Медији

Легитимитет РЕМ-а оспорен избором партијских послушника

Владајућа већина наставља са спровођењем диктатуре и са изгругивањем процедурама приликом избора кандидата за чланове Савета Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) чија је основна дужност надзор и контрола над радом емитера. Након што је владајућа већина у октобру одбила да изабере представника организација које се баве заштитом деце у Савет РЕМ Скупштина је поново покренула поступак за избор кандидата с очигледном намером да владајућа већина добије још једног члана кога ће с лакоћом моћи да контролише у овом телу.

rem

Педесет релевантних невладиних организација које се баве заштитом деце, захтевале су од Одбора за културу и информисање Народне скупштине да одустави понављање поступка избора за члана Савета РЕМ истичући да остају при избору претходно предложена два кандидата Милана Антонијевића и Снежане Стојановић Плавшић. Ове организације цивилног друштва одлучно су одбиле да учествују у поновљеном поступку чији је једини циљ покушај избора политички подобног кандидата. Уместо њих, у ипак иницираном поновљеном поступку одједном се као предлагачи појављују организације особа са инвалидитетом и то понајвише организације глувих и наглувих лица које се првенствено баве побољшањем њиховог социјалног статуса. Иако и међу њиховим члановима има деце, првенствена делатност ових организације никако није заштита деце и поштовање дечјих права, тако да ниједна од нових организација нема легитимитет да изабере представника за члана Савета РЕМ.

Тиме што се оглушила на реакцију цивилног друштва и релевантних организација које су бојкотовале поновни процес, владајућа већина је још једном злоупотребила процедуре, у потпуност дискриминисала цивилни сектор и брутално дискредитовала процес избора представнка невладиног сектора. Како су се редом као овлашћени предлагачи појавиле организације особа са инвалидитетом јасно је да су и ове срамно злоупотребљене у политичке сврхе. Демократски процес који предвиђа закон претворио се у изругивање закона и невладином сектору у целини. Изманипулисане организације особа са инвалидитетом овде се додатно злоупотребљавају како би владајућа већина поставила још једног свог послушника у Савет РЕМ. Избором некомпететних кандидата они настављају даље урушавање увелико девастираних медија у Србији који су у потпуности у служби владајуће већине.

Јасно је да оваквом фарсом долази до додатног урушавања медијске сцене јер се кандидати изабрани у нелегитимном поступку и предложени од предлачага који су злоупотребљени зарад страначких интереса не могу борити ни за какво побољшање ситуације у медијима. Овај поновљени процес још једном потврђује да су намере власти да све медије у Србији стави у потпуности под своју контролу и најгрубље их злоупотребљава у политичке сврхе.

др Ана Стевановић
народна посланица
чланица покрета “Доста је било”, Нови Београд

Ознаке

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар