Autorski tekst Beograd

Slava SNS u mesnoj zajednici

Prostorije Mesne zajednice Mirijevo juče su odjekivale od neumesne, preglasne proslave slave naprednjaka. U sali za sastanke mesni odbor SNS dočekivao je zvanice uz bogatu trpezu, turbo folk muziku i podvriskivanje.

zvezdara

Članovi mesnog odbora Mirijevo “Dosta je bilo”, trebalo je da imaju sastanak u to vreme. Probijajući se kroz odbor za doček, flaše vina i viskija, bogatu trpezu i harmonikaše, došli smo do sekretarice predsednika mesne zajednice koja nas je obavestila da je naš sastanak otkazan zbog slave.

Razumemo donekle nečiju potrebu da se veže za verske običaje, i krsnu slavu proglasi slavom svoje političke stranke. Ne tiče nas se način na koji to rade, ali smo sigurni da je u potpunoj suprotnosti sa svim pravoslavnim uverenjima i tradicijom. Jer prepuni stolovi svinjetine i mezetluka, uz velike količine alkohola, i sve to propraćeno vriskom i turbofolk uživo muzikom, svakako nisu prigodni trenutku koji treba da protekne u  skromnosti, pristojnoj i dostojanstvenoj atmosferi.

Pitamo kako je moguće da jedna mesna samouprava, čiji je osnivač gradska opština Zvezdara, da prednost obeležavanju stranačke slave u odnosu na unapred dodeljen termin lokalnom odboru jedne skupštinske političke opcije? Kada je Srbija prestala da bude sekularna država, pa jedan opštinski organ bez prethodne najave poništi preuzete obaveze prema odborničkoj grupi, kako bi drugoj omogućila obeležavanje verskog običaja?

I pored toga što je centralna slavska proslava zvezdarskih naprednjaka održana u njihovim opštinskim prostorijama, oni su u te svrhe uzurpirali veliki broj mesnih zajednica. Možemo samo da zamislimo koliko je proslava SNS-ove slave održano na jučerašnji dan širom Srbije. Ovakvo megalomansko i bahato ponašanje je u potpunoj suprotnosti sa principima štednje koju medijski zagovara premijer, ali to će već građani oceniti prvom prilikom. Mi ćemo nastaviti da se borimo i instistiramo na poštovanje ustavom zagarantovanih prava.

Milan Popović
član pokreta ”Dosta je bilo”, Zvezdara

DJB Mladi

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Da se nadovezem na ovu pricu, jer se nesto slicno dogodilo u jednoj mesnoj zajednici u Somboru. Pre nekoliko meseci slavu MZ Nova Selenca su sponzorisala dva javna preduzeca Vodokanal i Prostor. Povrh svega dvojica direktora tih preduzeca su dobili i plaketu zahvalnosti za to sponzorstvo.Vrh bezobrazluka i pravljena budala svih nas koji nismo podlozni propagandi Pinka i Informera i ostalih premijerovih propagandnih masinerija.