Ауторски текст Скупштина Финансије

Како спречити опозицију да поднесе амандмане

Јуче је у Скупштини одржана још једна позоришна представа само са једним циљем — да се опозиција спречи да поднесе више амандмана на закон о буџету за 2017. годину.

dusan-pavlovic

Зашто је владајућој коалицији стало да спречи опозицију да подносе више амандмана? Посланици владајуће већине углавном не подносе амандмане. То раде само посланици опозиције. Kaда се дође од расправе у појединостима (о амандманима), у Скупштини се ствара велики дисбаланс: причају само посланици опозиције; посланици владајуће већине (углавном) немају шта да кажу. Ако хоћете да спречите опозицију да доминира у том делу расправе, морате да закажете седницу што пре, јер јој тако остављате мање времена да припреми амандмане. Што мање амандмана поднесете, имате мање времена да говорите. (За сваки поднети амандман добијате по 2 минута за дискусију.) Идеално, владајућој већини одговара да опозиција не поднесе ниједан амандман, јер су онда у том делу дискусије (који је често и најинтересантнији), опозиција и владајућа већина изједначени. Ево како је владајућа вечина то јуче урадила.

По закону, Влада је буџет у Скупштину требало да пошаље 1. новембра. Буџет је, међутим, стигао тек 3. децембра. Када стигне, буџет у Скупштини мора да проведе 15 дана пре него што о њему почне расправа (управо зато да би посланици стигли да га прочитају и припреме амандмане; буџет има преко 1.200 страна). Председница је, међутим, седницу заказала за 4. децембар, правдајући то хитним поступком. У реду, хитан поступак је могућ ако постоји добар разлог. Без обира на то, на почетку седнице нисмо чули никакво образложење. У чему се састоји хитност, тј. зашто буџет није стигао 1. новембра? Министар финансија се разболео, па није стигао? Секретар у министарству га је затурио, па су га нашли после месец дана? Премијер га поцепао негде у октобру, па су морали све испочетка? Све би ово били разлози које би оправдали хитан поступак. Ипак, нисмо чули никакво образложење.

Сада долази детаљ који се мало зна: амандмане можете предати само до почетка начелне расправе, тј. чим се усвоји дневни ред. Када расправа почне, амандмане више не можете предати. Што сте предали, предали сте.

Пошто је влада тражила седницу по хитном поступку (седница је почела у 15.00), очекивали смо да ће се одмах неко из владе појавити и почети да образлаже буџет. Председница је отворила начелну расправу, а никог из владе није било у сали. Онда се десила мала позоришна представа. Председница је рекла:

”Молим да ме сачекате две мините. Идем да видим да ли је министар у могућности да дође и изложи предлог буџета.”

Након два минута појавила се у сали.

”Пошто сам обавила консултације са кабинетом министра финансија, обавестио ме је да може да вам изнесе предлог буџета сутра у 11.00 часова. Добила сам овај захтев од опозиције да то буде сутра, тако да показујем своју велику флексибилност, па ћу изаћи у сусрет и опозицији. Али нећу да кажем ко је то тражио да га не доводим у непријатни ситуацију.”

Посланици ”Доста је било” су до почетка начелног претреса успели да предају око 100 амандмана.

Душан Павловић
народни посланик
потпредседник покрета “Доста је било”
Ознаке

ДЈБ Млади

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • PRVI PUT VISE NEGATIVNIH TEKSTOVA O VLADI I VUCICU /jul-oktobar/, naslov u dnevnom listu Politika , kvartalni zakljucak Medijametra /istrazivanje Instituta za javnu politiku u saradnji sa Medijskim arhivom Ebard i strucnjacima koji prate ovu oblast/.
  Pocelo je, pocelo…
  Dosta je bilo.

  • Zanimljivo je da je nakon ohoho vremena na Dneniku RTS-a pustena izjava Radulovica o sednici o budzetu i to onaj kriticki o kratkoci vremena za pripremu rasprave. Jos zanimljivije je da na B92 nije bilo nista. Isto tako i Blic postaje se otvoreniji za DJB.

 • Ukoliko je samo DJB podneo nešto preko 100 amandmana x 2 minuta to je već tri sata diskusije. Pretpostavka je da će i druge opozicione grupe imati isto toliko amandmana. Eto prilike da o budžetu, iako na brzinu, građani Srbije čuju nešto smisleno. SNS imaju samo dobrog tehničara (ministar) da na to odgovori. Njihovi poslanici naravno imaju zvonce za odgovor.
  Biće zanimljivo kako će dobar tehničar obrazložiti odbijanje dobrog amandmana jer on mora da ga odbije.
  Politička borba između DJB i SNS se u Skupštini zaoštarava i DJB polako prelazi u ofanzivu. SNS će primeniti svu silu ometajućih metoda da se anulira ovo intelektualno, kretaivno i na načelima zasnovano preimućstvo. Na to poslanike DJB i opozicije više ne moramo na to da upozoravamo, znaju oni to vrlo dobro. Kao bolje tim individualaca, sa više ideja naspram jedne, sigurno će se dobro snaći.

