Beograd Saopštenje

Zemun – priča o javašluku i korupciji

U ponedeljak, 24. oktobra, održana je peta sednica Skupštine gradske opštine Zemun sa sledećim dnevnim redom.

zemun

  1. Predlozi odluke o dodeli javnih priznanja gradske opštine Zemun
  2. Izveštaj o radu uprave gradske opštine Zemun za period od 1.1.- 30.6. 2016.
  3. Izveštaj o izvršenju budžeta gradske opštine Zemun za period od 1.1. – 30.9. 2016. godine
  4. Razrešenje zamenika opštinskog pravobranioca gradske opštine Zemun
  5. Predlog rešenja o davanju saglasnosti za odluku o promeni poslovnog imena i skraćenog poslovnog imena javnog preduzeća
  6. Predlog rešenja o izmenama osnivačkog akta javnog preduzeća za upravljanje poslovnim prostorom ”Poslovni prostor Zemun”
  7. Predlog rešenja o davanju saglasnosti na upotrebu imena gradske opštine Zemun u nazivu biroa za projektovanje i izgradnju ”Građevinski centar Zemun”
  8. Odbornička pitanja

U delu rasprave u kojem je bilo reči o dodeli priznanja Opštine Zemun za zaslužne građane, Toni Čabraja je istakao da izveštaji na osnovu kojih je trebalo da se izjašnjava i glasa (sem par izuzetaka) nemaju adekvatno obrazloženje tj. imaju nedopustivo šturo obrazloženje, iz kojeg se ne može ništa pouzdano znati i zaključiti o predloženim kandidatima, te da ne sadrži nikakve navedene kriterijume na osnovu kojih bi građani znali i videli zašto su baš ta lica predložena, odnosno po čemu su oni zaslužni građani Zemuna i čime su to oni zadužili Zemun.

Toni Čabraja je dodao da priznanja Opštine Zemun zaslužnim građanima ne bi smela da imaju protokolarnu formu i formalno značenje niti isključivo politički cilj. Stoga je DJB kao odbornička grupa glasala za i protiv posebno za svakog kandidata,nzavisno od toga da li za njega postoji obrazloženje dovoljno sadržajno da se može iz njega nešto zaključiti, i da li se iz njega jasno vidi kako je i da li je to lice zadužilo Zemun nekim svojim posebnim zaslugama i radom.

NEOPRAVDANI ZASLUŽNI GRAĐANIN

Odbornik Ivan Bikić se javio za reč vezano za odabir Miloša Kljajića za zaslužnog građanina iz oblasti privrede i potvrđujući iskaz Tonija Čabraje rekao da dotični gospodin nikako nije mogao imati bogato radno iskustvo pri osnivanju firme 2009. godine, jer je u najboljem slučaju Beogradsku poslovnu školu završio neposredno pre toga a ni da 24 godine života ne idu u prilog toj tvrdnji.

On je objasnio da se navedena firma lažno predstavlja kao proizvođačka a nikakvu proizvodnu infrastrukturu nema i da lideri iz te industrijske grane nikad nisu čuli za tu firmu, te da firma radi sa 10 puta većim maržama nego na tržištu, takođe, da je firma otpustila 2/3 radnika i krenula da ostvaruje velike profite od 2012. godine, kao i da je mali deo tih profita dala Opštini u okviru tih 2 miliona dinara. Odgovor predsedavajućeg je bio da se Opština zahvaljuje onima koji pomažu, ne ulazeći u detalje kako su do tih sredstava došli.

Odbornik Strahinja Križak podsetio je da je u obrazloženju predloga odluke o dodeli povelje za građanske zasluge sa medaljom – Zaslužni građanin Zemuna, za kandidata Miloša Kljajića navedeno da je rođen 1985. godine, završio Visoku školu strukovnih studija 2009. godine, a „sa bogatim radnim iskustvom“ osnovao firmu „Melino relaks“. Križak je ukazao da je to obrazloženje neozbiljno i da dovodi u sumnju rad Komisije za dodelu nagrada i priznanja kao i istinitost tvrdnji o donacijama koje je ova firma poklonila institucijama u Zemunu. „Ako neko sa 24. godine života, nakon završene visoke škole može da ima „bogato radno iskustvo“ kako bismo onda nazvali radno iskustvo jednog penzionera , nekoga ko ima 10 ili recimo 30 godina staža?

