Политика Саопштењe Скупштина

Саша Радуловић за Данас: Власт залуђује осиромашене грађане

“Афера зоља” у Јајинцима олако и медијско манипулисање да би се изазвао страх код грађана.

sasa radulovic 05

Позив на тај састанак опозиционих странака био је недефинисан, без дневног реда и јасне идеје, о чему ће се разговарати и због тога нисмо отишли. Овакви недефинисани сусрети који изгледа имају за циљ само маркетинг без садржаја нас не интересују. Од сличних сусрета пре избора у априлу никаквог ефекта, осим сликања, није било. Бесмислено је разговарати о изборима за председника када се не зна ко је, или ко су кандидати, каже за Данас Саша Радуловић, лидер покрета Доста је било.

Он напомиње и да је заједнички председнички кандидат опозиције важан корак ка демонтирању Вучићевог режима, али и да ће Вучић бити свој председнички кандидат.

Очекујете ли да ће опозициони лидери превладати личне сујете и да ће се сложити да кандидат буде нестраначка личност?

– Више пута смо рекли да сматрамо да је заједнички председнички кандидат опозиције важан корак ка демонтирању Вучићевог режима. Важно је да то буде личност од неспорног кредибилитета и интегритета. Такође, сматрамо да то не може да буде лидер било које странке. Категорије попут сујете не спадају у круг питања и принципа на које треба одговорити и усагласити их пре избора заједничког кандидата. Ако се у разговоре и анализу о томе ко је кандидат који може да победи Вучића уђе рационално и без ускостраначких интереса, верујем да ћемо доћи до доброг кандидата и до победе.

Санда Рашковић Ивић каже да под оваквим условима ни Путин не би могао да постане председник Србије.

– Санда говори о потпуно неравноправним и нефер условима за изборе. И то говори речником својих бирача. Ја бих се пре позвао на Чака Нориса. Иначе, Покрет се залаже да Србија буде уређена по угледу на Данску, Холандију или Канаду. Тамо су овакви изборни услови какви постоје у Србији надреални.

Верујете ли да ће Вучић на крају ипак подржати Николићеву кандидатуру за председника?

– Вучић ће бити свој председнички кандидат. Да ли ће за то употребити нечије име, у шта не верујем, зависиће од тога колико ми као опозиција будемо успешни у избору заједничког кандидата.

Зашто тврдите да је премијер драматург, режисер, сценариста и главни јунак водвиља који нам сервира сваког дана државне ударе не би ли некако одржао падајући рејтинг?

– Вучићева владавина се одвија искључиво у медијима, а то се догађа и са државним ударима и наводним атентатима на њега. Нико осим њега самог и служби које је подредио свом маркетингу и потпуно их деградирао, не схвата олако било које питање безбедности. Напротив и нарочито после искуства са убиством премијера Ђинђића. Али све што су службе безбедности урадиле у “афери зоља” у Јајинцима било је неозбиљно, олако и медијско манипулисање да би се изазвао страх код грађана. Онда она вест пласирана у медије да није дошао на посао. Па прича о 97 сумњивих лица у Јајинцима, па о Котору и брату. Озбиљан безбедносни рад изгледа потпуно другачије и одвија се далеко од ТВ камера. И какве везе има мафија са премијером и његовом породицом? И Сале Мутави и мајице и премијерове изјаве о томе? Питали смо га: да ли је истина да је Сале Мутави чувао чланове премијерове породице приликом редовних обилазака сплавова? Да ли је то веза?

Ако кажете да је Вучић режисер, верујете ли да министар Вулин говори оно што му је део улоге? И како то може да се одрази на будуће односе са САД?

