Саопштењe Скупштина

Маја Гојковић бежи од питања посланика ДЈБ

Покрет Доста је било поставио је 18. октобра посланичко питање председници Скупштине о распореду за седење у сали за пленум, тачније када ће бити донета одлука о коначном распореду. Иако је председница по члану 287. став 4 Пословника била дужна да на питање одговори писмено у року од две недеље, она то није урадила из непоштовања према скупштинским правилима и посланицима.

ДЈБ је четврта посланичка група по снази и припадају јој места у првим редовима. Досадашњим правилима о седењу великим посланичким групама и позиције и опозиције увек су додељивани први редови. По привременом распореду у првим редовима су сада мале посланичке групе попут ЛДП, ЛСВ, Марјан Ристичевић, СДПС Расима Љајића. Посланици Доста је било од самог конституисања Скупштине захтевају да им се доделе места која им по јачини посланичке групе припадају. То свакако нису места у горњем ћошку сале. Захтевамо места којима би могла да приђе и наша посланица која користи инвалидска колица.

Јасно је да Маја Гојковић не води Скупштину самостално, већ само спроводи налоге премијера који на сваки начин избегава суочавање са Сашом Радуловићем. Зато се Радуловићу не дозвољавају питања у Скупштини и зато је цела посланичка група ДЈБ смештена у ћошак сале, а једина посланица у инвалидским колицима у “магарећу клупу”, зато бежи од тв дуела. Данас смо Маји Гојковић поставили питање зашто је прекршила Пословник и није одговорила на питање ДЈБ.

У Скупштини владају двоструки стандарди. Питали смо председницу зашто је посланику СНС Мартиновићу дозвољено да чак 28 пута злоупотреби јављање по Пословнику да би мимо дневног реда вређао посланике Доста је било, а посланику НС Живковићу није дозвољено да изнесе истиниту, критичку оцену председнициног рада? Зашто је Живковић, због изречене истине кажњен, а Мартиновић, за увреде није? Зашто је посланику СНС Атлагићу дозвољено да мимо дневног реда и теме изнова чита исти говор о Вучићу и Проти Матеји, а посланик СДС Ђуришић кажњен када је, сасвим оправдано, протестовао због ускраћивања права на реплику?

У Скупштини Србије је много тога привремено, селективно и нерегуларно јер Маја Гојковић мисли да ће тако најлакше манипулисати посланицима, а све по наредби премијера. Ни пет месеци од конституисања Скупштине није договорен годишњи план рада који би, по члану 28, председница морала да донесе после консултација на Колегијуму и достави га посланицима.

Стално кршење Пословника када је у питању опозиција, а посебно Покрет Доста је било, уноси хаос у Скупштину и представља једну од основних тактика којом се Гојковићева служи да би манипулисала правилима и подредила парламент дневним интересима рејтинга премијера. То је деградирање Скупштине и вређање посланика и грађана који су за њих гласали.

Захтевамо да се престане са оваквом самовољом у увредљивим понашањем и да Скупштина заузме место које јој по Уставу припада, да престане да буде отирач за премијера и да се доследно примене правила рада. Сумњамо да Скупштина може да постане уважена институција док је води Маја Гојковић.

ДЈБ Млади

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар

  • Da bi se uradila prva stvar (uvođenje reda), neophodno je uraditi mnogo NULTIH stvari. Jedna od njih je navesti Skupštinu da poštuje pravila i radi svoj posao. Nastavite na insistiranju, poštujem.