Saopštenje Skupština Finansije

Skandal sa budžetom

Skandalozno je da premijer i ministar finansija zakazuju sednicu Skupštine Srbije na konferencijama za novinare, i to još u različita vremena, jedan u nedelju, drugi u ponedeljak. Skupštinska sednica nije zakazana, a poslanici su iz medija saznali da će rasprava o budžetu početi u nedelju ili ponedeljak. Ovo je poigravanje državom i još jedno unižavanje institucija. Premijer i ministri su ti koji odgovaraju Skupštini i ne mogu oni zakazivati sednice Skupštine.

ministarstvo-privrede-finansija

Donošenje budžeta je najvažnija odluka države u toku godine. Pravila predviđaju da se on podnosi do 1. novembra i da rasprava može da počne najranije 15 dana nakon što su poslanici dobili predlog budžeta. To je ogroman dokument za čiju analizu poslanici moraju da se pripreme.

Vlada već kasni sa budžetom više od mesec dana i kako saznajemo iz medija, priprema još jednu hitnu raspravu o budžetu. Više je nego očigledno da ni ovoj kao ni svim našim prethodnim Vladama nije u interesu da se o budžetu vodi kvalitetna rasprava. I ova Vlada, kao i sve prethodne, ponaša se kao da je budžet njihova lična svojina i hoće da spreči da građani uopšte saznaju šta u budžetu piše i da spreči svaku mogućnost promene.

Sam predlog budžeta je u Skupštinu stigao u petak kao skandalozan kupus, malo u pdf-u, malo u Ekselu, a malo u Vordu. Ministarstvo finansija time pokazuje zabrinjavajuću nesposobnost da u savremenom, otvorenom formatu predlože budžet ili još gore potpunu nedogovornost prema Skupštini i pokušaj da onemogući efikasnu, uporednu i smislenu analizu budžeta.

Sam predlog budžeta nema nikakvu uporednu analizu sa prethodnim godinama, nema nikakve detalje o milijardama koje se troše na razne partijske i burazerske projekte, nikakve detalje o ogromnim subvencijama, nikakve detalje o milijardama u državnim garancijama nesposobnim partijskim kadrovima u javnim preduzećima, nikakve detalje o donacijama partijskim nevladinim organizacijama, a sa druge strane se od penzionera i dalje otimaju penzije i od zaposlenih u javnom sektoru uzimaju plate kako bi se finansirao ovaj partijski parazit i svi partijski nesposobni kadrovi.

Poslanička grupa “Dosta je bilo” zatražila je na osnovu Zakona o informacijama od javnog značaja od Ministarstva finansija da nam predlog budžeta dostave u Eksel formatu kako bismo mogli da sprovedemo analizu. Takođe smo po zahtevu za informacije od javnog značaja zatražili da nam se u Excel formatu dostave usvojeni budžeti za 2015. i 2014. godinu kako bismo mogli da ih uporedimo. Od Ministarstva finansija tražimo i finansijske planove svih ministarstava i drugih budžetskih korisnika (inspektorata i agencija) na osnovu kojih je rađen ovaj budžet Republike za 2017. godinu.

Prilog

Zahtev Ministarstvu finansija

min-finansija-zahtev

DJB Mladi

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Obratiti paznju na budzet min. poljoprivrede, predvideli novce za ,,investicije,, a to ce dobiti partijski poslusnici, kulaci i tajkuni, mali poljoprivrednik ce i naredne godine dobiti 2000 dinara po h. u Okruzenju su podsticaji po H i 20-30 puta vece a mi treba da smo konkurentni. Pozivam sve male poljoprivrednike da ne izlaze na blokadu puteva, vec da zajedno izadju dostojanstveno i promisljeno na IZBORE. Nas ima vise od milion, mi ih drzimo na vlasti.

  • Pizdrav Svima
    Po vesti na N1 predsednica skupstine, zalkazala sednicu skupstine za nedelju (sutra u 15).
    Mozda cak niko iz naseg DJB ili opozicije nece ni biti u prilici da se pozove na obaveznih 15 dana analize, ili brem da trazi od predsednice obhasnjenje za prebrzo zakazivanje.
    Nije bitno, sto sutra mozda niko nece moci reci, da se ni 10 smislenih stranica bilo koje oblasti (mog masinstva npr) ne moze analizirati ovako brzo, a kamoli skoro 2000 strana ovako vazne tematike gde se analiziraju trendovi, poredjenja sa prethodnim periodima, poredjenja sa drugim zemljama ….
    Mozda ce budzet biti izglasan “posto se niko nije “elektronski” prijavio”.
    Mozda za ovako kratko vreme ekonomski forenzicari Miroslava i Sasa izvuku vazne zakljucke, ali ih ne uspeju objasniti na zasedanju skupstine.
    Sistem je nakaradan i kao takav je neodrziv, bez obzira sta bude sutra i narednih dana.
    Ova 2016-ta prolazi, Sasa je predvideo i ovogodisnje i naredne izbore (2017) (na vise nivoa). (Interesna grupa koja ima “prazan lonac a svi hoce sipajucu kasiku-kutlacu). Pa nekako ide ka svemu sto je Sasa analiziom zakljucio.
    Na kom kilometru maratona smo? Ja bih rekao blizu smo.
    Pozdrav svima od jednog Zike

  • Tako je. Predlog Budzeta u Exel formatu.Da vidimo na sta se trose pare:)
    Najvise na one sto tapsu Stefanovicu ispred Suda,mislim