Skupština

Tatjana Macura: Skupština skraćuje raspravu o nasilju nad ženama

Poslanici vladajuće većine spremaju se da objedine skupštinsku raspravu o Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici sa nespojivim zakonima koji se tiču kriminala u privredi. Time se skraćuje vreme za raspravu o novom, veoma važnom zakonu koji je odavno trebalo doneti. Poslanica DJB Tatjana Macura zahtevala je na sednici Odbora za ljudska prava da se Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici posveti dužna pažnja.

tatjana-macura

Macura je pitala predsednika odbora Mehu Omerovića za razloge skraćivanja rasprave o Zakonu o nasilju nad ženama. Odgovor je bio da se žuri jer je 25. novembra zakazana koferencija povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

– Nikako mi nije jasno zašto je predsednik Odbora za ljudska prava tražio objedinjavanje zakona koji se tiču krivičnih dela u privredi sa Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici. Kako je moguće da se skupštinska rasprava o ovako važnoj temi skraćuje zbog objedinjavanja nespojivih zakona, sa obrazloženjem da se žuri jer je 25. novembra zakazana koferencija. Za žrtve i žene koje su preminule zbog nasilja u porodici to nije objašnjenje. Istanbulska konvencija koja se bavi sprečavanjem nasilja nad ženama je ratifikovana 2013. godine. Šta je čekalo i gde je bilo Ministarstvo pravde od 2013. do danas? – pitala je Macura.

Pogledajte deo rasprave na Odboru za ljudska prava

DJB Mladi

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar