Војводина Екологија Саопштењe

Нови Сад: Власт и отпад

Однос градске власти према становницима Новог Сада потврдио се да је дубоко отуђен новим призорима комуналног смећа и загађења. Прљавштина око препуних уличних канти за смеће на булеварима и парковима, које су кипиле до врха и још квадратни метар смећа испред, показатељ је најдубље противречности градске власти. Таква комунална нехигијена осим што нарушава пејзаж будуће “престонице културе”, може имати за последицу и директне штетне патогене утицаје на људско здравље. Пропадање човековог окружења је финале лошег функционисања градске власти. Деградација околине стоји у вези са губитком одговорности, дужности и осећаја за заједницу и људе код свих оних који управљају градом.

novi-sad-kontejneri-1

Зашто се свеукупни нерад и немар градске власти преноси и на човекову околину? Јавно комунално предузеће “Чистоћа” чија је надлежност чишћење јавних градских површина светски је рекордер са својим камионима по потрошњи горива. Камиони “Чистоће” на 100 км потроше до 1320 литара горива. Уз то, нека возила дневно прелазе невероватних 130 километара. Прочитајте више о овој потрошњи горива на линку Камиони градске чистоће троше невероватних 1300 литара горива на 100km. Злоупотребе и ненаменско трошење средстава наносе озбиљне финансијске губитке предузећу и разграђују његово функционисање. Овакво нерационално пословање комуналног предузећа “Чистоћа“ последица је партократије на темељу негативне селекције кадрова. Таква ситуација неизбежно мора да води бројним злоупотребама које се напослетку рефлектују на катастрофални промашај предузећа у испуњавању своје примарне мисије одржавања комуналне чистоће у граду. Пошто градска власт не брине о животној средини логично је да утврдимо да не постоји ни брига ове власти за будућност становника Новог Сада.

Дивља депонија – Булевар патријарха Павла

Примери смећа и нечистоће у Новом Саду индикатори су да се напокон крене са исправном политиком коју нуди покрет “Доста је било”. За одржавање здраве и чисте човекове околине у Новом Саду потребно је деловати системски. ЈКП “Чистоћа” је део општег комуналног система и њена делатност представља најзначајну функцију за живот становника. Зато једини начин да град не буде прљав и загађен је коначно увођење транспарентног начина руковођења предузећем без диктата партија и расписивање јавних конкурса за стручне кадрове посвећене урбаној екологији. Професионално и одговорно руководство у комуналном предузећу требало би град да свесно третира као живи и сложени организам-екосистем. Тада би комуналне функције Новог Сада неизбежно биле сагласне са еколошким обрасцима.

novi-sad-divlja-deponija-2
Покрет “Доста је било” се залаже за професионалну одговорност у јавном сектору и бори се против партијског запошљавања. Животи људи зависе од одговорности у управљању пословима нарочито у областима заштите животне средине, стога, нужно је да се јасно одустане од комуналних предузећа као плена за партијске апетите. Јавна комунална предузећа се финасирају углавном из џепова грађана због тога и морају одговорно обављати поверене комунално-хигијенске делатности према својим грађанима. Увођење реда у јавним комуналним предузећима зато не сме да буде страх од губитка подршке партијских чланова и гласача. Ако се то не схвати, партократија која је већ урушила комунални систем у Новом Саду још више ће се потрудити да изгледамо као „дивљи досељеници који не схватају“, како је једном за сличну ситуацију рекао Томас Едисон.

novi-sad-prepuni-kontejneri
Угао Народног фронта и Булевара ослобођења

Одбор покрета “Доста” је било у Новом Саду

ДЈБ Војводина

ДЈБ Војводина

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар