Људска права Саопштењe

Захтевамо пуну равноправност особa са инвалидитетом

Данас се обележава Међународни дан особа са инвалидитетом широм планете. Генерална скупштина Уједињених нација је 1992. године усвојила Резолуцију 47/3, којом је позвала све земље да обележавају Међународни дан особа са инвалидитетом.

kolica

Циљ обележавања данашњег датума је обезбеђивање једнаких могућности за равноправо учешће ових особа у друштву. Тема овогодишњег Међународног дана особа са инвалиидтетом, коју су дефинисале Уједињене нације је „Достизање 17 циљева одрживог развоја за будућност какву желимо“.

Особе са инвалидитетом у Србији доживљавају системску дискриминацију сваког дана и држава треба да предузме све неопходне мере како би ове особе могле да искажу и додатно развијају своје потенцијале. Покрет Доста је било стално указује и на тежак положај породица особа са инвалидитетом и недостатак услуга подршке које су неопходне за адекватно функционисање. Посебно смо забринути због третмана према особама са инвалидитетом које живе у резиденцијалним установама. Захтевамо пуну примену сета закона који се односе на положај особа са инвалидитетом и санкционисање оних који те законе не поштују.

Покрет Доста је било ће наставити да негује политику пуне равноправности свих грађана Србије и сопственим примером укључивања ових особа у процесе доношења одлука и креирање политика, показати како изгледа инклузија особа са инвалидитетом у пракси а не само на папиру.

ДЈБ Млади

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар