Autorski tekst Beograd

Hladni radijatori na Čukarici

Grejna sezona u Srbiji je zvanično počela 15. oktobra. Al to ne važi i za opštinu Čukarica, gde su radijatori i dalje hladni. Prokopane ulice, uglavnom, na Banovom brdu i Ceraku, gde se vrši rekonstrukcija, menjaju se stare ali i nove toplovodne cevi. Radnici Beogradskih elektrana jedan dan rade, dok narednih dana sve stoji, Ili, kao u slučaju Majdanske ulice na Banovom brdu, izvrše popravku jednog dela toplovoda, ali dođe do kvara par metara dalje. I onda nanovo, kopanje i popravke. Ništa ne obećava da će radijatori uskoro biti topli.

radijatori-toplana

Građani se s pravom pitaju gde su JP ‘’Beogradske elektrane’’ bile u proleće i leto, kada je morala biti rekonstruisana cela toplovodna mreža, stara i dotrajala, još iz 1965. godine. Problemi na mreži traju već nekoliko godina, pred sezonu i u samoj grejnoj sezoni, kao što je i sada slučaj. I u februaru ove godine, kad je temperatura bila oko -10 građani nekoliko dana nisu imali grejanje zbog kvara na mreži, pa su građani bili prinuđeni da se greju na struju, što je uvećalo njihove troškove. Iako su uredno i papreno plaćali račune za grejanje tokom cele godine, nije ga bilo u sred zime, a da pritom nisu umanjeni ni računi.

Iako hladno vreme sa temperaturama i ispod 12 stepeni traje od prvih dana oktobra. grejanja na Čukarici nije bilo ni pre zvaničnog početka grejne sezone, uprkos važećim odredbama Odluke o snabdevanju toplotnom energijom u gradu Beogradu, gde član 43 kaže da ”ukoliko temperatura padne ispod 12 stepeni Celzijusa, radijatori moraju biti topli, pa čak i van grejne sezone.’’ U Odluci, takođe, stoji i: ‘’U periodu od 1. do 14. oktobra i od 16. aprila do 3. maja objekti će se grejati u dane za koje u zadnjoj prognozi prethodnog dana ili u prvoj prognozi tog dana Republički hidrometeorološki zavod prognozira srednju dnevnu temepraturu 12 stepeni skale ili nižu”.

Očigledno je da se ova Odluka ne primenjuje, odnosno, da se svesno krši, a ceh plaćaju građani, I to duplo – kroz račune za grejanje i račune za struju.

Popravke i rekonstrukcije, prema podacima sa sajta JP ‘’Beogradske elektrane’’ dana 18. 10.2016. godine na toplovodnoj mreži i dalje traju na Banovom brdu u ulicama: Petra Martinovića, Vase Stajića, Paštrovićeva, Majdanska, Zrmanjska, Visoka, Osiječka i Gogoljeva, na Ceraku u ulicama: Snežana Hrepevnik, Vidikovački venac, Ratka Mitrovića, Spasovdanska, Repiška, Ace Joksimovića. Na terenu su problemi još vidljiviji, jer su i sve okolne ulice, takođe, bez grejanja. Iskustvo iz ranijih godina govori da pucaju i nove toplovodne cevi, postavljene pre svega nekoliko godina, pa se problemi sa daljinskim grejanjem u ovim delovima Čukarice mogu nastaviti i tokom zime.

A šta je sa pravima građana na normalan život? Gde je ogroman novac koji građani uplaćuju tokom cele godine kako bi osigurali tople stanove? Zašto se taj isti novac troši netransparentno i nenamenski? Zašto se toplovodna mreža ne popravlja blagovremeno? I glavno pitanje – kada će doći do preko potrebne rekonstrukcije dotrajale toplovodne mreže na Čukarici? Ova pitanja građani postavljaju nadležnima već duže vreme. Jasno je da nemamo odgovor od nesposobne opštinske i gradske vlasti i njihovih partijski postavljenih, nestručnih kadrova u javnim preduzećima. Upravo je tu srž problema, jer su lični i partijski interesi stavljeni iznad javnog interesa, odnosno, interesa građana.

Ako mislimo da živimo kao sav normalan svet, preko nam je potrebno uvođenje reda u sva javna preduzeća i sve institucije sistema.

Biljana Andrić Milovanović
odbornica u Skupštini Gradske opštine Čukarica
članica pokreta „Dosta je bilo“, Čukarica

DJB Mladi

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar