Autorski tekst Vojvodina

Izbor za Srbiju

Godinama se na opštinskim i nekim nižim nivoima pojavljuju izborne liste pod nazivom ili sloganom “izbor”. Negde iskrsne i više njih, jer vladajuće koalicije u cilju zbunjivanja birača namerno kreiraju izmišljene izborne liste. Na kraju ti “izbori” se izbore za sebe i prišljamče vladajućoj koaliciji, pare su im ipak slađe od igranja uloge političke alternative tj. opozicije. Na žalost, više puta videh tu situaciju. No, šta je sa izborom za državu i narod? Kakav tu stvaran izbor imamo? Trenutno postoji par grupa građana, al’ još ni jedna nije porasla dovoljno da bude ozbiljna. Nije čak ni “Ne davimo Beograd”, koji je po meni udavio ono malo otpora koji se oko njega pojavio, jer lideri tog pokreta nisu hteli da prošire priču, već su zapeli kod Savamale. Gde je onda izbor za narod?

samo-hrabro-vojvodina

Trenutna vlast uspešno ignoriše sve što je bitno i stavlja pod zanemarljivo, dok narod informisan njihovom propagandnom mašinerijom biva zatrovan besomučnim lažima. Sve češće se dešava da gledate istinu dok vam drugi priča o tome potpunu laž, sve češće se dešava čista tiranija nad neistomišljenicima. Da li je to nastupilo doba neke nove diktature? Mnogi građani i dalje ćute. Svet i dalje ćuti gledajući sve to, a ćutanje je znak odobravanja. Štrajkuju advokati, ali neće niko da se meša. Štrajkuje policija, ali neće ni tu niko da se meša. “Ne davimo Beograd” štrajkuje zbog Savamale, “Podržimo RTV” zbog tv Vojvodine, penzioneri stalno u protestu u najavi, novinari se malo pobunili zbog Gašićeve izjave o klečanju al’ i to prošlo. Protestuje vojska, fali im malo para, dok moralno pitanje o padu helikoptera ne postavljaju. Policija podržava štrajk zbog malo para, ali ne hapsi u dovoljnoj meri počinioce loših dela, mada verovatno žele to da čine. U skupštini se izvodi pravi realiti program i ruše sva moguća ljudska prava dok sudovi ćute. Neki novinari izgubili negde usput etička načela svoje profesije. Stranački kadrovi podržavaju svašta u strahu da ne ostanu bez radnih mesta koja su dobili uglavnom na poklon, a ne po zasluzi…

Hoće li se pojaviti neki novi izbor i objediniti sve to, hoće li se neko napokon usprotiviti, a ne samo postaviti šapatom pitanje, jer se pitanja uspešno spinuju ili ignorišu. Ne treba narodu nova ideja, ideja ima na pretek, potrebna je samo istina i konkretno postavljanje svega na svoje mesto. Vratiti penzije, pohapsiti odgovorne za pad helikoptera, pohapsiti odgovorne za noćno rušenje objekata u Savamali, poništiti nameštene tendere i privatizacije i procesuirati odgovorne, ukinuti poklanjanje naših para nazovi investitorima, postaviti pravo nezavisno sudstvo, dozvoliti normalan rad privatnim fondovima kao konkurentnim, tretirati domaće preduzetnike sa poštovanjem kao investitore, a ne smatrati ih sporednim poslodavcima naspram ljubljenih stranih kompanija. Izmeniti zakone o nametima koji previše opterećuju plate, regulisati zdravstvo i ukinuti overe knjižica. Sprovesti brže i rigoroznije nastupanje u slučajevima nasilja nad decom, ženama i u porodici, stvarno ispitati porekla imovine raznih bogataša nastalih u poslednjih 30 godina, ukinuti besmislene zskone o luksuzu pri registraciji vozila, ukinuti neustavne zabrane izdavanja ličnih dokumenata zbog parking kazni, preispitati doslovce sve diplome sa privatnih univerziteta i škola, kao i doktorate i slično sa istih, preispitati podobnost zapošljavanja u javnim preduzećima i otarasiti se partijskih kadrova (uglavnom oni imaju razne sumnjive diplome)…

Postoji još tema koje se mogu nabrojati, ali kad će se pojaviti neko ko će ih sve objediniti, neko ko će glasno stati iza svih tih pitanja i preokrenuti ih iz reči u konkretnija dela? Hoće li se pojaviti izbor i za Srbiju?

Ako smatrate da Vam je svega dosta, bar približno onoliko koliko je dosta meni, otvorena su vam vrata u Dosta je bilo. Velika metla za čišćenje nagomilanih političkih propusta čeka ruke svakog od nas kojima je dosta, bolje reći i previše. Što nas se više prihvati posla, brže ćemo Srbiju očistiti. Samo hrabro!

Dušan Mitrić
Član pokreta Dosta je bilo
iz Stare Pazove

Oznake

DJB Vojvodina

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar