Autorski tekst Beograd

Pazi, pada po Zvezdari

Pre mesec dana je u Vranjskoj ulici na Zvezdari, na samom ulazu u Osnovnu školu ”Jelena Ćetković”, pala bandera za osvetljenje. Bila je pod naponom i pala je nasred ulice. Tom prilikom je oštećen parkirani automobil, ali je daleko opasnije od pričinjene materijalne štete bilo ugrožavanje života dece iz obližnje škole i prolaznika.

zvezdara

Dotrajala infrastruktura, vremešni objekti, istrulele bandere, zarđale ograde, rupe u asfaltu na svakom metru, propali i uzurpirani trotoari, krovovi koji prokišnjavaju, fasade koje otpadaju sa zgrada su samo delić problema i pretnja za komunalni kolaps u Beogradu.

Neredovno održavanje, nemar i neodgovorno ponašanje službi zaduženih za brigu o javnim objektima su takvi da opasnost na ulici vreba sa svih strana. Pad bandere na prolaznike na Lionu nije usamljen slučaj i realno je očekivanje da će ovakvih incidenata biti više na ulicama. Međutim, pored svih upozorenja, gradskim vlastima i nadležnim javnim službama i preduzećima investiciono održavanje nije prioritet.

Na sednici Saveta za komunalne delatnosti, urbanizam i zaštitu životne sredine Skupštine Gradske opštine Zvezdara održanoj 27.septembra 2016.godine, postavio sam u svojstvu potpredsednika Saveta pitanje nadležnosti i odgovornosti u incidentu sa padom bandere. Takođe, predložio sam operativnoj službi EPS Beograd u sektoru javne rasvete vanrednu kontrolu sigurnosti i stabilnosti svih objekata, kako na teritoriji opštine Zvezdara, tako i celog Beograda.

Smatram da ovo nije političko pitanje, već sistemski problem celog grada i da se zbog toga svi moramo uključiti u sistemsko rešavanje pojave dotrajale gradske infrastrukture.

Prema Zakonu o lokalnoj samoupravi, dobio sam odgovor direktora ODS EPS Distribucija – Beograd centar (u prilogu), koji nije nimalo ohrabrujući. Navodi se da su metalne konstrukcije podvrgnute redovnoj reviziji, i to simultano od strane ”ODS EPS DISTRIBUCIJE” i preduzeća ”Javno osvetljenje”. Ukoliko je zaista tako, nameće se pitanje kako je došlo do pada bandere na ulazu u O.Š. ”Jelena Ćetković”?

Takođe u odgovoru stoji da se bandere menjaju tek kada se na konstrukciji uoči problem, a ne preventivnim kontrolama. Ono što delimično ohrabruje jeste informacija da će u ulici Mirijevski venac u narednom periodu biti zamenjeno 20 stubova javne rasvete. Međutim nije navedeno po kom kriterijumu je lociran taj pojas sanacije, pa se bojim da ovakvo pojedinačno “krpljenje rupa” nikada ne može biti efikasno i dati dobre rezultate. Ono što je neophodno uraditi je zapravo sveobuhvatna analiza stanja, i mapiranje jasnih prioriteta u nizu koraka sanacije objekata javne rasvete.

zvezdara

Dotrajala, zarđala i istrulela bandera, visoka preko 4 metra, pri slobodnom padu je potencijalni ubica. Samo pukim sticajem okolnosti nije bilo žrtava, jer je slučajni “heroj” spasao život đaku koji je išao na čas.

Ne tvrdim da je za alarmantno stanje prateće saobraćajne, elektro, vodovodne, kanalizacione i druge infrastrukture kriva samo sadašnja vlast. Generalno, postoji saglasnost u društvu da su za višedecenijski problem krivi svi učesnici i korisnici, pa i sami građani. Ono što je ipak neshvatljivo jesu prioriteti ka kojima se vlast određuje. S tim u vezi, nameću se sledeća pitanja:

Koliko je opravdano graditi megalomanski kompleks u vrednosti od 3,5 milijarde dolara, dok nam se obične bandere ruše pri najmanjem povetarcu?

Kako je moguće da država ima sredstva za sufinansiranje Beograda na vodi, a nije u mogućnosti da sanira dotrajale fasade?

Zašto jedna metropola nema arhitektonska rešenja koja ispunjavaju standarde poštovanja osnovnih ljudskih prava, a istovremeno nam se nameće moderno svetsko čudo arhitekture u srcu grada?

Paradoks je da stranački aktivisti SNS u marketinške svrhe koriste to što ne funkcionišu komunalne službe, koje vode njihovi kadrovi dovedeni po stranačkoj liniji. Organizuju akcije skupljanja otpadaka u parkiću, ofarbaju 100 metara ograde školskog dvorišta, poseku šiblje i rastinje iza solitera, okreče parče nekog zida i sve to fotodokumentuju spremajući se za beogradske izbore. Akcijašenje je pozitivno, bez obzira na motive, ali je nevolja što time maskiraju nerad i nekompetentnost nadležnih gradskih službi koje vode njihovi partijski šefovi.

Posao gradskih vlasti nije da angažuje partijsku “pešadiju”, već da naprave okvire za kontinuirano investiciono ulaganje u objekte javne infrastrukture, i analitičko sagledavanje prioriteta u saniranju i obnovi. Što duže armija partijskih poslušnika bude “radila” posao Gradske čistoće, Zelenila i Gradskog stambenog, padovi bandera i obrušavanje fasada ima veće šanse da postane svakodnevna pojava.

Milan Popović
master inž.građ.
potpredsednik Saveta za komunalnu delatnost Skupštine GO Zvezdara
član pokreta “Dosta je bilo”, Zvezdara 

Prilog
Odgovor EPS Distribucije

DJB Mladi

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Odličan tekst i odlična tema. Bilo je krajnje vreme da se pokrenu ova pitanja! Jedina zamerka je da reč Beograd treba zameniti sa “sva mesta u Srbiji”. Očeujem još tekstova na ovu temu sa što više predloga rešenja.

  • Zahvaljujem Vam, naravno da se čitav tekst i problematika mogu preslikati na celu Srbiju. Nadamo se da će ubuduće odbori po čitavoj zemlji pisati o problemima njihovih lokalnih samouprava!