Саопштењe Скупштина Финансије

Спречавање скупштинске расправе о задуживању

Влада је Скупштини предложила 6 различитих закона по којима ће се Србија додатно задужити за готово милијарду и 200 милиона евра. Напредњачка већина намерава да расправу о 6 потпуно различитих закона, као и разлозима, узроцима и оправданости тих задуживања обједини и сведе на најмању могућу меру и практично онемогући суштински претрес. Зато је посланик Игор Бечић поднео предлог да се свих шест закона обједини у заједничком претресу.

skupstina

Уместо да о ових 6 закона расправља 12 дана, скупштина ће, уколико усвоји овај предлог, расправу ограничити на два дана, 600 милиона евра по дану. Пензионерима је Скупштина, на предлог премијера, одузела 180 милиона евра од пензија. Ово значи да су се пензионери одрекли великог дела своје пензије да би финансирали само једну шестину нових задуживања.

Пословником Народне скупштине је јасно и недвосмислено прописано да се заједнички начелни претрес о више предлога закона који су на дневном реду може обавити ако су они “међусобно условљени или су решења у њима међусобно повезана” (члан 157. став 2.). Осим што им је задуживање заједничка реч ови закони нису ни на који начин повезани и међусобно условљени. Каква је, рецимо, повезаност између зајма од милијарду долара (око 917,26 милиона евра) из Фонда Абу Дабија за буџетску подршку и зајма од Развојне банке Савета Европе од 17 милиона евра за нови затвор у Крагујевцу. Немају баш никакве везе. О оправданости задуживања треба озбиљно расправљати, уместо што се буџетски проблеми сакривају у обједињеној расправи о шест различитих зајмова.

Поред ова два наведена зајма, у заједнички претрес напредњаци желе да угурају и расправу о закону о задужењу код Европске инвестиционе банке за 150 милиона евра потребних за развој малих предузећа, зајаму од Развојне банке Савета Европе у износу од 8 милиона евра за пострадале у земљотресу у Краљеву 2010. године, па зајму од Међународне банке за обнову и развој од 69 милиона евра за модернизацију и оптимизацију јавне управе, али и о оснивању Фонда за западни Балкан са седиштем у Тирани, у који ће Србија уложити 30.000 евра током сваког првог семестра у години.

Обједињавање ових закона открива намеру неспособне власти да, брутално кршећи правила рада Скупштине, онемогући расправу о задуживању и последицама које ће имати на функционисање економије у Србији. Премијер и председница скупштине знају да је ово брутално кршење закона и Пословника, па су подметнули магистра Игора Бечића да предложи ово обједињавање које ће послушна скупштинска већина изгласати на звонце.

На нивоу вица је намера напредњачке већине да у заједнички претрес обједини и Предлог закона о пловидби и лукама на унутрашњим водама са Предлогом закона о потврђивању Споразума о ваздушном саобраћају између Владе Републике Србије и Владе Републике Кореје. Какву је “међусобну условљеност” или “међусобну повезаност” СНС пронашао између ова два закона? Незаконито и нелогично обједињавање расправе о законима је очигледно изругивање посланицима и Скупштини.

Посланици Доста је било затражили су пред данашње заседање Скупштине да се не обједињавају ови закони, већ да се сваки разматра посебно како и налаже Пословник, здрав разум и одговорност према грађанима Србије.

Прилог
Захтев посланичке групе Доста је било

Захтев посланичке групе Доста је било

ДЈБ Млади

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар

  • ja bih da pitam, dali postoje neka bilo kakva razmisljanja na bojkot skupstine? Neka se popricaju DJB sa DS, DSS, Novom, dveri na temu bojkota skupstine. To je isto sredstvo borb, jel ovo sa odbijanjem svakog predlog opozicija ranije nije bilo. Zvonce isto. Koliko su predloga Vladimir Pavicevica usvojen u proslom sazivu? A sad SnS na zvonce. Mi im dajemo legalnost za ludiloo koje je Sv Vece i vece…
    Jednostavno tema bojkot skupstine i rqzgivor