Saopštenje Skupština Finansije

Sprečavanje skupštinske rasprave o zaduživanju

Vlada je Skupštini predložila 6 različitih zakona po kojima će se Srbija dodatno zadužiti za gotovo milijardu i 200 miliona evra. Naprednjačka većina namerava da raspravu o 6 potpuno različitih zakona, kao i razlozima, uzrocima i opravdanosti tih zaduživanja objedini i svede na najmanju moguću meru i praktično onemogući suštinski pretres. Zato je poslanik Igor Bečić podneo predlog da se svih šest zakona objedini u zajedničkom pretresu.

skupstina

Umesto da o ovih 6 zakona raspravlja 12 dana, skupština će, ukoliko usvoji ovaj predlog, raspravu ograničiti na dva dana, 600 miliona evra po danu. Penzionerima je Skupština, na predlog premijera, oduzela 180 miliona evra od penzija. Ovo znači da su se penzioneri odrekli velikog dela svoje penzije da bi finansirali samo jednu šestinu novih zaduživanja.

Poslovnikom Narodne skupštine je jasno i nedvosmisleno propisano da se zajednički načelni pretres o više predloga zakona koji su na dnevnom redu može obaviti ako su oni “međusobno uslovljeni ili su rešenja u njima međusobno povezana” (član 157. stav 2.). Osim što im je zaduživanje zajednička reč ovi zakoni nisu ni na koji način povezani i međusobno uslovljeni. Kakva je, recimo, povezanost između zajma od milijardu dolara (oko 917,26 miliona evra) iz Fonda Abu Dabija za budžetsku podršku i zajma od Razvojne banke Saveta Evrope od 17 miliona evra za novi zatvor u Kragujevcu. Nemaju baš nikakve veze. O opravdanosti zaduživanja treba ozbiljno raspravljati, umesto što se budžetski problemi sakrivaju u objedinjenoj raspravi o šest različitih zajmova.

Pored ova dva navedena zajma, u zajednički pretres naprednjaci žele da uguraju i raspravu o zakonu o zaduženju kod Evropske investicione banke za 150 miliona evra potrebnih za razvoj malih preduzeća, zajamu od Razvojne banke Saveta Evrope u iznosu od 8 miliona evra za postradale u zemljotresu u Kraljevu 2010. godine, pa zajmu od Međunarodne banke za obnovu i razvoj od 69 miliona evra za modernizaciju i optimizaciju javne uprave, ali i o osnivanju Fonda za zapadni Balkan sa sedištem u Tirani, u koji će Srbija uložiti 30.000 evra tokom svakog prvog semestra u godini.

Objedinjavanje ovih zakona otkriva nameru nesposobne vlasti da, brutalno kršeći pravila rada Skupštine, onemogući raspravu o zaduživanju i posledicama koje će imati na funkcionisanje ekonomije u Srbiji. Premijer i predsednica skupštine znaju da je ovo brutalno kršenje zakona i Poslovnika, pa su podmetnuli magistra Igora Bečića da predloži ovo objedinjavanje koje će poslušna skupštinska većina izglasati na zvonce.

Na nivou vica je namera naprednjačke većine da u zajednički pretres objedini i Predlog zakona o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama sa Predlogom zakona o potvrđivanju Sporazuma o vazdušnom saobraćaju između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Koreje. Kakvu je “međusobnu uslovljenost” ili “međusobnu povezanost” SNS pronašao između ova dva zakona? Nezakonito i nelogično objedinjavanje rasprave o zakonima je očigledno izrugivanje poslanicima i Skupštini.

Poslanici Dosta je bilo zatražili su pred današnje zasedanje Skupštine da se ne objedinjavaju ovi zakoni, već da se svaki razmatra posebno kako i nalaže Poslovnik, zdrav razum i odgovornost prema građanima Srbije.

Prilog
Zahtev poslaničke grupe Dosta je bilo

Zahtev poslaničke grupe Dosta je bilo

DJB Mladi

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar

  • ja bih da pitam, dali postoje neka bilo kakva razmisljanja na bojkot skupstine? Neka se popricaju DJB sa DS, DSS, Novom, dveri na temu bojkota skupstine. To je isto sredstvo borb, jel ovo sa odbijanjem svakog predlog opozicija ranije nije bilo. Zvonce isto. Koliko su predloga Vladimir Pavicevica usvojen u proslom sazivu? A sad SnS na zvonce. Mi im dajemo legalnost za ludiloo koje je Sv Vece i vece…
    Jednostavno tema bojkot skupstine i rqzgivor