Odbornik Dejan Tufegdžić je potvrdio izlaganja prethodnih odbornika DJB i objasnio da je poslovanje firme Miloša Kljajića sporno, jer ukazuje na previsoku profitabilnost van svih okvira poslovanja sličnih firmi u branši što je samo po sebi sumnjivo.

Predlozi za sve kandidate su usvojeni, odbornička grupa Dosta je bilo – Saša Radulović je glasala za sve kandidate osim za Miloša Kljajića gde smo glasali PROTIV.

Kada je reč o Izveštaju o radu uprave gradske opštine Zemun za period od 1.1.- 30.6. 2016, odbornik Toni Čabraja je ukazao na to da je ovaj izveštaj političko birokratsko frazelološki pamflet, koji se i pored „peglanja“ i upodobljavanja cifara i obračuna sa onima navedenim u usvojenom budžetu ne može smatrati valjanim, jer su u njemu navedeni bukvalno statistički podaci, upodobljeni sa podacima iz budžeta. Takođe, dodao je i da je ovaj Izveštaj trebao i morao biti predmet rasprave o usvajanju vremenski pre usvajanja budžeta, jer je vezan za budžet, a ne posle usvajanja budžeta. Na ovaj način je opština ostavila sebi dovoljno vremena da usklađuje pisanje o tome sa već usvojenim budžetom, što je nedopustivo.

PRIREDBE U IZVEŠTAJU O PRIVREDI

Čabraja je primetio i to da u delu Izveštaja kod Sektora za privredu Opštine Zemun, nema ni reči o privredi, nikakvih delatnosti vezanih za privredu, niti bilo kakvog rada vezanog za obnavljanje i podizanje privredne strukture kao što nema ni investicija, ni privrednih aktivnosti. Umesto da se bavi privredom, Odsek za privredu Zemuna bavi se organizovanjem okruglih stolova, savetovanja, raznih priredbi, igraonica itd.

Tu ima svega, samo nema reči o privredi i podizanju privredne infrastrukture, dovođenju investicija, novih proizvodnih pogona itd. Umesto privrede, sektor za privredu se bavi „projektima“: najlepši božićni izlog, najlepša cvetna aleja, zatim organizuje niz manifestacija tipa: „Kad odrasli rade“, Hranilice za ptice – hrana za dušu, Svetski dan očuvanja energije i slično, dok je okruglim stolom „Perspektive socijalnog preduzetništva i franšizing poslovanja kao uslova samozapošljavanja“ prevazaišao svaku utopiju, jer na tom okruglom stolu su govorili svi osim nezaposlenih; njih niko ništa nije pitao, a okrugli sto je organizovan na temu zapošljavanja nezaposlenih kroz socijalno preduzetništvo. Isto je i sa prezentacijom javnog poziva i konkursa Nacionalnog zavoda za zapošljavanje gde opet svi učestvuju, govore razni, ali ne i nezaposleni – njih niko ništa ne pita i iz Izveštaja se ne vidi da li su uopšte učestvovali.

GRAĐEVINSKA INSPEKCIJA ZAVRŠILA SAMO STOTI BROJ SLUČAJEVA

Toni Čabraja izneo je primedbe i u vezi sa Izveštajem i kada je reč o Odeljenju za građevinsko –komunalne poslove, jer se iz Izveštaja vidi da postoji ogromna razlika između broja primljenih i broja urađenih predmeta, te da je broj završenih predmeta višestruko manji u odnosu na broj primljenih. Od iste boljke boluju i Odsek za komunalne poslove i Odeljenje za imovinsko – pravne i stambene poslove, kao i Građevinska inspekcija. Nedostatak je i nedopustivo mali broj inspektora u svakom od ovih odeljenja kao i stručnih lica, pa su, da bi ovo „ispeglali“, uveli pojam „obrađeni predmet“, što je potpuna besmislica jer ovakav pojam i institut ne postoji, te je Čabraja postavio pitanje šta su to „Obrađeni predmeti“, na šta nije dobio odgovor. Primera radi, broj primljenih predmeta kod Građevinske inspekcije Zemun iznosi 1196, a broj izvršenih predmeta je 13.

