Саопштењe

Хакерски напад на сервере у свету оборио и сајт ДЈБ

Сајт покрета Доста је било отежано је функционисао од петка поподне, 21. октобра до раних јутарњих сати следећег дана, а током ноћи је био чак и оборен, због глобалног хакерског напада на сервере у САД и Европи.

dosta-je-bilo-logotip

Овај напад, за који се још не зна ко га је извео и за који нико није преузео одговорност, произвео је сметње у функционисању бројних сајтова широм света, па је тако у периоду до отклањања сметњи и посетиоцима сајта Покрета било онемогућено да приступе садржајима нашег портала.

У почетку се није знало шта је узрок отежаног функционисања а касније и пада сајта, па се чинило да је реч о изолованом проблему у који је упао само сајт покрета ДЈБ. Дан касније сазнало се да је реч о глобалном хакерском нападу, тачније три одвојена али у исто време, који су почели на Западној обали САД и ширили се као пожар ка Источној обали и Европи.

Сметње су отклоњене и интернет страница Покрета сада несметано ради, а због повећаног броја посета сајт је пресељен на нови хостинг који ће нам у будућности омогућити да изађемо у сусрет све већем броју читалаца, али и да брже и боље реагујемо на овакве и сличне нападе.

ДЈБ Млади

ДЈБ Млади

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Pozdrav Svima.
  Meni se vec nekoliko meseci preopterecenost sajta prikazivala kao “Fehler 500”, bio sam strpljiv. Sacekao koji sat i sve bilo u redu.
  Petak me zabrinuo, ali me (valjda jutros) vest da je bilo problema sa serverima ohrabrilo i smirila.
  – Skupstina nedelju – dve unazad, Dva clana REM-a, “azerbejdzanski” kredit “Smederevske” podzemne instalacije, skolstvo dotaknuto.
  Nema tu oporavka i razvoja Srbije. Malo je tu sutinskih pitanja i ozbiljog posla.
  – Mozda je upravo dobro sto se nije moglo pristupiti ovom sajtu, ako je neko “pregledavao” zasedanja Skupstihe, sa sve skretanja sa teme, vredjanjima, “sudskim procesom” protiv pisca clanka na sajtu (a ne odmah posle dogadja fa Vracaru) itd. Pa prvi ja bih postavio besmisleno opsiran komentar o sramoti u Skupstini i ostalom. A oni hrabriji i zlonamerni. Sta su tek oni mogli oni napisati ovde.
  – Nasem Dosta Je Bilo zelim sto vise nemogusnosti pristupa sajtu, uzrokovano novim pridoslim posetiocima.
  Jedan Zika

 • Ja sam taj „Fehler 500“ i pre tog petka nailazio kad sam nekad pokusavao da udjem na sajt DJB, ali sam to pripisivao domacim hakerima znate vec cijim. Nadam se da ce sada sa novim hostingom to sve bolje funkcionisati jer je nekiput bilo prilicno tesko uci na sajt DJB, valjda zbog preopterecenosti sto me posebno raduje jer raste interesovanje za DJB.
  Pozdrav svima!

 • Da nisam glaedao i vidio zaista Vam ne bi vjerovao. Poznajući djelomično ovu materiju, zaista smatram da je to učinjeno namjerno i iskorišten “hakerski napad” u Evropi i SAD, da bi se srušio naš i Vaš sajt. Išao sam odmah da vidim druge sajtove u Srbiji sa istom domenom i vidio da funkcionišu. brzo se otvaraju, a otišao sam spavati nisam uspio Vas naći izuzev “video na youtube”, to je jedino radilo. Izgleda da se u ovoj zemlji svjetla pale i gase iz vana. To se samo tako radi u tamnicama. Naša Srbija izgleda je tamica?. Da ne bi to bila, palimo svjetla iz nutra i ne dozvolimo da ih iko gasi. Svijeća po svijeća, ako treba i Srbija će da sija. To mi je san da doživim, pa makar odmah umro ličano. Ali zbog djece i pokoljenja. Ovako se više “NEMERE”. Zato napred i DOSTA JE BILO narode….

 • Ukoliko u Chrome browseru ukljucite opciju PageSpeed i izvrsite analizu stranice, videcete da postoji nekoliko preporuka da unapredite brzinu ucitavanja stranice. Nekoliko jednostavnih preporuka koje PageSpeed ima za vas sajt moze znacajno da popravi utisak citalaca, poveca posecenost na stranicama posebno na mobilnim telefonima na kojima se verovatno najcesce cita a protok je najmanji. CloudFalre je definitivno dobra opcija za prevenciju DDoS napada, mada nisam siguran da bi pomogla u ovom konkretnom slucaju jer je napad bio toliko masivan da je pola interneta bilo zaguseno a kako se vidi iz vesti ovo je samo pocetak, nazalost 🙁