Западна Србија Саопштењe

Ваљево милионима плаћа партијске свађе СНС и СПС

Грађани Ваљева ће незакониту, партијску смену директора јавних предузећа платити 3,2 милиона динара. На седмој седници Скупштине града Ваљева, међу тачкама дневног реда нашли су се и „претреси предлога закључка о прихватању споразума о врсти и висини накнаде штете који ће закључити град Ваљево и три смењена директора јавних предузећа.

valjevo

На основу члана 32.став 1 тачка 9 Закона о локалној самоуправи ( „Службени гласник РС“ број 129/07) , члана 39. Закона о јавним предузећима, ( Службени гласник РС“ број 119/112) и члана 35. Став 1 тачка 9 ) Статута града Ваљева ( „Службени гласник града Ваљева“ број 19/08 ) Скупштина града Ваљева на седници одржаној 28. фебруара 2014. године донела је Решење о разрешењу директора ЈКП „ Топлана-Ваљево“ Ваљево. Разрешили су Ивка Стојковића, иначе конкурсом изабраног директора тог јавног предузећа.

По истом основу су сменили и директора ЈКП „Видрак“ Ваљево Јанка Гагића и директора „Центра за културу“ Ваљево Слађану Марковић, који су такође били изабрани конкурсом на те функције. Наведени чланови Закона на основу којих су разрешени нису могли произвести разрешење пре истека перида на који су директори именовани. Нису наведени ни један од разлога из чланова 49 или 50 Закона о јавним предузећима на основу којих се може разрешити директор јавног предузећа пре истека периода на који је именован.

Виши суд у Ваљеву је поништио незакониту смену директора и донео правоснажну пресуду у њихову корист. Оштећени предлажу мирно решење спора – признавањем основа и износа накнаде штете на име изгубљене зараде настале услед правоснажно поништеног решења о разрешењу Скупштине града од 28.02.2014 год. Достављено је и мишљење Правобраниоца да је могуће закључење Споразума о врсти и висини накнаде штете који ће закључити град Ваљево са ова три лица појединачно.

Шта из овога можемо закључити?

Казну за играње садашњих коалиционих партнера СНС-а и СПС-а плаћају грађани Ваљева. У прошлом сазиву Скупштине града је избио сукоб између њих и резултирао незаконитом сменом наведених директора, који су иначе били припадници СНС-а. За ту смену нико није одговарао, ни прекршајно, ни кривично, ни материјално, ни морално. Коалиција ћути, као да се ништа није десило. Гласачка машина подиже руке да се штета исплати без питања да ли је неко крив и да ли ће неко сносити одговорност за незаконит поступак, а штету, зна се, плаћају грађани. Ми смо покушали и тражили одговорност али без успеха. Већ у другом ребалансу буџета је стављен износ за исплату у вредности 3,2 милиона динара.

Смењени директори су и после смене нашли ухлебљење у јавном сектору. Данас су ти људи поново на функцијама.Ивко Стојковић је у Управном одбору јавног предузећа ЈКП „Топлана-Ваљево“ где је био смењени директор, Слађана Марковић је директор ЈКП „Видрак“ Ваљево , а Јанко Гагић је у Градској управи.

Пошто је све то глатко прошло, на следећој седници Скупштине града решили су да смене још једног директора јавног предузећа „Полет“ Драгана Бранковића, који је такође изабран на ту функцију путем расписаног конкурса. Наиме он није желео да да оставку као остали директори јавних предузећа, ради поделе плена између СНС-а и СПС-а . Његов мандат истиче у октобру 2017 године ( иначе у том предузећу има 5 директора који су политичком одлуком  остали да раде на некаквим измишљеним радним местима) .

Због одлуке да се Драган Бранковић смени постоји могућност да и он тужи град као што су то урадили директори који су добили одштету. Садашњи директор из СНС-а , Љубинко Андрић је задржао смењеног директора Бранковића у предузећу и уверава нас да се град заштитио од тужбе некаквим процедурама у разрешењу и да нема бојазни од тужбе истог. Да ли да верујемо да дотични Драган Бранковић неће „пресавити табак“ и тужити град и ЈКП „ Видрак“? Да ли ће грађани Ваљева и ово платити?

Снежана Спајић
одборница у Скупштини Града Ваљева
чланица покрета “Доста је било”, Ваљево

ДЈБ Млади

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар