Ljudska prava Saopštenje

Zahtevamo punu ravnopravnost osoba sa invaliditetom

Danas se obeležava Međunarodni dan osoba sa invaliditetom širom planete. Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 1992. godine usvojila Rezoluciju 47/3, kojom je pozvala sve zemlje da obeležavaju Međunarodni dan osoba sa invaliditetom.

kolica

Cilj obeležavanja današnjeg datuma je obezbeđivanje jednakih mogućnosti za ravnopravo učešće ovih osoba u društvu. Tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana osoba sa invaliidtetom, koju su definisale Ujedinjene nacije je „Dostizanje 17 ciljeva održivog razvoja za budućnost kakvu želimo“.

Osobe sa invaliditetom u Srbiji doživljavaju sistemsku diskriminaciju svakog dana i država treba da preduzme sve neophodne mere kako bi ove osobe mogle da iskažu i dodatno razvijaju svoje potencijale. Pokret Dosta je bilo stalno ukazuje i na težak položaj porodica osoba sa invaliditetom i nedostatak usluga podrške koje su neophodne za adekvatno funkcionisanje. Posebno smo zabrinuti zbog tretmana prema osobama sa invaliditetom koje žive u rezidencijalnim ustanovama. Zahtevamo punu primenu seta zakona koji se odnose na položaj osoba sa invaliditetom i sankcionisanje onih koji te zakone ne poštuju.

Pokret Dosta je bilo će nastaviti da neguje politiku pune ravnopravnosti svih građana Srbije i sopstvenim primerom uključivanja ovih osoba u procese donošenja odluka i kreiranje politika, pokazati kako izgleda inkluzija osoba sa invaliditetom u praksi a ne samo na papiru.

DJB Mladi

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar