Ауторски текст Београд

Хладни радијатори на Чукарици

Грејна сезона у Србији је званично почела 15. октобра. Ал то не важи и за општину Чукарица, где су радијатори и даље хладни. Прокопане улице, углавном, на Бановом брду и Цераку, где се врши реконструкција, мењају се старе али и нове топловодне цеви. Радници Београдских електрана један дан раде, док наредних дана све стоји, Или, као у случају Мајданске улице на Бановом брду, изврше поправку једног дела топловода, али дође до квара пар метара даље. И онда наново, копање и поправке. Ништа не обећава да ће радијатори ускоро бити топли.

radijatori-toplana

Грађани се с правом питају где су ЈП ‘’Београдске електране’’ биле у пролеће и лето, када је морала бити реконструисана цела топловодна мрежа, стара и дотрајала, још из 1965. године. Проблеми на мрежи трају већ неколико година, пред сезону и у самој грејној сезони, као што је и сада случај. И у фебруару ове године, кад је температура била око -10 грађани неколико дана нису имали грејање због квара на мрежи, па су грађани били принуђени да се греју на струју, што је увећало њихове трошкове. Иако су уредно и папрено плаћали рачуне за грејање током целе године, није га било у сред зиме, а да притом нису умањени ни рачуни.

Иако хладно време са температурама и испод 12 степени траје од првих дана октобра. грејања на Чукарици није било ни пре званичног почетка грејне сезоне, упркос важећим одредбама Одлуке о снабдевању топлотном енергијом у граду Београду, где члан 43 каже да ”уколико температура падне испод 12 степени Целзијуса, радијатори морају бити топли, па чак и ван грејне сезоне.’’ У Одлуци, такође, стоји и: ‘’У периоду од 1. до 14. октобра и од 16. априла до 3. маја објекти ће се грејати у дане за које у задњој прогнози претходног дана или у првој прогнози тог дана Републички хидрометеоролошки завод прогнозира средњу дневну темепратуру 12 степени скале или нижу”.

Очигледно је да се ова Одлука не примењује, односно, да се свесно крши, а цех плаћају грађани, И то дупло – кроз рачуне за грејање и рачуне за струју.

Поправке и реконструкције, према подацима са сајта ЈП ‘’Београдске електране’’ дана 18. 10.2016. године на топловодној мрежи и даље трају на Бановом брду у улицама: Петра Мартиновића, Васе Стајића, Паштровићева, Мајданска, Зрмањска, Висока, Осијечка и Гогољева, на Цераку у улицама: Снежана Хрепевник, Видиковачки венац, Ратка Митровића, Спасовданска, Репишка, Аце Јоксимовића. На терену су проблеми још видљивији, јер су и све околне улице, такође, без грејања. Искуство из ранијих година говори да пуцају и нове топловодне цеви, постављене пре свега неколико година, па се проблеми са даљинским грејањем у овим деловима Чукарице могу наставити и током зиме.

А шта је са правима грађана на нормалан живот? Где је огроман новац који грађани уплаћују током целе године како би осигурали топле станове? Зашто се тај исти новац троши нетранспарентно и ненаменски? Зашто се топловодна мрежа не поправља благовремено? И главно питање – када ће доћи до преко потребне реконструкције дотрајале топловодне мреже на Чукарици? Ова питања грађани постављају надлежнима већ дуже време. Јасно је да немамо одговор од неспособне општинске и градске власти и њихових партијски постављених, нестручних кадрова у јавним предузећима. Управо је ту срж проблема, јер су лични и партијски интереси стављени изнад јавног интереса, односно, интереса грађана.

Ако мислимо да живимо као сав нормалан свет, преко нам је потребно увођење реда у сва јавна предузећа и све институције система.

Биљана Андрић Миловановић
одборница у Скупштини Градске општине Чукарица
чланица покрета „Доста је било“, Чукарица