Vojvodina Ekologija Saopštenje

Novi Sad: Vlast i otpad

Odnos gradske vlasti prema stanovnicima Novog Sada potvrdio se da je duboko otuđen novim prizorima komunalnog smeća i zagađenja. Prljavština oko prepunih uličnih kanti za smeće na bulevarima i parkovima, koje su kipile do vrha i još kvadratni metar smeća ispred, pokazatelj je najdublje protivrečnosti gradske vlasti. Takva komunalna nehigijena osim što narušava pejzaž buduće “prestonice kulture”, može imati za posledicu i direktne štetne patogene uticaje na ljudsko zdravlje. Propadanje čovekovog okruženja je finale lošeg funkcionisanja gradske vlasti. Degradacija okoline stoji u vezi sa gubitkom odgovornosti, dužnosti i osećaja za zajednicu i ljude kod svih onih koji upravljaju gradom.

novi-sad-kontejneri-1

Zašto se sveukupni nerad i nemar gradske vlasti prenosi i na čovekovu okolinu? Javno komunalno preduzeće “Čistoća” čija je nadležnost čišćenje javnih gradskih površina svetski je rekorder sa svojim kamionima po potrošnji goriva. Kamioni “Čistoće” na 100 km potroše do 1320 litara goriva. Uz to, neka vozila dnevno prelaze neverovatnih 130 kilometara. Pročitajte više o ovoj potrošnji goriva na linku Kamioni gradske čistoće troše neverovatnih 1300 litara goriva na 100km. Zloupotrebe i nenamensko trošenje sredstava nanose ozbiljne finansijske gubitke preduzeću i razgrađuju njegovo funkcionisanje. Ovakvo neracionalno poslovanje komunalnog preduzeća “Čistoća“ posledica je partokratije na temelju negativne selekcije kadrova. Takva situacija neizbežno mora da vodi brojnim zloupotrebama koje se naposletku reflektuju na katastrofalni promašaj preduzeća u ispunjavanju svoje primarne misije održavanja komunalne čistoće u gradu. Pošto gradska vlast ne brine o životnoj sredini logično je da utvrdimo da ne postoji ni briga ove vlasti za budućnost stanovnika Novog Sada.

Divlja deponija – Bulevar patrijarha Pavla

Primeri smeća i nečistoće u Novom Sadu indikatori su da se napokon krene sa ispravnom politikom koju nudi pokret “Dosta je bilo”. Za održavanje zdrave i čiste čovekove okoline u Novom Sadu potrebno je delovati sistemski. JKP “Čistoća” je deo opšteg komunalnog sistema i njena delatnost predstavlja najznačajnu funkciju za život stanovnika. Zato jedini način da grad ne bude prljav i zagađen je konačno uvođenje transparentnog načina rukovođenja preduzećem bez diktata partija i raspisivanje javnih konkursa za stručne kadrove posvećene urbanoj ekologiji. Profesionalno i odgovorno rukovodstvo u komunalnom preduzeću trebalo bi grad da svesno tretira kao živi i složeni organizam-ekosistem. Tada bi komunalne funkcije Novog Sada neizbežno bile saglasne sa ekološkim obrascima.

novi-sad-divlja-deponija-2
Pokret “Dosta je bilo” se zalaže za profesionalnu odgovornost u javnom sektoru i bori se protiv partijskog zapošljavanja. Životi ljudi zavise od odgovornosti u upravljanju poslovima naročito u oblastima zaštite životne sredine, stoga, nužno je da se jasno odustane od komunalnih preduzeća kao plena za partijske apetite. Javna komunalna preduzeća se finasiraju uglavnom iz džepova građana zbog toga i moraju odgovorno obavljati poverene komunalno-higijenske delatnosti prema svojim građanima. Uvođenje reda u javnim komunalnim preduzećima zato ne sme da bude strah od gubitka podrške partijskih članova i glasača. Ako se to ne shvati, partokratija koja je već urušila komunalni sistem u Novom Sadu još više će se potruditi da izgledamo kao „divlji doseljenici koji ne shvataju“, kako je jednom za sličnu situaciju rekao Tomas Edison.

novi-sad-prepuni-kontejneri
Ugao Narodnog fronta i Bulevara oslobođenja

Odbor pokreta “Dosta” je bilo u Novom Sadu

DJB Vojvodina

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar