Prenosimo Privreda

Insajder: Gde su nestale lične karte javnih preduzeća?

Na stranici sajta Ministarstva privrede na kojoj su 2013. objavljene lične karte javnih preduzeća danas piše samo “greška – stranica ne postoji”. Baza s ličnim kartama u kojima su se uz finansijske izveštaje i procenu imovine javnih preduzeća nalazile i informacije o kupcima i dobavljačima nisu više javno dostupne.

ministarstvo-privrede-finansija

Javna i državna preduzeća i dalje uglavnom posluju s gubitkom ili su u ogromnim dugovima, koji su se u nekim slučajevima decenijama gomilali. Istovremeno, i pored zakonske obaveze da tim preduzećima rukovodi profesionalni menadžment, na njihovom čelu su najčešće vršioci dužnosti dovedeni po partijskoj liniji.

Dok sporadične kontrole državnog revizora pokazuju brojne zloupotrebe u javnim i državnim preduzećima, kojima po pravilu rukovode partijski kadrovi, javnost nema praktično nikakav uvid u najveći deo njihovog poslovanja.

Kako nam je rečeno u Ministarstvu privrede, baza s ličnim kartama ukinuta je kada je sajt tog Ministarstva redizajniran. U Ministarstvu napominju da su podaci o radu javnih preduzeća dostupni, odnosno da ih novinari u bilo kom trenutku mogu tražiti. To znači da novinari ili bilo koji građanin mora da zna šta da traži i uglavnom da čeka zakonski rok od 15 dana da dobije informacije koje bi trebalo da budu javne, uvek i svima dostupne.

Obavezu izrade ličnih karti uveo je bivši ministar privrede Saša Radulović 2013. uz obrazloženje da će se njihovim sastavljanjem i redovnim ažuriranjem uvesti kontrola i stati na put zloupotrebama u javnim preduzećima. Radulović je zahtevao da javna i preduzeća u restrukturiranju izrade lične karte s finansijskim izveštajima, popisom i procenom vrednosti imovine, popisom obaveza, kupaca, dobavljača, hipoteka, sudskih sporova. Planirano je da nakon toga javna preduzeća dostavljaju izveštaje na svaka tri meseca.

Državna revizorska institucija nema kapaciteta za kontrolu svih javnih preduzeća tokom godine. Međutim, u svim izveštajima o radu onih preduzeća koja su uspeli da kontrolišu uočeno je nepoštovanje zakonskih propisa, posebno Zakona o javnim nabavkama.

Na osnovu ovih kontrola jasno je da je neophodno uvesti red u poslovanje preduzeća, koja se neretko finansiraju iz budžeta, a koja su po pravilu u ogromnim dugovima i već godinama plen kojim se namiruju interesi političkih partija.

Novi zakon o javnim preduzećima, usvojen u martu 2016, predviđa da u roku od godinu dana bude raspisan i završen konkurs o izboru direktora javnih preduzeća. Novi zakon je donet, a da Vlada Srbije nije u potpunosti poštovala ni prethodni Zakon o javnim preduzećima, 2012, a koji je takođe predviđao izbor profesionalnog menadžmenta na konkursima.

Od 19 javnih preduzeća koja je u aprilu analizirala redakcija Insajder.neta, putem konkursa izabrani su direktori u samo tri preduzeća, a u međuvremenu je smenjen jedan od njih, Aleksandar Obradović, direktor Elektroprivrede Srbije, najvećeg javnog preduzeća .

Na loše poslovanje javnih preduzeća redovno podseća i Fiskalni savet, koji i u svom najnovijem izveštaju konstatuje da su ta preduzeća najveći fiskalni rizik, a da je malo toga urađeno kako bi ona popravila svoje poslovanje.

Javna preduzeća uglavnom posluju kao gubitaši, a država novcem iz budžeta garantuje za njihove dugove koji od onog trenutka kada preduzeća ne mogu da ih izmire postaju dugovanja svih građana Srbije.

I pored toga, obaveza izrade ličnih karti kao dobra praksa i instrument u cilju smanjenja zloupotreba i omogućavanja transparentnijeg rada ukinuta je bez ikakvog objašnjenja.

Godine 2013, pošto su javna i preduzeća u restrukturiranju dostavila lične karte, tadašnji ministar privrede Saša Radulović izjavio je da su one izbacile na videlo nedgovornost, javašluk, pa i kriminal u ovom delu privrednih subjekata. Većina dostavljenih ličnih karti ocenjena je kao nezadovoljavajuća.

DJB Mladi

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Pa sta ce njima licne karte javnih preduzeca?Sto kada mogu da trose narodne pare kako oni hoce.A znamo da preko namestenih podizvodjaca narodne pare odlaze u dzepove direkotra javnih preduzeca koji naravno nisu izabrani na konkursu i koji se postavljaju mimo svih zakona i pravila.Evo poslednjeg primera Krokobabic otisao u ministre a njegova konkubina postala direktor poste bez konkursa naravno.EPS bez konkursa jos uvek drzi onog sto ima pecenjaru za vd generalnog dirktora a konkursa nigde.Puzovic u Srbijavodama istekao mu mandat ali taj maneken koji je napunio svoje dzepove i nista uradio nije posle poplava za koje je on odgovoran jos uvek je direktor nigde konkursa.Svi bez konkursa dovedeni pune svoje dzepove.Narod placa koga briga.Dok god ovakvi kadrovi budu harali Srbijom postavljani bez konkursa nema Srbiji boljitka.