Zapadna Srbija Saopštenje

Valjevo milionima plaća partijske svađe SNS i SPS

Građani Valjeva će nezakonitu, partijsku smenu direktora javnih preduzeća platiti 3,2 miliona dinara. Na sedmoj sednici Skupštine grada Valjeva, među tačkama dnevnog reda našli su se i „pretresi predloga zaključka o prihvatanju sporazuma o vrsti i visini naknade štete koji će zaključiti grad Valjevo i tri smenjena direktora javnih preduzeća.

valjevo

Na osnovu člana 32.stav 1 tačka 9 Zakona o lokalnoj samoupravi ( „Službeni glasnik RS“ broj 129/07) , člana 39. Zakona o javnim preduzećima, ( Službeni glasnik RS“ broj 119/112) i člana 35. Stav 1 tačka 9 ) Statuta grada Valjeva ( „Službeni glasnik grada Valjeva“ broj 19/08 ) Skupština grada Valjeva na sednici održanoj 28. februara 2014. godine donela je Rešenje o razrešenju direktora JKP „ Toplana-Valjevo“ Valjevo. Razrešili su Ivka Stojkovića, inače konkursom izabranog direktora tog javnog preduzeća.

Po istom osnovu su smenili i direktora JKP „Vidrak“ Valjevo Janka Gagića i direktora „Centra za kulturu“ Valjevo Slađanu Marković, koji su takođe bili izabrani konkursom na te funkcije. Navedeni članovi Zakona na osnovu kojih su razrešeni nisu mogli proizvesti razrešenje pre isteka perida na koji su direktori imenovani. Nisu navedeni ni jedan od razloga iz članova 49 ili 50 Zakona o javnim preduzećima na osnovu kojih se može razrešiti direktor javnog preduzeća pre isteka perioda na koji je imenovan.

Viši sud u Valjevu je poništio nezakonitu smenu direktora i doneo pravosnažnu presudu u njihovu korist. Oštećeni predlažu mirno rešenje spora – priznavanjem osnova i iznosa naknade štete na ime izgubljene zarade nastale usled pravosnažno poništenog rešenja o razrešenju Skupštine grada od 28.02.2014 god. Dostavljeno je i mišljenje Pravobranioca da je moguće zaključenje Sporazuma o vrsti i visini naknade štete koji će zaključiti grad Valjevo sa ova tri lica pojedinačno.

Šta iz ovoga možemo zaključiti?

Kaznu za igranje sadašnjih koalicionih partnera SNS-a i SPS-a plaćaju građani Valjeva. U prošlom sazivu Skupštine grada je izbio sukob između njih i rezultirao nezakonitom smenom navedenih direktora, koji su inače bili pripadnici SNS-a. Za tu smenu niko nije odgovarao, ni prekršajno, ni krivično, ni materijalno, ni moralno. Koalicija ćuti, kao da se ništa nije desilo. Glasačka mašina podiže ruke da se šteta isplati bez pitanja da li je neko kriv i da li će neko snositi odgovornost za nezakonit postupak, a štetu, zna se, plaćaju građani. Mi smo pokušali i tražili odgovornost ali bez uspeha. Već u drugom rebalansu budžeta je stavljen iznos za isplatu u vrednosti 3,2 miliona dinara.

Smenjeni direktori su i posle smene našli uhlebljenje u javnom sektoru. Danas su ti ljudi ponovo na funkcijama.Ivko Stojković je u Upravnom odboru javnog preduzeća JKP „Toplana-Valjevo“ gde je bio smenjeni direktor, Slađana Marković je direktor JKP „Vidrak“ Valjevo , a Janko Gagić je u Gradskoj upravi.

Pošto je sve to glatko prošlo, na sledećoj sednici Skupštine grada rešili su da smene još jednog direktora javnog preduzeća „Polet“ Dragana Brankovića, koji je takođe izabran na tu funkciju putem raspisanog konkursa. Naime on nije želeo da da ostavku kao ostali direktori javnih preduzeća, radi podele plena između SNS-a i SPS-a . Njegov mandat ističe u oktobru 2017 godine ( inače u tom preduzeću ima 5 direktora koji su političkom odlukom  ostali da rade na nekakvim izmišljenim radnim mestima) .

Zbog odluke da se Dragan Branković smeni postoji mogućnost da i on tuži grad kao što su to uradili direktori koji su dobili odštetu. Sadašnji direktor iz SNS-a , Ljubinko Andrić je zadržao smenjenog direktora Brankovića u preduzeću i uverava nas da se grad zaštitio od tužbe nekakvim procedurama u razrešenju i da nema bojazni od tužbe istog. Da li da verujemo da dotični Dragan Branković neće „presaviti tabak“ i tužiti grad i JKP „ Vidrak“? Da li će građani Valjeva i ovo platiti?

Snežana Spajić
odbornica u Skupštini Grada Valjeva
članica pokreta “Dosta je bilo”, Valjevo

DJB Mladi

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar