Војводина Економија Саопштењe

Терапија за Апотеку Кикинда

Вест о дуговању Здравствене установе Апотекa Кикинда који достиже 80 милиона динара (око 640.000 евра) није у градској власти никога узнемирила. Нисмо имали прилику да чујемо ни једну конструктивну изјаву, а камоли анализу и предлог решења. Уместо тога излетеле су речи да то и није велики дуг, а да неке јавне апотеке у Србији дугују и много више. Овакав став власти би био смешан да није жалостан. Треба се мерити према успешнима, а не према највећим губиташима. Тешење да има горих од нас је размишљење које нас неповратно вуче на дно и пропаст.

apoteke-cure-1006810_1920

Друга ствар је што ни дуг није занемарљив, ако то прикажемо „пластично“. Наиме, да је здравство могло да искористи овај износ он би био драгоцен јер у њега стаје вредност мало више од 14 санитетских возила са комплетном медицинском опремом! Да је за привреду могао да се искористи овај износ он би покрио око 80 старт-уп кредита (ако узмемо да је износ 1.000.000 динара по кредиту). Ове чињенице говоре да цифра никако није мала и да се са тим парама може урадити доста конкретних и вредних ствари.

У Апотеци Кикинда ради око 50 запослених, а недавно су им, у циљу смањења трошкова пословања смањене плате. У истом циљу је затворена једна апотека у центру града. Апотека је више од деценију у назад место постављања страначки подобних директора, од којих су неки били више, а неки мање способни за вршење ове дужности. Наравно, кад се управа не бира по квалификацијама, менаџерском радном искуству и доказаним менаџерским резултатима рада, пословање је чиста лутрија. Ово је јасно свима, осим политичким странкама које јавни сектор после избора деле као партијски плен, а колико успешно ће партијски кадрови водити тај исти јавни сектор је питање које себи никад не постављају.

Оно што је највећи проблем, за покрет „Доста је било“, је то да од стране локалне власти јавности није дата на увид права анализа и структура дуга. А, у структури дуга ка добављачима се вероватно крије један од главних узрока проблема. Наиме, задуживање није проблем за трговинску фирму, уколико се она задужује за робу која има брз обрт, другим речима за робу која се брзо прода и новац од њене продаје се брзо враћа у касу фирме и то увећан за зараду фирме од промета тих роба. Неразумно високо задуживање кроз набавку роба које имају слабу продају (спор обрт) је понор у који трговинске фирме некад упадају, нарочито уколико менаџмент није вичан вођењу пословања, или има друге интересе. Робе са брзим обртом у апотекама су лекови и медицинска средства, док су робе које гуше пословање једноставно заробе велики новац у залихама разни козметички препарати и сл. Основа за опоравак апотекарске установе је да се уради анализа залиха и уколико постоје овакве финансијски оптерећујуће робе на лагеру, утврди ко је и са каквим мотивом наручивао те артикле, затим да се утврди правилник о уделу оваквих оптерећујућих залиха у укупном обиму набавки. Правилник би спречио да се такве набавке понове, чак и ако партијски кадрови наставе да буду управљачи установе. Израда правилника је важна како би се апотекарска установа заштитила од стварања дуговања за споредне артикле која би после створила неликвидност и зауставила набавку и плаћање основних артикала које апотека мора да има – лекова.

Анализа није објављена, а није дато ни право решење и план како да Апотека Кикинда изађе из понора. Економија је егзактна наука и не може се успешно водити ниједно предузеће ако се детаљно не анализира рад и не планира свака ставка. Покрет „Доста је било“ жели да у нашем граду постоји успешна Апотека Кикинда. Ми сматрамо да су здравље и стандард грађана најважније ставке друштва, а све остало су само инструменти који воде том циљу.

Кикиндски одбор покрета „Доста је било“

ДЈБ Војводина

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар

  • Неразумно високо задуживање кроз набавку роба које имају слабу продају (спор обрт) је понор у који трговинске фирме некад упадају, нарочито уколико менаџмент није вичан вођењу пословања, или има друге интересе.

    – или има друге интересе –

    cenim da je ovo srz problema