Obrazovanje Prenosimo

„Not jet” za univerzitet Muamera Zukorlića

Prenosimo vam članak Sandre Gucijan iz Politike o odluci Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje.


zukorlic-univerzitet

  • Isti profesor predaje i na informatici, ekonomiji, pravu, pedagogiji i psihologiji • Direktor državne uprave Crne Gore je u Novom Pazaru zaposlen sa 100 odsto norme • Pronađeni slučajevi da je profesor magistrirao i doktorirao u roku od mesec i po dana • Profesorka je izabrana u redovno zvanje a bila je član sopstvene komisije za izbor… (Pikantni detalji sa sednice saveta za visoko obrazovanje)

Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru ne može da upisuje studente ni na jedan od 17 studijskih programa na osnovnim, master i doktorskim studijama, osim za engleski jezik – jednoglasna je odluka Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje (NSVO). Ovo telo je na jučerašnjoj sednici odlučivalo o slučaju univerziteta Muamera Zukorlića, predsednika skupštinskog odbora za obrazovanje, koji se žalio na prethodna rešenja o odbijanju Komisije za akreditaciju.

Podsetimo, pre nekoliko nedelja, Zukorlić, koji je 2003. osnovao Internacionalni univerzitet, a sada se pojavljuje samo u funkciji predsednika, izjavio je da će njegov univerzitet ovoga puta sigurno dobiti akreditaciju.

Argumenti kojima su odbijene žalbe su nerešeno pitanje boravka profesora koji su strani državljani, kao i broj profesora koji su doktorska zvanja stekli upravo na ovom univerzitetu koji nema akreditaciju. Izneto je i pregršt pikantnih detalja: jedan isti profesor predaje i na informatici, ekonomiji, pravu, pedagogiji i psihologiji, jedan direktor državne uprave Crne Gore je u Novom Pazaru zaposlen sa 100 odsto norme, u kartonima nastavnika su pronađeni slučajevi da je profesor magistrirao i doktorirao u roku od mesec i po dana, jedna profesorka je izabrana u redovno zvanje a bila je član sopstvene komisije za izbor.

Izvor:Politika

Pogledajte i snimak rasprave narodne poslanice iz pokreta “Dosta je bilo” Jasmine Nikolić i Muamera Zukorlića na Odboru za obrazovanje tokom koje Zukorlić potvrđuje da su poslednje izmene Zakona o visokom obrazovanju neustavne

DJB Mladi

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Ipak nešto loše nije prošlo! Ima još ljudi koji svoj profesionalizam ne bacaju pod noge Aleksandra Vučića i SNS-a. Naime, oni su dali zeleno svetlo Zukorlićevom Univerzitetu a ni Komisija za akreditaciju ni NSVO to nije htela da potvrdi.
    Ovo tumačim kao indirektnu pobedu principa nad arogancijom izvršne vlasti. DJB sve vreme radi na tome i evo stigli su prvi rezultati. Da bi se stanje u Srbiji popravilo treba nam lavina ovakvih rezultata a ona obično krene od jedne male loptice koja sve pokrene.

  • Nejasno je ko je odobrio fakultetu da radi, i time “navuče” studente da ga upišu. I ono što posebno iritira zdravu pamet normalne osobe je kada ministar prosvete svake godine prilikom upisa studenata na privatne fakultete javno izjavljuje da budući akademci prvo provere da li željeni fakultet ima akreditaciju! Koja je uopšte uloga Ministarstva prosvete u takvim slučajevima?
    Da malo iskarikiramo situaciju i prevedemo na svakodnevni život – da li običan građanin treba prilikom ulaska u samouslugu treba da proveri imaju li pravo na rad ili ne? Srbijo, zemljo čuda.

  • Gledam sad u skupštini onoga Rističevića. Ja sam mislio da je taj lik umro. Kada sam pogledao malo po interneteu umro je Šećerovski. Ne želim nikome smrt, ali zamijeni sam likove, po priči i svekolikoj sličnosti… više sam za teotiju stvaranja nego za Darvina, sada se dvoumim…

    • Pozdrav Vama Djordje i svima ostalima.
      – Verovatno ste malo mladji, pa se tako dobro ne secate pomenutog Seceroskog. Razlika izmedju Seceroskog i Risticevica je ogromna.
      Seceroski je bio prostodusan, ali je (po misljenju jednog Zike) bio POSTEN, PRAVEDAN, NEISKVAREN. Ne verujem da je i mrava zgazio a verujem da nikoga nije uvredio, prevario, naneo zlo,, za svog zivota.
      Risticevic, podmukle, uvrede “Kradulovic”, “Kolega poljoprivrednik” “Maldivi” (bez reagovanja Maje ili Arsica, sto je druga prica).
      Znaci po meni, Risticevic nece nikada imati ni “gram” moralnih kvaliteta Seceroskog ili Secerovskog.
      – Smrt. Neka nama pozivi Risticevic, kao i svi nakaradni politikanti, pa cak iako svojim radom guraju nasu Zemlju u smrt. Tu dileme nemam, to se nikome ne “zeli”.
      – Masinac sam, znaci nauka, znaci Darvin.
      Pozdrav Vama i svim citaocima
      jedan Zika
      P.S. Postovani Djordje moj komentar Vama je moje vidjenje (ove dve osobe od koje je Seceroski bio LICNOST), a ne zelja da Vas komentar omalovazim ili negiram.

  • Ova vlast je definitivno dovela sistem skolstva do besmisla, ali ja mislim da je DJB po pitanju manjina pristrasan, eto i vlasima u istocnoj Srbji standardizuju jezik po kafanam a skolske udzbenike iz gramatike i knjizevnosti i pisu penzionisani domari, ginekolozi i nastavnici fizike, mada svi znaju da se radi o rumunskom ali se tu niko ne buni?! A sta j sa “bunjevackim jezikom” i knjigama na cirilci… kodd nas nema granice u provociranju suseda po toj temi, bosnjaci barem rade to sami sebi. To treba analizirati opsirnije, ne samo izolovane slucajeve.