Mladi

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar