Ауторски текст Београд Привреда Финансије

Црвена трака

Црвена трака налепљена преко запечаћених врата уз обавештење да је баш тај објекат разлог због ког нема новца за пензије, плате, средстава за социјалну помоћ и инфраструктуру је нешто са чим смо се вероватно сви сусрели.

poreska-uprava

Иако мало старије суграђане у први мах овај чин подсети на немила времена обележавања Јевреја или нацистичких противника ознаком ‘X’ преко врата, то је ипак само предан рад наше пореске управе која нас на овај начин обавештава да у такав локал више никада не би требали да закорачимо, осим уколико нисмо мазохисти.

Да ли је заиста тако?

Порези се морају платити иако су неразумно високи у Србији и главни разлог огромне сиве економије која као резултат има 500.000 запослених који раде на црно.

poreska-upravaКако бисте могли да финансирате огромну партијску и тајкунску машинерију која вас одржава на власти, морате непрекидно да дижете порезе. То вас даље доводи до новог проблема, јер када привреди непрекидно дижете порезе, а нигде је не растерећујете, привредници беже у сиву зону пословања. Детаљнији приказ креативне деструкције објаснио је у својој књизи ‘’Машина за расипање пара’’ професор Душан Павловић, на странама 45-46.

Таквим начином кажњавања долазимо до другог проблема да се објекат, поред новчане казне, и затвара на одређени временски период. Ово аутоматски додатно отежава исплату и најчешће резултује трајним затварањем.

Лично не верујем у репресивне мере иако влада мишљење да у Србији ништа не може да делује без истих. Али уколико их већ примењујемо, а уједно заговарамо годину предузетништва, конкретно у овом случају могли би и да направимо весела обавештења која ће се лепити на сваки локал који је уписан на списак редовних пореских платиша, као знак свима осталима да баш тај објекат поспешује оно што нам и даље недостаје.

Марко Филиповић
члан покрета Доста је било, Стари град, Београд