Војводина

Врбас: Аутобуси пред општином

Грађани имају прилику после презентације бајног пословања ЈКП Комуналац, да на својој кожи осете и бајно пословање ЈП за превоз путника Врбас чији радници нису примили 11 плата!

autobus-stop-bus-1098970_1920

Општински одбор покрета Доста је било изражава забринутост за опстанак јавног превоза у нашој општини и функционисање нормалног живота наших радника, ђака, студената и свих грађана који користе услуге овог јавног предузећа. Они су данас морали да се сналазе како би дошли до својих школа, посла, или куће. Сви грађани су свесни да је до овога морало да дође, с обзиром на лоше управљање предузећем, али обустава превоза без најаве нас је све изненадила и развејала све заблуде у способност актуелне власти. Још више од тога нас је изненадила неодговорна и незрела изјава председника општине Милана Глушца који оптужује раднике за стање у предузећу које је директан узрок обуставе рада.

Подсећамо да су радници у више наврата протестовали због неисплаћених зарада и апеловали да локална власт нађе решење да им предузеће, чији је оснивач општина Врбас, исплати зарађене плате. Сви напори да се скрене пажња на њихов катастрофалан положај су остали без конкретних корака за решавање њихових проблема.

Овом приликом морамо поставити пар питања за актуелну власт у општини Врбас:

1. Како је дошло до ситуације да се радницима дугује 11 плата, ако имамо у виду да је локална самоуправа за непуне три године том предузећу исплатила 195 милиона динара како наводи председник Општине? Зар то није питање за директоре јавног предузећа и представнике локалне власти? Да ли то председник Општине у локалним медијима поставља питања сам себи?
2. Ко је одговоран и шта је стварни разлог за овако лоше стање у ЈП за превоз путника Врбас? На који начин је управљано овим предузећем и које кораке ће локална самоуправа предузети како би се утврдило да ли је било злоупотреба у јавном предузећу?
И најбитније од свих:
3. Када ће радници добити своје плате и шта ће бити са услугом јавног превоза?
Баш из ових разлога смо захтевали расписивање превремених избора како би зауставили пропадање општине Врбас, спречили злоупотребе и грађанима обезбедили несметано функционисање јавних предузећа и локалне самоуправе. На овом примеру се јасно показује да је политика владајуће коалиције погубна по грађане Врбаса.

Захтевамо хитно решавање проблема радника у ЈП за превоз путника Врбас и успостављање јавног превоза које је од општег интереса за наше суграђане и привреду у општини Врбас.

Покрет Доста је било се залаже за транспарентно упрвљање финансијама у јавном сектору, па је за нас сада од највећег значаја да се објаве сва трошења направљена у последњих пар година у ЈП за превоз путника Врбас. Очигледно је да овај ауто превозник није имао адекватно управљање приходима и расходима и да није покривао основне трошкове свог рада, па јавност треба да зна да ли су у овом предузећу прављени неки споредни непотребни трошкови. Доста је било се залаже и за увођење реда у јавни сектор и мерење резултата службеника, па зато сматрамо да садашњи, а можда и неки претходни директор треба итекако да буду оптерећени одговорношћу, јер ако меримо овакве резултате пословања, меримо то јако негативном оценом. Јавни сектор треба да воде најпре професионални, а не партији подобни кадрови, из тог разлога је неопходно да се и ово предузеће претресе и да се утврди колики је ниво стручности, а колики политике, до сада постојао у менаџменту.

Општински одбор покрета Доста је било у Врбасу

Ознаке

ДЈБ Војводина

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар