Beograd Saopštenje

Fekalije ugrožavaju zdravlje na Čukarici

U želji da reši problem izlivanja fekalne kanalizacije u neposrednoj blizini zgrade opštine Čukarica, u Ulici Lazara Kujundžića, odakle se fekalije razlivaju i u susedne ulice, Svetolika Lazarevića Laze i Radničku, odbornička grupa DJB podnela je 05.10.2016. godine dopise upućene predsedniku opštine, Veću opštine i komunalnoj inspekciji.

kanalizacija

Upozorili smo da se izvor zaraze širi i utiče na zdravlje ljudi, jer svi građani koji prolaze ovim potezom hteli ne hteli moraju da raznose tragove u svoje kuće, škole, jednostavno svuda. Obzirom da je u pitanju veoma ozbiljan problem koji ugrožava zdravlje ljudi očekivali smo da se problem reši u roku od najduže 24 sata. Nažalost, to se nije desilo ni za više od mesec dana.

Nakon 19 dana, u formi dopisa, dobili smo odgovor sa potpisom člana veća Željka Rabljenovića, zaduženog za komunalne poslove, koji nas je obavestio da je poslat dopis javnom preduzeću Gradski vodovod i kanalizacija JP GVK, te da je od istog primio obaveštenje da izlivanje fekalija na navedenoj lokaciji ne postoji. Naravno, bilo je savršeno jasno da ni funkcioneri opštine, niti rukovodioci nadležnog JP nisu izašli na lice mesta kako bi utvrdili činjenično stanje. Verovatno su bili zauzeti akcijom „Čisto lice Čukarice“.

Na sednici Skupštine Opštine 26.10.2016. godine odbornička grupa DJB postavila je pitanje predsedniku opštine Srđanu Kolariću zašto ništa nije preduzeto u ovom konkretnom slučaju. Postavili smo zahtev da se preduzmu potrebne mere i da se odgovorni i nadležni kazne za nečinjenje. Takođe, pitali smo većnika Rabljenovića da li je izašao na lice mesta i zašto nam je dostavljen dopis u kome piše da nema izlivanja, kao i da li će podneti ostavku zbog odgovornosti za nerešavanje ovog velikog problema sa kojim su suočeni građani Čukarice.

Umesto jasnog odgovora, pravdajući se da ne znaju tačno mesto gde se kanalizacija izlila, tražili su da ih šef odborničke grupe DJB odvede na lice mesta.

Dana 28.10.2016. godine održan je sastanak na predmetnoj lokaciji. Sastanak je bio više nego posećen. Prisutni su bili član veća Željko Rabljenović, komunalna inspekcija, JP GVK, odbornici i članovi DJB, kao i stanari pomenutih ulica. Prva pomisao je bila da će problem ipak biti rešen. Međutim, ne.

Nadležnima je u tom trenutku bilo najvažnije da održe prigodni govor, sa propratnim upozorenjima. U tom smislu, prvenstveno su obavestili predstavnike DJB i prisutne građane da “oni nisu izašli na teren zbog DJB i da bi izašli po prijavi bilo kog građanina”, te da će “morati nekoga da kazne za neispravni/nelegalni priključak na javnu kanalizaciju, te i da će ’’izneti da je do kažnjavanja došlo na inicijativu odbora DJB. ’’

Prošlo je 14 dana od tog sastanka, a tačno 36 dana od prve prijave, a stanje je nepromenjeno. Nije se ni započelo sa rešavanjem ovog problema, jer ovde očigledno vladaju neka druga pravila, pravila neodgovorne i nestručne lokalne vlasti, na čelu sa predsednikom opštine, opštinskim većem i komunalnom inspekcijom.

Zapitajte se za koliko dana bi se ovakav problem rešio u nekom drugom evropskom gradu u kome vlast radi u interesu građana, za par sati, par dana? Naravno, pod pretpostavkom da je ovakav ekološki problem u evropskim gradovima uopšte moguć.

Lokalni odbor pokreta Dosta je bilo, Čukarica

Oznake

DJB Mladi

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar

  • A šta je sa kanalom-potokom paripovac koji je samo delom sređen pre 5 godina a drugi deo ostao zakrčen, prepun otpada i smeća. Leti se oseća veliki smrad. Kada će se to srediti. Još je u centru Žarkova.