Ауторски текст Војводина Политика

Ноћ када смо почели да мењамо Зрењанин

Ових дана навршило се тачно шест месеци од одржаних избора за градске, покрајинске и општинске скупштине у Републици Србији на којима је покрет “Доста је било – Саша Радуловић” постао парламентаран, а локални одбор постао део зрењанинске градске скупштине у којој ће касније учествовати са пет одборника.

Тај 24. април памтићемо по досадној, целодневној киши. Киши која је обесхрабривала гласаче да изађу на изборе и својим гласом донесу очекиване промене, након толико година све лошијег економског, политичког и друштвеног стања у држави Србији. Киши која је изазивала нервозу у свима нама и наводила на рачунање свих могућих процената и веома реалне могућности да уђемо у Скупштину, а све на основу активне политичке кампање коју смо водили у Зрењанину и околним местима и позитивног одзива грађана на све акције које смо организовали пре и током кампање. Киши коју смо, или коју ћемо успети да зауставимо само оним чувеним наранџастим кишобраном који смо тако бесомучно шеровали на друштвеним мрежама током читавог дана.

Канцеларије спремне, организација достављања и обраде резултата на нивоу политичких странака које су много дуже у политичком животу Србије. Контролори, наше “очи и уши на терену”, беспрекорно обављају задатке и контролишу гласање на апсолутно свим гласачким местима у Зрењанину, од раних јутарњих часова. У главама само проценти, од најпозитивнијег двоцифреног резултата који лицитира један старији члан, до нешто нижих процената нас реалиста. На срећу, а срећа увек прати храбре, испоставило се да те две речи нису никад биле у оптицају.

20 часова: Позитивна трема, узбуђење, слатки умор, задовољство што је дошао тај дан, сат. Иста осећања видим на лицима својих сабораца. Чекају се први резултати. У суседној просторији, огроман број симпатизера и присталица, добрих и поштених људи који чекају прве проценте. На телевизору се смењују новинарска укључења из седишта политичких партија, саопштења и процене аналитичара.

20:32 часова: Први позив из приградског насеља, гласови на листи за локалну скупштину невероватни, утростручени у односу на 2014. годину. Настављају се позиви, контролори са терена јављају резултате.

“Доста је било” на свим местима на другом или трећем месту. На гласачким местима неверица, а међу нама одушевљење. Гласови се нижу, компјутер од првог тренутка показује прелазак цензуса и сјајан резултат. У међувремену, на телевизији јављају безобразно искривљене податке тако што премијер у оставци умањује резултат објављујући прво резултате из малих општина на југу Србије, у којима је забележио солидан резултат.

Неверица наших чланова. Убеђивање да се не брину, то је још једна смицалица познатог нам глумца.

23:48 часова: Гласови пребројани, резултат фантастичан и радост у канцеларији. Знали смо да је Зрењанин одувек био центар слободоумља и знао да препозна поштене вредности. У урбаним месним заједницама резултат одличан, а у сеоским срединама утростручен.

Честитке са свих страна, првенствено будућим одборницима који ће представљати покрет Доста је било и наше гласаче у Скупштини града Зрењанина.

03:15 часова: Излазимо из канцеларије. Киша је коначно стала, Бегеј је идилично испаравао тог прохладног, пролећног јутра. Киша је спрала плакат једне касније распаднуте странке, остављајући само избледели траг на бетону. Први, важан и одлучан корак је направљен.

Идемо даље. Као што Саша каже, трчимо маратон.

Срђан Јанковић
члан покрета “Доста је било”, Зрењанин

ДЈБ Млади

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар