Vojvodina Državna uprava Saopštenje

Novi Sad: Republička izborna komisija duguje novac kontrolorima

Republička izborna komisija duguje novac kontrolorima Pokreta “Dosta je bilo” još od dana izbora. Problemima sa isplatom naknada članovima proširenih biračkih odbora tzv. „kontrolorima“ iz redova pokreta Dosta je bilo u Novom Sadu, ni nakon 7 meseci nakon izbora se ne nazire kraj.

nis-izbori

Naime, isplate ne vrši pokret Dosta je bilo, već se one vrše direktno kontrolorima sa računa Republičke izborne komisije na račun kontrolora koji su na biračkim mestima radili na dan izbora. Zbog ove činjenice, koja je sad drugačija od prakse ranijih godina, imali smo česte konfliktne situacije kada su kontrolori kojima Republička izborna komisija duguje novac, za neizvršene isplate direktno okrivili nas, pokret „Dosta je bilo“.

Prvi problemi primećeni su krajem maja kada je iz gradske uprave na pitanje kada će biti isplate, (podsećamo nakon prošlih izbora su naknade uplaćene nakon 2 nedelje), dobijen je odgovor da uplate kasne zbog spore procedure provere biračkih spiskova i njihovih članova. Naime, rečeno nam je da se o spiskovima za teritoriju čitavog grada i pokrajine bave samo dve osobe. Nakon toga počela je isplata bez nekog unapred određenog redosleda, da se u julu dobilia informacija da je deo ’kotrolora’ koji je do tada isplaćen prošao kroz proceduru, a da za ostatak moramo da se obratimo Republičkoj izbornoj komisiji u Beogradu jer je obustavljen transfer sredstava sa Republike na nivo Grada.

Pritom ne postoji evidencija koji su kontrolori dobili naknade, a koji nisu. Tada saznajemo da je spisak članova biračkih odbora koji je trebao biti prosleđen iz Skupštine grada u Upravu za trezor nakon izbora prosleđen ali je u međuvremenu volšebno „nestao“ tj. da se ne može sa sigurnošću utvrditi koji su članovi isplaćeni, a koji nisu.

Pokret DJB je preuzeo mere i krajem jula obavestio svoje kontrolore da se jave u Upravu za trezor sa potvrdom da su bili članovi biračkih odbora i da će im nakon toga naknada biti uplaćena. Međutim pre par dana smo obavešteni da određen broj članova još nije dobio naknade za rad na izborima. U novosadskoj kancelariji Uprave za trezor su nas obavestili da su isplate gotove i da se za sve dalje informacije obratimo Ministarstvu finansija u Beograd.
Pokret Dosta je bilo će i dalje pratiti šta se dešava po pitanju prava kontrolora na naknadu za rad. Zalažemo se za odgovornost državnih službenika i merenje njihovih rezultata. Uvođenje reda u javni sektor je jedna od naših glavnih politika i zato smo 15. novembra poslali Zahtev za informaciju od javnog značaja u Upravu za trezor, da nam pošalju spisak svih članova svih biračkih mesta u Novom Sadu kako bi se konačno utvrdilo broj članova koji nisu dobili naknadu, i kako bi konačno problem sa naknadama kontrolora pokušali da privedemo kraju.

Zahvaljujemo se svim našim kontrolorima na strpljenju i razumevanju.

Aleksandar Popadić,
Član pokreta Dosta je bilo,
Odbornik u skupštini Grada Novog Sad

DJB Vojvodina

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar