Vojvodina Saopštenje

Novosađani, izgubili smo jedan dečji vrtić

Deseto po redu zasedanje Skupštine Grada Novog Sada je kao jednu od bitnih tema imalo razmatranje izveštaja planiranih i izvršenih rashoda i izdataka budžeta grada Novog Sada u periodu od januara do septembra 2016. godine.

Uvidom u materijal moglo bi se analizirati mnogo toga, ali ono što privlači pažnju čitaocu su uvek veliki iznosi trošenja. Za novčane kazne i penale po rešenju sudova u Budžetu grada Novog Sada su za 2016. godinu planirano da se utroši 259 miliona dinara, ili 2,1 miliona evra! Gotovo svi budžetski korisnici Gradskih uprava Novog Sada imaju planirana sredstva za novčane kazne i penale. Neki ih imaju u simboličnom iznosu, a neki u vrlo velikim iznosima.

Pažnju privlače oni najveći iznosi, a takav smo našli kod Predškolske ustanove „Radosno detinjstvo“. Na godišnjem nivou, za novčane kazne i penale po rešenjima sudova za Radosno detinjstvo planirana su sredstva u ukupnom iznosu od oko 189 miliona dinara, ili oko 1,5 miliona evra! Za prvih devet meseci ove godine Radosno detinjstvo je isplatilo 90 miliona dinara, ili 0,7 miliona evra po kaznenim rešenjima sudova.

Pošto su velike cifre teške za razumevanje, napravimo sledeće poređenje. Naime, u Pančevu je planirana izgradnja vrtića za boravak stotinu šezdesetoro dece. Izgradnja ovog objekta po proceni košta 140 miliona dinara. Sada to uporedite sa 259 miliona dinara koliko Grad gubi na kaznama. Ovo znači da smo u Novom Sadu za taj novac mogli da izgradimo vrtić za više od 160 mališana. Pročitajte više na  linku –  Tekst o izgradnji vrtića u Pančevu

vrtic-playground-855703_1920

Prema rečima gospođe Aleksandre Radak, članice Gradskog veća za budžet i finansije, u Predškolskoj ustanovi „Radosno detinjstvo“ sredstva za plaćanje kazni i penala po rešenjima sudova su za ovu godinu planirana, odnosno realizovana u navedenim iznosima zbog izgubljenih sporova po tužbama zaposlenih za neisplaćene zarade sa pripadajućim kamatama. Nameću se sledeća pitanja:

1. Kada su i da li su onda obaveze poreza i doprinosa plaćene?
2. Ako su sredstva iz budžeta grada namenski prebačena na račun Predškolske ustanove „Radosno detinjstvo“ u svrhu isplate zarada zaposlenih, za šta očigledno nisu utrošena, u koje namene su ona potrošena?!?
3. Na bazi svega prethodno navedenog postavlja se krucijalno pitanje – pitanje odgovornosti. Dakle, ko je odgovoran za ovo nenamensko trošenje budžetskih sredstava gradjana i poreskih obveznika grada Novog Sada, a zatim i za ovolike kazne koje plaćamo?

Transparentno, gospodo, prikažite rezultate svoga rada. Objavite imena osoba koje su odgovorne za ovo bahato rasipanje budžetskih sredstava na kazne koje Grad nije morao da plati i koja su mogla mudrije da se upotrebe. Da li je plaćanje kazni rezultat imenovanja stranački podobnih i (ne)stručnih kadrovskih rešenja na čelna mesta u svim gradskim strukturama, ili imate neko drugo obrazloženje?!? Šteta je načinjena, a krivca nema…….

Odbornička grupa pokreta Dosta je bilo je postavila pitanje o odgovornosti službenika ove ustanove.

Odbornička grupa pokreta „Dosta je bilo“
U Skupštini Grada Novog Sada

DJB Vojvodina

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Bravo ljudi, samo napred! Odstampati i polepiti po autobuskim stanicama, ili jos bolje, mali plasticni stand na trgu sa natpisom “ko je prokockao vrtic i zbog cega?”, neka obican narod pridje i pita. Samo ovako, direktno, ljudima se mogu otvoriti oci. Kolike su to zloubotrebe bez ikakve kazne, dodje mi da razbijem telefon…