Саопштењe Скупштина Финансије

Скандал са буџетом

Скандалозно је да премијер и министар финансија заказују седницу Скупштине Србије на конференцијама за новинаре, и то још у различита времена, један у недељу, други у понедељак. Скупштинска седница није заказана, а посланици су из медија сазнали да ће расправа о буџету почети у недељу или понедељак. Ово је поигравање државом и још једно унижавање институција. Премијер и министри су ти који одговарају Скупштини и не могу они заказивати седнице Скупштине.

ministarstvo-privrede-finansija

Доношење буџета је најважнија одлука државе у току године. Правила предвиђају да се он подноси до 1. новембра и да расправа може да почне најраније 15 дана након што су посланици добили предлог буџета. То је огроман документ за чију анализу посланици морају да се припреме.

Влада већ касни са буџетом више од месец дана и како сазнајемо из медија, припрема још једну хитну расправу о буџету. Више је него очигледно да ни овој као ни свим нашим претходним Владама није у интересу да се о буџету води квалитетна расправа. И ова Влада, као и све претходне, понаша се као да је буџет њихова лична својина и хоће да спречи да грађани уопште сазнају шта у буџету пише и да спречи сваку могућност промене.

Сам предлог буџета је у Скупштину стигао у петак као скандалозан купус, мало у пдф-у, мало у Екселу, а мало у Ворду. Министарство финансија тиме показује забрињавајућу неспособност да у савременом, отвореном формату предложе буџет или још горе потпуну недоговорност према Скупштини и покушај да онемогући ефикасну, упоредну и смислену анализу буџета.

Сам предлог буџета нема никакву упоредну анализу са претходним годинама, нема никакве детаље о милијардама које се троше на разне партијске и буразерске пројекте, никакве детаље о огромним субвенцијама, никакве детаље о милијардама у државним гаранцијама неспособним партијским кадровима у јавним предузећима, никакве детаље о донацијама партијским невладиним организацијама, а са друге стране се од пензионера и даље отимају пензије и од запослених у јавном сектору узимају плате како би се финансирао овај партијски паразит и сви партијски неспособни кадрови.

Посланичка група “Доста је било” затражила је на основу Закона о информацијама од јавног значаја од Министарства финансија да нам предлог буџета доставе у Ексел формату како бисмо могли да спроведемо анализу. Такође смо по захтеву за информације од јавног значаја затражили да нам се у Еxцел формату доставе усвојени буџети за 2015. и 2014. годину како бисмо могли да их упоредимо. Од Министарства финансија тражимо и финансијске планове свих министарстава и других буџетских корисника (инспектората и агенција) на основу којих је рађен овај буџет Републике за 2017. годину.

Прилог

Захтев Министарству финансија

min-finansija-zahtev

ДЈБ Млади

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Корак по корак до пуне транспарентности за све а посебно за буџет. То је крвна слика друштва и показатељ квалитета државне управе.

 • Obratiti paznju na budzet min. poljoprivrede, predvideli novce za ,,investicije,, a to ce dobiti partijski poslusnici, kulaci i tajkuni, mali poljoprivrednik ce i naredne godine dobiti 2000 dinara po h. u Okruzenju su podsticaji po H i 20-30 puta vece a mi treba da smo konkurentni. Pozivam sve male poljoprivrednike da ne izlaze na blokadu puteva, vec da zajedno izadju dostojanstveno i promisljeno na IZBORE. Nas ima vise od milion, mi ih drzimo na vlasti.

 • Pizdrav Svima
  Po vesti na N1 predsednica skupstine, zalkazala sednicu skupstine za nedelju (sutra u 15).
  Mozda cak niko iz naseg DJB ili opozicije nece ni biti u prilici da se pozove na obaveznih 15 dana analize, ili brem da trazi od predsednice obhasnjenje za prebrzo zakazivanje.
  Nije bitno, sto sutra mozda niko nece moci reci, da se ni 10 smislenih stranica bilo koje oblasti (mog masinstva npr) ne moze analizirati ovako brzo, a kamoli skoro 2000 strana ovako vazne tematike gde se analiziraju trendovi, poredjenja sa prethodnim periodima, poredjenja sa drugim zemljama ….
  Mozda ce budzet biti izglasan “posto se niko nije “elektronski” prijavio”.
  Mozda za ovako kratko vreme ekonomski forenzicari Miroslava i Sasa izvuku vazne zakljucke, ali ih ne uspeju objasniti na zasedanju skupstine.
  Sistem je nakaradan i kao takav je neodrziv, bez obzira sta bude sutra i narednih dana.
  Ova 2016-ta prolazi, Sasa je predvideo i ovogodisnje i naredne izbore (2017) (na vise nivoa). (Interesna grupa koja ima “prazan lonac a svi hoce sipajucu kasiku-kutlacu). Pa nekako ide ka svemu sto je Sasa analiziom zakljucio.
  Na kom kilometru maratona smo? Ja bih rekao blizu smo.
  Pozdrav svima od jednog Zike