Војводина Саопштењe

Врбас: Нова радна места, сан или јава?

Дана 18.10.2016. у Врбасу је потписан купопродајни уговор којим је италијанска компанија Манифатуре Сетентрионали постала власник парцеле у блоку 100 у Врбасу, на којој ће саградити нови погон за производњу текстилних производа. Лепа вест и све нас радује.

Како су пренели локални портали “Ово је прва гринфилд инвестиција у Врбасу после више деценија и према потписаном уговору, инвеститор ће на парцели површине 4.605 м² изградити погон у којем ће бити запослено 70 радника.” Да ли се ради о нових 70, или о већ запосленим радницима, из изнетог не може јасно да се схвати.

Vrbas_centar
Са друге стране председник општине Врбас Милан Глушац је по потписивању уговора изјавио да се радује што ће 70 Врбашана добити прилику да се запосли након ове гринфилд инвестиције, прве у Врбасу после више деценија. Ова изјава делује као да указује на 70 нових радних места, што додатно збуњује.

Шта је права истина? Наиме, ова фирма постоји у Врбасу већ дуже време, има запослене раднике и не ради се о новом инвеститору. Земљиште је купила за свој новац, тако да председник општине не би требало да се кити заслугама за било шта. Да ли је општина нешто помогла овој фирми, не знамо, јер смо тражили да нам Општина да на увид уговор потписан са инвеститором, који још нисмо добили. Из тог разлога ни ми ни јавност не можемо да прозремо на чему се заснива ентузијазам председника Глушца.

Општински одбор покрета Доста је било подсећа на све незапослене раднике бивше Свиларе и Трикотаже, као и остале “жртве транзиције” које жељно чекају посао и апелује на председника општине Милана Глушца да разјасни да ли постоје УГОВОРНЕ ОБАВЕЗЕ инвеститора за отварање тих можда нових 70 радних места и НА ШТА СЕ ОПШТИНА СА ДРУГЕ СТРАНЕ ОБАВЕЗАЛА и тиме проузроковала евентуалне обавезе компаније, пошто су уговори споразуми две стране о међусобним дужностима и обавезама.

Будући да је Врбас више деценија чекао на прву гринфилд инвестицију, те да је према евиденцији Националне службе за запошљавање у општини Врбас у септембру 2016. године било евидентирано преко 6000 незапослених, сматрамо да је отварање евентуалних 70 нових радних места у нашој Општини велика шанса за развој локалне заједнице, као и за побољшање стандарда наших суграђана. Из тог разлога, још једном позивамо Председника општине Врбас, Милана Глушца, да јавно објасни шта је у ствари рекао, а шта су медији пренели.

Општински одбор покрета „Доста је било“ у Врбасу

ДЈБ Војводина

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар