Београд Саопштењe

Фекалије угрожавају здравље на Чукарици

У жељи да реши проблем изливања фекалне канализације у непосредној близини зграде општине Чукарица, у Улици Лазара Кујунџића, одакле се фекалије разливају и у суседне улице, Светолика Лазаревића Лазе и Радничку, одборничка група ДЈБ поднела је 05.10.2016. године дописе упућене председнику општине, Већу општине и комуналној инспекцији.

kanalizacija

Упозорили смо да се извор заразе шири и утиче на здравље људи, јер сви грађани који пролазе овим потезом хтели не хтели морају да разносе трагове у своје куће, школе, једноставно свуда. Обзиром да је у питању веома озбиљан проблем који угрожава здравље људи очекивали смо да се проблем реши у року од најдуже 24 сата. Нажалост, то се није десило ни за више од месец дана.

Након 19 дана, у форми дописа, добили смо одговор са потписом члана већа Жељка Рабљеновића, задуженог за комуналне послове, који нас је обавестио да је послат допис јавном предузећу Градски водовод и канализација ЈП ГВК, те да је од истог примио обавештење да изливање фекалија на наведеној локацији не постоји. Наравно, било је савршено јасно да ни функционери општине, нити руководиоци надлежног ЈП нису изашли на лице места како би утврдили чињенично стање. Вероватно су били заузети акцијом „Чисто лице Чукарице“.

На седници Скупштине Општине 26.10.2016. године одборничка група ДЈБ поставила је питање председнику општине Срђану Коларићу зашто ништа није предузето у овом конкретном случају. Поставили смо захтев да се предузму потребне мере и да се одговорни и надлежни казне за нечињење. Такође, питали смо већника Рабљеновића да ли је изашао на лице места и зашто нам је достављен допис у коме пише да нема изливања, као и да ли ће поднети оставку због одговорности за нерешавање овог великог проблема са којим су суочени грађани Чукарице.

Уместо јасног одговора, правдајући се да не знају тачно место где се канализација излила, тражили су да их шеф одборничке групе ДЈБ одведе на лице места.

Дана 28.10.2016. године одржан је састанак на предметној локацији. Састанак је био више него посећен. Присутни су били члан већа Жељко Рабљеновић, комунална инспекција, ЈП ГВК, одборници и чланови ДЈБ, као и станари поменутих улица. Прва помисао је била да ће проблем ипак бити решен. Међутим, не.

Надлежнима је у том тренутку било најважније да одрже пригодни говор, са пропратним упозорењима. У том смислу, првенствено су обавестили представнике ДЈБ и присутне грађане да “они нису изашли на терен због ДЈБ и да би изашли по пријави било ког грађанина”, те да ће “морати некога да казне за неисправни/нелегални прикључак на јавну канализацију, те и да ће ’’изнети да је до кажњавања дошло на иницијативу одбора ДЈБ. ’’

Прошло је 14 дана од тог састанка, а тачно 36 дана од прве пријаве, а стање је непромењено. Није се ни започело са решавањем овог проблема, јер овде очигледно владају нека друга правила, правила неодговорне и нестручне локалне власти, на челу са председником општине, општинским већем и комуналном инспекцијом.

Запитајте се за колико дана би се овакав проблем решио у неком другом европском граду у коме власт ради у интересу грађана, за пар сати, пар дана? Наравно, под претпоставком да је овакав еколошки проблем у европским градовима уопште могућ.

Локални одбор покрета Доста је било, Чукарица

Ознаке
ДЈБ Млади

ДЈБ Млади

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар

  • A šta je sa kanalom-potokom paripovac koji je samo delom sređen pre 5 godina a drugi deo ostao zakrčen, prepun otpada i smeća. Leti se oseća veliki smrad. Kada će se to srediti. Još je u centru Žarkova.