ZEMUNSKE NOVINE PRIVATNE

Odbornik Strahinja Križak se osvrnuo na rad opštinske službe za informisanje, koji se u velikoj meri svodi na funkcionisanje opštinskog glasila – „Zemunskih novina“. Ove novine ne postoje nigde, do izdanja Zemunskih novina se ne može doći a jedino što se nalazi na internetu jeste privatni portal „Zemunske novine“ koji informiše građane o neradu i prevarama čelnika opštine. U tom smislu Križak je upitao šta plaćaju građani Zemuna i šta radi uredništvo ovih novina, te zaključio da ne radi ništa.

Predlog ove odluke je usvojen većinom ali je odbornička grupa Dosta je bilo – Saša Radulović glasala PROTIV njenog usvajanja.

Kada je reč o izvršenju budžeta gradske opštine Zemun za period od 1.1. – 30.9. 2016. godine, Strahinja Križak je rekao da je Izveštaj urađen na apsolutno isti način kao i prethodni (za prvih šest meseci), samo su promenjeni brojevi. Očigledno je da se ovakva forma smatra idealnom i da ne postoji volja ni znanje da se ovakvi izveštaji ubuduće unaprede.

MILIONI ZA USLUGE PO UGOVORU

Od oko jedne milijarde dinara, koliki je opštinski budžet, preko 100 miliona izdvojeno je za usluge po ugovoru, bez jasnog navođenja kome i po kojim ugovorima novac odlazi, bez specifikacija troškova. Dejan Tufegdžić je postavio pitanja razlike u budžetskim planovima za period do 30.6. i 30.9. i to za pozicije (1) Transfera od drugih nivoa vlasti – povećanje od 12 mil RSD  odgovor: naknada za izgubljene radne sporove iz 2000. godine (!) (2) Dobrovoljnih transfera od pravnih i fizičkih lica – iznos od 1,21 mil RSD  odgovor: nasledstva koja je opština dobila, i (3) Rashoda za zaposlene – povećanje za 12 mil RSD  odgovor: po tim izgubljenim radnim sporovima knjiženje se radi na teret plata i socijalnih doprinosa i davanja tako da to nije uvećanje trenutnog fonda za plate.

Izveštaj je usvojen većinom ali je odbornička grupa Dosta je bilo – Saša Radulović glasala PROTIV njenog usvajanja.

POSLOVNI PROSTOR NEZAKONITO OSIROMAŠEN

Kada je reč o Predlogu rešenja o davanju saglasnosti za odluku o promeni poslovnog imena i skraćenog poslovnog imena javnog preduzeća, Toni Čabraja je izložio da se na nelegalnoj odluci o oduzimanju poslovnog prostora Zemunu ne mogu zasnivati nikakvi drugi valjani akti, budući da svi počivaju na nelegalnom aktu grada Beograda o oduzimanju posl. prostora opštini Zemun.

Predlog Odluke je usvojen većinom ali je odbornička grupa Dosta je bilo – Saša Radulović glasala PROTIV njenog usvajanja.

U vezi sa Predlogom rešenja o davanju saglasnosti na upotrebu imena gradske opštine Zemun u nazivu biroa za projektovanje i izgradnju „Građevinski centar Zemun“, Strahinja Kržak je pitao ko je vlasnik preduzeća i šta je obrazloženje zbog kojeg je Veće gradske opštine birou za projektovanje i izgradnju dalo saglasnost za upotrebu imena „Zemun“ u nazivu firme, budući da se na ovaj način jedna firma favorizuje na tržištu te da nema razloga da se bez adekvatnog obrazloženja ovaj predlog usvoji.

Potom je Dejan Tufegdžić ukazao da će usvajanjem ove odluke biti favorizovana jedna firma u branši što će dovesti do narušavanja konkurencije kao i zablude u pogledu ko je vlasnik ove firme (obično se ime grada dodaje u nazivu javnih ili firmi u vlasništvu države).

Zbog svega navedenog, odbornička grupa DJB glasala je i PROTIV ove odluke, jednoglasno kao i uvek do sada.

Odbornička pitanja u ime građana Zemuna na ovoj sednici su postavili odbornici Marinko Uzelac, Ljiljana Živković i Dejan Tufegdžić.

Oznake

DJB Mladi

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar