Ауторски текст Привреда

Пет лажних успеха и један прави историјски неуспех

О успесима Владе Србије се нашироко и надалеко испредају приче. Нажалост, успеси се нижу само у прорежимским медијима. Већина „спектакуларних успеха“ из медија, у стварном свету објективном анализом не би добила ни прелазну оцену.

corax

Као врхунско достигнуће истиче се преполовљење планираног дефицита у буџету за ову годину. Дакле, људи који су планирали и писали буџет су исти они који су успели да дефицит својим врсним вештинама преполове. Мој им је предлог да за следећу годину планирају дефицит који ће десет пута бити већи од реалног па ће онда моћи да укњиже „историјски успех“ у виду 90% смањења планираног дефицита.

Новоотворени километри и километри аутопутева већином су само финализација десетогодишњих планирања, осмишљавања и израда пројеката, ескпропријације земљишта, припремних радова… Без имало малициозности и жеље за оспоравањем резултата у овој области сматрам да би уз минималну количину коректности то требало барем да спомену „отварачи“ путева.

Довођење иностраног произвођача и продавца јефтиног намештаја је још један у низу “мајсторских” потеза власти. Измештање наплатне рампе је само један од учињених уступака. Планираних 300 новоотворених радних места и чињеница да ће се оклагија и даска за сечење меса домаћег произвођача продавати у продавницама ове компаније представљени су као фантастичан резултат генијалне власти. Стварни резултат ће бити вероватно гашење десетина и десетина домаћих произвођача намештаја и неколико милиона евра годишњег дефицита јер ће се приходи по овом основу одливати иностраним добављачима и оснивачима.

Дакле, од пореза који су, између осталих, платили наведени домаћи столари финансирано је измештање наплатне рампе ради што боље позиције њихове конкуренције.

По истом кључу се дају субвенције страним инвеститорима. Наводни бенефити се огледају у доласку напредних технологија, масовном запошљавању, доласку инвестиција. Технологије ће наравно и стићи са инвеститорима, али сем њих самих нико други, а посебно не Република Србија неће имати много користи. Већина новозапослених ће обављати тежак рад за минималну плату (већина инвеститора због тога углавном и долази овде и вероватно ће у случају стварног повећања животног стандарда и ако и они сами буду морали да дижу плате домаћим радницима исто тако и отићи одавде). Што се тиче њихових инвестиција оне су углавном занемарљиве у односу на оно што им Влада Србије даје из буџета и од планиране добити која ће бити преливена у матичне земље инвеститора.

Као и у већини других случајева сами домаћи привредници кроз пореска издвајања финансирају сопствену конкуренцију.

Заправо, једино што би се стварно могло сматрати историјским, од свих до сада “први пут у историји Србије” примера, јесте историјски пораз ове државе и друштва да уместо свих институција о свему одлучује само један човек.

Сава Живанић
члан покрета “Доста је било”, Нови Сад

ДЈБ Млади

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Izgradnja puteva se finansira iz kredita i zajmova i to svi znaju.Penzije smanjio,plate smanjio,jedan deo para koji pripada gradovima i opstinama ostavio u budzetu,cene divljaju,standard opada.od tih ostavljenih i ukadenih para od radnika i penzionera on se hvali suficitom u deficitu.Nije jednostavno bez otimanja narodnih para i nameta bilo sta da pokrene.I sami investitori dolaze zbog jeftine radne snage i subvencija koje iznose 20 000-30 000 eura po zaposlenom sto im je dovoljno da placaju zaposlene 2-3 godine koliko i oni imaju obavezu da ostanu ovde cista zarada ide njima,kada ne bude para od subvencija za plate i oni dizu sidro i odlaze.Onih 40 km koridora 11 kosta 308 miliona eura od toga 300 miliona eura je kredit Kazahstana.Uzeto milijardu dolara od MMF-a i milijardu eura od Emirata kredita za budzet,pa zasto ako smo u suficitu i imamo pare?Popunjava budzet kreditom a ovamo BDP raste vise nego u Nemackoj!Demagogijom vlada i vladace dok god narod koji glasa ne shvati da su to price za malu decu i da u dzepu nemaju para da se prehrane a to je vreme vec doslo samo narod kao narod veruje da ce stvarno nesto da se promeni ali dzabe ceka od ovih nazadnjaka nema da se doceka bolje sutra.

  • Odličan tekst – sažetak analize promašene ekonomske politike. Od ovakve ekonomske politike koristi ima samo politička oligarhija (čitaj “klika”) koja na ispija poslednje kapi krvi.

  • Hvala vam na ovom tekstu.”Sami domaci privrednici kroz poreska izdvajanja finansiraju sopstvenu konkurenciju”.
    To je strasno, oni te poteze redovno prikazuju kao istorijske uspehe,uvek mi se stegne zeludac i isto pomislim.
    Za sve je dobar, samo za gradjane Srbije nije

  • Odličan tekst. Sve to lepo predstavi u medijima koji prati veliki broj glasača i koji su zato neinformisani. O “spinovanju” medija je lepo obrazložio prof. Dr Milan Brdarev. Spin-Zavrteti-Zamajati-Zamajavanje. Spinovanje u medijima=zamajavanje gradjana.
    Sve pohvale za tekst.