– Још нисам видео да је премијер демантовао министра Вулина, али ни потпредседника Дачића или да је рекао и једну реч критике на рачун онога што месецима пишу његови таблоиди о многобројним државним ударима иза којих стоји наводно САД, ЕУ, Запад итд. Очигледно је да Вучић има подршку управо Запада и да ће је имати све док испоручује оно што им је обећао на начин који је у дубокој супротности са интересима Србије и њених грађана. И да ће та подршка долазити упркос томе што крши основне вредности и принципе који су темељ сваког успешног друштва. Вучићеве министре нико не узима за озбиљно, без обзира што сви знају ко је главни трбухозборац. На будуће односе са САД последице ће имати учешће Вучића на конференцији коју је организовала компромитована фондација породице Клинтон која се сада суочава са озбиљном истрагом ФБИ због сумњи на корупцију. До данас премијер није објаснио зашто је тамо био и шта је тамо радио. И шта ће бити са позицијом Србије ако победи Трамп? Због тога је неумесно мешати се у изборни процес великих сила.

Власт тврди да сви у свету поштују њене резултате и премијера, а онда се чују оптужбе на рачун неких амбасадора да раде против премијера.

– То је залуђивање осиромашених грађана. Премијер би и да добије подршку Запада и да оптужи Запад да му ради о глави са разним страним плаћеницима. Гледајући по подршци коју добија од западних политичара, па и по новчаној подршци ЕУ, премијер је далеко највећи страни плаћеник у Србији. Све је то димна завеса иза које би ваљда мање требало да се види да је стандард на низбрдици и да се претварамо у земљу јефтине радне снаге из које беже образовани, способни, лекари, научници, у којој људи гледају своју децу преко Скајпа.

Ваш однос са председницом Скупштине Србије чини се да је доведен до усијања. За минут сте добили три опомене, а председница парламента тврди и да сте јој претили.

– Наравно да је брутална неистина да сам било коме претио. Ја се у Скупштини са говорнице никоме нисам лично обратио, никоме ниједну ружну реч нисам упутио, нити ћу. Намерна је лаж да сам рекао “видећеш ти” било коме. Као да не постоји стенограм или скупштински снимак. Маја Гојковић показује фрустрацију и немоћ и њено понашање заслужује сваку осуду. Деградација Скупштине је већ годинама тема која забрињава, али та институција је сада потпуно урушена и сведена на простаклуке и бесмислице које изговарају представници владајуће већине по налогу премијера, а то све омогућава председница Скупштине уз помоћ звонца, кршења Пословника и поступања по упутствима које мобилним телефоном шаље премијер. Као што је Шешељ звао Вучића, тако он сад зове своје посланике и даје им инструкције како да вређају. У недостатку било каквих аргумената, суочен са озбиљним критикама, премијер је почео и да прича ловачке приче, као прошле седмице о мени и возачима: као они ми кажу добар дан, а ја зовем секретарицу да јој кажем да им каже добар дан. То је невероватно. Ово изговара премијер у Скупштини уз одобравање и кикотање председнице Скупштине.

Очекујете ли да ћете бити ухапшени, будући да вас шеф скупштинских напредњака назива лопужом и познатим криминалцем?

– Наравно да не. Него, нисам био криминалац када су ме бирали у Владу и када сам прошао безбедносне процене? Како сада одједном? Није ваљда премијер толико колосално погрешио и довео криминалца и лопужу у владу? Никада ништа нисам украо. Не могу ни да ме уплаше ни да ме зауставе непристојним изражавањем и недостојним понашањем. Тиме само показују своју немоћ.

Александар Мартиновић вам спочитава и да сте новац од стечаја пребацивали на свој и рачун ваше жене.

– Премијер зна да је то неистина јер смо о томе причали када је причу покренуо Динкић пре него што сам ушао у владу у септембру 2013. године и рекао је да зна да је лаж, тако да би морао да објасни зашто тера Мартиновића да говори ствари за које зна да су лаж. Иначе, новац који се исплаћује месечно за књиговодствене услуге је између 50 и 100 евра и он се исплаћује људима који воде књиговодство.

Да ли ћете тужити оне који тако говоре?

– Оно што жуља премијера је моја улога у свим случајевима где сам онемогућио пљачку. Премијер не зна шта да ми одговори кад га питам о улози његовог брата и брата Синише Малог у покушају пљачкашке приватизације Вршачких винограда. Не зна шта да каже, зашто ми је тражио да Чедомиру Јовановићу одобрим кредит из Фонда за развој од 150 милиона динара или зашто је Синиша Мали из његовог кабинета правио дилове са Фондом за развој и зашто је ћутао и гледао у под када сам му као министар дао доказе за све ово. Тај и многи случајеви су у тужилаштву, али нема снаге да се доведу до краја. Премијер спречава Тужилаштво да ради свој посао да би заштитио криминал људи који су му блиски. Свакоме ко погледа моју биографију у којој стоји да сам био саветник полиције и тужилаштва управо у случајевима превара са имовином, да сам имао част да ме је Верице Бараћ позвала да јој помогнем у неким од 24 случаја спорне приватизације, јасно је о чему се ради.А тужбе се припремају. Материјала је све више.

Нећемо о конкретним кандидатима за председника
Да ли је било састанака са Вуком Јеремићем и да ли је он ваш фаворит за председничке изборе?

– Премијер је увелико у кампањи за председничке изборе, спава у касарни, не тушира се, једе највеће љуте паприке, пренемаже се на националним телевизијама. Нећемо да говоримо о конкретним кандидатима, јер би му тиме олакшали највећу муку коју има, како да се одржи на власти. Доста је било је далеко најјача опозициона опција и јасан лидер опозиције. Од избора до данас дуплирали смо подршку. У републици са шест на преко десет одсто, у Београду са 11 на 20 одсто. И растемо и разговарамо са свима.


Од како су посланици Доста је било ушли у парламент непрекидно имају замерке на вођење седнице парламента, а посебно на поштовање пословника? Власт вам одговара да једноставно нисте прочитали пословник. Да ли је тачно то тако једноставно образложење ?

Пословник могу сви да прочитају и увере се да, на пример, да нико не сме да вређа или прича ловачке приче (члан 107.), да не може да се говори ван теме и објашњавати сатима како је премијеров експозе најбоља ствар икада од Проте Матеје (члан 106.), да посланици имају право да одговоре кад им неко искриви речи (члан 104. – реплика) или да опомену председницу скупштине када довољава кршење правила (члан 103.), да не може све по хитном поступку већ само оно што би угрозило живот и здрвље људи, безбедност земље или испуњење међународних обавеза (члан 167.), да не могу у обједињену расправу закони о пловидби и лукама и закон о ваздушном саобраћају са Корејом (члан 157.), да се не могу истовремено одржавати седнице скупштине и седнице одбора и тако даље.

Седнице морају да се заказују седам дана унапред уз достављен дневни ред и све пратеће документе, а не кад премијер на основу дневног извештаја о рејтингу закључи да би му помогао нови шоу у Скупштини. Сетите се како је заказана конститутивна седница, задихани поштари су разносили телеграме током поподнева, дан уочи конституисања парламента. То је понижавајуће. Улога Скупштине је да контролише премијера, а не да служи као његов инструмент за понижавање опозиције. Посланичка група Доста је било је дискриминисана почев од места која су нам доделили, у ћошку сале, преко тога да су нашу посланицу у инвалидским колицима малтретирали месецима, а на крају јој доделили место у “магарећој клупи”. Кад рекламирамо Пословник по тим тачкама, не добијемо реч, а председница парламента ми изрекне три опомене. На примеру те три опомене се види да или не познаје или намерно крши Пословни, а биће да је ово друго. Три опомене просто не постоје у Пословнику. Постоје две опомене и трећа мера је одузимање речи или удаљавање са седнице. Али, како да ми одузме реч, кад ми је није ни дала.

Шта тако малобројна опозиција може да уради у парламенту да се њен глас чује и ко је по вама права, а ко лажна опозиција? Да ли су ЛДП и радикали опозиција?

По реакцијама грађана видимо да се и те како чује шта опозиција ради у парламенту, без обзира на опструкције владајуће већине. Све наше дискусије у парламенту су изузетно гледане. Преко друштвених мрежа наше видео клипове гледа између милион и два милиона грађана месечно. Држимо се теме, никога не вређамо и то можете видети и на нашој интернет страници и на нашој Фејсбук страници и на YоуТубе каналу. Последња је наша иницијатива да се заштити имовина Трепче која је конфискована и где је у питању очигледно кршење владавине права. За разлику од неспособне Владе која је донела смешну одлуку о поништавању закона скупштине државе коју не признаје, што је само по себи нонсенс, ми смо послали образложено писмо свим најважнијим институцијама ЕУ уз аргументе које не могу да не уваже: неприкосновеност имовинских права и за акционаре и за повериоце Комбината Трепча.

Што се тиче другог дела вашег питања, познато је да је за нас црвена линија сарадња са СНС. Све странке које на било ком нивоу власти улазе у коалиције са СНС за нас нису опозиција.

Да ли је ваш једини начин борбе да се ваша реч чује то што аплаудирате док власт говори, добацујете како кажу, и повремено демонстративно напуштате заседање?

Наш начин је да говоримо у скупштини о теми и да о томе извештавамо грађане. И наша порука долази до њих. Аплаудирање и дизање пословника су знак отпора на бруталан покушај већине да нас ућутка. Нјима указујемо на брутално кршење правила. Јер нам председница скупштине не дозвољава да говоримо и допушта већини да нам упућују увреде као што су “лопужа” и “познати криминалац”. Инсистирамо на поштовању Пословника и користимо све легитимне методе које нам стоје на располагању. Понашамо се пристојно, не добацујемо, не вичемо, не вређамо, аплаудирамо много мање од владајуће већине. Одговарамо само на прозивке председнице или премијера, који се јуначе са укљученим микрофоном. Ни близу нисмо исцрпили све могућности. Ми не одустајемо. Тек смо почели. И победићемо башибозлук и у скупштини и у целом друштву.

Како мислите да сарађујете са Тадићем ако кажете да он нема политику, да је неискрен и да има само себе и свој одраз у огледалу?

То су ваше речи, не моје. Разговори о заједничком кандидату се прво воде између већих странака опозиција, а ту мислим пре свега на ДЈБ и ДС, а мање ће се прикључити кад се међу већима постигне начелан договор. Није тајна да се као покрет боримо против партократије коју је и Тадић оснаживао док је био на власти.

Да ли вам смета када вас власт оптужује за патолошку мржњу?

То је одраз његове слабости и страха и потребе да изиграва жртву. Једини који исказује мржњу је сам премијер. Довољно је видети његове наступе на конференцијама за медије и у скупштини. Такво пренемагање се ретко среће било где, укључујући и водвиљ.

Извор: Данас

ДЈБ Млади

ДЈБ Млади

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Ma kakav zajednicki kandidat!
  DJB treba da ima svog kandidata ili sa slicnim opcijama koje su za socijalnu drzavu, trzisnu privredu i evropeizam. Znaci ta vrsta centra. Time doprineo svakako ukrupnjavanju politicke scene.
  Nekada je zakoaliciju sa Verkom i LDP-om govorio za politicare propalih karijera.
  Ovo su duplo gori-Tadic ne moze preci cenzus, Nicic i Gerovka promenili su sve boje osim mozda Pirata, Petrovic, Borko…. Sve ljudi propalih karijera gde bi zajkednickom akcijom sa njima DJB izgubio mnogo kao nova snaga u usponu… Svi oni padaju vrtoglavo dok DJB raste…

 • Sve na mestu kao i uvek, ali…

  “Како мислите да сарађујете са Тадићем ако кажете да он нема политику, да је неискрен и да има само себе и свој одраз у огледалу?”

  “То су ваше речи, не моје.”

  Gospodine Raduloviću, ovo jesu zaista Vaše reči.Čitao sam jedan intervju sa Vama, upravo ste ga tako opisali.Kako to objašnjavate? Da nisam možda nešto pogrešno razumeo?

  • Konstatacija je istrgnuta iz konteksta, a i sam kontekst je bio sužen na Tviter. Suština tog odgovora iz Tviter intervjua za Nedeljnik je da je Tadićeva politika bila neiskrena jer je koketirao sa Vučićem dve godine, rušio institucije i poigravao se sa rovarenjem po stranakama pomažući stvaranje SNS radi održavanja na vlasti, o čemu sad imamo potvrdu iz telegrama koje je objavio Vikiliks. Kao što je Radulović i odgovorio – nije tajna da se DJB bori protiv toga, a da Boris Tadić može da se priključi i podrži politiku DJB.

 • Ajd i Danas konacno da objavi intervju sa Radulovicem.Nece skoro prodati vise primeraka nego danas.
  Na zalost, pola intervjua nije objavljeno.Ostali su neugodni”Vrsacki Vinogradi” ispod crte, Trepca, a i Bata i Seka,zbog Bate su
  ih vec ozbiljno izmaltretirali…

 • Zasto je skoro nemoguce da zajednicki kandidat opozicije ili dela opozicije /DJB i DS/ pobedi kandidata AV /uz sasluzenje SPS, PUPS-a i ostalih satelita/.
  Za pobedu predsednickog kandidatas koalicije na vlasti je nebitno da li ce se kandidovati AV LICNO ili ce kandidat biti ZIKA OBRETKOVIC.
  Oni pobedjuju jer narod /oko 2,5 miliona biraca/ u Srbiji TO voli.
  Do sada pominjani ozbiljni kandidati opozicije: Sasa Jankovic, Vuk Jeremic, Dusan Teodorovic, Dragan Sutanovac, Miroslava Milenovic… ne mogu biracima da obecaju da ce vise lagati od AV i SNS, davati podrsku jos primitivnijim poslanicima od Aleksandra Martinovica ili Marjana Risticevica, podrzavati predsednika skupstine koji je promenio vise stranaka od Maje Gojkovic, priznavati lazne diplome i doktorate, zamajavati narod aferama koje jedna drugu sustizu, poklanjati jos neprivatizovanu imovinu Srbije, svaki dan pricati jedno te isto na televizijama, – a Srbija na dnu…
  Ne, takva obecanja nijedan od dosada pomenutih ozbiljnih kandidat ne moze dati.
  Oko 2,5 miliona biraca koji veruju SNS, SRS, SPS, PUPUS, SVM, SDA i uporno za njih glasaju – nece promeniti misljenje, a u lazima ce im pomagati kontrolisani mediji i Dragan J.Vucicevic.
  Zato, za predsednickog kandidata opozicije LJUBISU PRELETACEVICA BELOG /Luka Maksimovic/.
  On jedini u Srbiji moze vernim biracima da obeca da ce biti jos GORI od kandidata koalicije na vlasti, da ce vise lagati od njih, priznavati lazne diplome i doktorate, od usta gradjana Srbije otimati i davati neuspesnim preduzecima kojima upravljaju SNS nesposobni direktori, pozajmljivati po svetu jos vise nego ova vlast, mlade i strucne najuriti iz Srbije u beli svet, jos vise smanjiti penzije…
  Da ce rusiti jos bahatije nego sto je srusena Savamala…
  Da ce pronaci za ministre jos gluplje /sto rekla Vesna Pesic/ od dr.Stefanovica i bahatije od Vulina…
  Da ce zaposljavati iskljucivo clanove svoje stranke “Beli Samo jako” odnosno SPN /”Sarmu probo nisi”/
  Tako se pobedjuje u VESELOJ SRBIJI.

 • Mozemo li sami na predsednicke izbore? Mozemo, ali tesko da cemo pobediti, zato birati manje zlo a to je zajednicki, NESTRANACKI kandidat, kojeg bi podrzale sve opozicione partije. Na izbore za gradonacelnika BG, samostalno i tu ce Sasa biti ubedljivo najbolji. Po svaku cenu izbegavati sukobe u opoziciji jer AV igra na tu kartu i njegove sluzbe rade na ,,zavadi pa vladaj,,.

  • Vecina opozicionih stranaka ocigledno ne zeli nestranackog kandidata,i to se jasno vidi po njihovim izjavama.DS koliko vidim predstavlja sebe kao lidera opozicije,i namece Sutanovca kao kandidata.Vreme odmice a jos nema cak ni ideje o nekoj nestranackoj licnosti,Mislim da je za ovo vec prekasno,Sto se tice samih izbora tu je bitno samo osvojiti drugo mesto,odnosno proci u drugi krug gde se onda svi glasovi prelivaju samo dvojici kandidata.

 • Podrska gospodinu Radulovicu i Pokretu. Jedini glas razuma u ovoj tragikomicnoj zemlji.

  Pitam se kako nas gotovo uvek zapadnu ludaci ubice i bolesnici kao vucic, milosevic, draskovic?

  Valjda ovaj narod nece da mu bude dosadno.

  Pozdrav iz Backe.

 • Pre neki dan na televiziji N1 bio je intervju sa americkim ambasadorom kajlom skatom I Jugoslav Cosic mu je postavio pitanje – U americi je trenutno izborna kampanja I mozemo videti brojne debate -susrete suprotstavljenih kandidata kako komentarisete da u srbiji NEMA DEBATA -citaj nema razgovora niti suceljevanja izbornih kandidata pre ni posle izbora -nasta je on odgovorio pa znate ja nebih da ulazim u unutrasnje stvari vase zemlje nebih da na tu temu pricam . Ja mislim da je veliki problem a tu bi stranka Dosta je Bilo trebala javno da izadje sa pitanjem pred americkog ambasadora ili americku administraciju – Zasto podrzavate Aleksandra Vucica osvedocenog ratnohuskaca,protivnika americkog uticaja na balkanu ,ministra u vladi slobodana milosevica i unistitelja demokratskog sistema vrednosti uspostavljenog u novije vreme ?.

  • Amerikanci su deklarativno za demokratiju ali iznad svega su za svoje interese. Vučić njima ispunjava sve želje i kao takav im odgovara pa nemaju neki interes da se bave time da li je on demokratski vladar ili nije. Na nama je da budemo što glasniji u pitanju “Što Ameri podržavaju nedemokratsku vlast, kontrolisane medije i slično…”. Ako budemo dovoljno glasni, onda Ameri neće imati izbora nego da puste niz vodu svog pulena.

 • Podelila sam intervju, sve se slažem i svaku reč bih potpisalal. Podelila sam prijateljima na FB, a i poslala na mail onima koji neće da imaju FB. Strašno je šta taj čovek radi, koliko laže (sve što kaže je laž ustvari), koliko se prenemaže DRAMA QUEEN i kakvim ludacima je okružen. Predsednica parlamenta je čudo nevidjeno – bezobrazna, neotesana, verna SNS-u, a menjala je stranke ko donji veš, bezočna i prosto izaziva da joj neko otkine glavu ko piletu. Nikad to nisam ni gledala, a naravno ni uradila, niti sam imala tu želju, ali gledajući to ponašanje prema Saši i stalim DJB poslanicima, verujte da dobijem taj nadražaj, što bi rekli Hrvati. Koja je taj čovek bruka i sramota. Samo onaj izraz lica kad ga pita Živković Kako ste, premijeru, kako vam je zdravlje? To je dovoljno da Sanda Rašković anonimno objavi dijagnozu. ja sam prevodilac, ali znam da je ima. koju ne znam, ali je zlokobna. i neka nam je Gospod u pomoći dok takvog ne skinemo s vlasti !!!

 • Ja mislim da Radulovic misli da je ovo sa kandidatom propalo, samo treba da se obajvi javno, nemozete se raspravljati sa nekim ko kada cuje da neko mora da bude posten i ne u stranci dobije blago receno ospice..
  Mislim da Radule treba da bude pametan i predlozi sopstvenog kandidata i da vise ne gubi vreme jer ga i nema, moje misljenje je da oni koji najvise odbojaju da budu kandidati i koji nikada se nebi bavili politikom a priznati su u svetu da treba da budu na vrhu liste.
  Ja mislim da moze da se nadje neko ko ima kvalitete, ali take ljude je jako tesko da ne kazem nemoguce naterati ni da misle a kamoli da budu u politici.