 • Dušane, rekli ste: “U redu, hitan postupak je moguć, ako postoji dobar razlog”. Ne znam da li ste svesni pogubnosti te rečenice”. Svaki zakon može da se donese po hitnom postupku, a ti dokaži da tu nema dobrog razloga, a suprotna strana tvrdi da ima. Izuzeci u srpskim zakonima su doveli do toga da su zakoni bezvredni, i jedno najobičnije smeće. Zapravo se 99,99% od ukupnog pozivanja na zakon, pozivaju na te specijalne slučajeve, kao da su bitni samo ti specijalni slučajevi, a niko ni ne gleda šta je pisalo pre toga.
  Zakoni bi možda i bili dobri, dobro krenu, lepo se formulišu, a onda kreće zona sumraka: OSIM, UKOLIKO, AKO, U SLUČAJU i ostale budalaštine, i onda se ceo zakon svede na OSIM i AKO. Kako bi trebalo da glasi precizna formulacija one gluposti na početka teksta: ” NE POSTOJI NI JEDAN JEDINI RAZLOG, DA SE ZAKONI DONOSE PO HITNIM POSTUPCIMA” TAČKA.
  Navešću vam jedan primer, gde su građani Srbije zavijeni u crno. Javna preduzeća mogu da se prodaju na tenderu ili aukciji, OSIM, UKOLIKO, AKO se ne prodaju putem MEĐUDRŽAVNOG DOGOVORA, i tako je NIS prodat za 400 miliona dolara, umesto 4 milijarde dolara na izrazitu štetu svih građana Srbije.

  • Душан Павловић је то добро рекао зато што је уравнотежен политичар и зато што је то најнормалнији став у нормалним околностима. Проблем је што седнице Скупштине више личе на касапљење невиних људи као у античким аренама. ДЈБ и још по неки из опозиције су окружени звер(ов)има. Тако да сте у праву што није требало да каже ону реченицу (и тако покаже здрав политички став). Није иронија с моје стране, већ је апсурдна и лоша политичка ситуација.

 • Morate da ukazujete stalno na nepravilnosti ipokusate da ove informacije proturite sto dalje i da ih diverzifikujete kako bi sto vise ljudi znalo o cemu se zapravo radi. Svako dobro!

 • Zašto ovo govori Balint Pstor ?
  Šef poslaničke grupe SVM u Skupštini Srbije Balint Pastor ocenio je da je sadašnji saziv parlamenta korak unazad u odnosu na prošli.
  Problem je zato što postoji jedna poslanička grupa koja želi sve da radi na neki drugi način u odnosu na ustaljenu praksu koja postoji 25, 26 godina”, rekao je Pastor, navodeći da misli na poslaničku grupu Dosta je bilo.
  “Ipak je ovo 11. saziv republičkog parlamenta od 1990. godine i postoji utvrđena praksa i običaji koju svi poslanici i sve poslaničke grupe treba da poštuju.Svako zastupa interese birača onako kako misli da je najcelishodnije. Neke stvari su za nas poslanike iz SVM prilično strane i neke postupke ne razumemo. Mi našim argumentima zastupamo mađarske interese i svih onih zahvaljujući čijim glasovima se nalazimo u Narodnoj skupštini”, rekao je Balint Pastor.
  Jeli nam taktika ispravna?

  • On to izgovara jer posle 25 godina neko drma zabokrecinu u kojoj su oni stvorili porodicni biznis od politike. Naravno da ce oni koji 25 godina zive na ledjima drustva bez ikakvih rezultata da se osete ugrozenim kada neko dodje i kaze da mora da se postuje drzavni interes pre porodicnog i licnog.

  • Balint pastor je glas razuma pa sad mi trebamo svoju politiku da preispitamo zbog njegovog misljenja? On da je imalo normalan ne bi bio u koaliciji sa pojavama koji su hteli da ih isteraju iz vojvodine pre 25 godina

  • Postovani Vilogorski veliki pozdrav Vama i svim ostalim citaocima.
   Vecina od nas se pribojava da nas DJB ne pogresi, (ja se najvise bojim da ih ovi “jastrebovi” ne izbace “iz takta” i reaguju neprimereno)
   Dovoljno dugo pratimo zasedanja, odbore i tu vise nemam strahova. “Ovaj” nas DJB niko i nista ne moze “izbaciti iz takta”.
   Pre koji minut opet novi pristup, dizanje transparenata. Pristojno, tiho, ne ometa se rad, ali upozorava na skretanje sa teme itd.
   Setite se kakvu zestoku reakciju je proizvelo “okretanje ledja”, To je dovelo do iskrene “uvredjenosti” mnogih “vladajucih”.
   Dobronamerno ste se zabrinuli i pitali “Treba li nesto menjati ako Pastor kaze”
   Slazem se da svaki komentare naseg DJB treba analizirati, ali su nam DJB pokazali da upravo sto tako rade, izazivaju reakcije, koje nas “odvuku” od ozbiljne rasprave o budzetu.
   Pozdrav svima od jednog Zike

  • Pozdrav svima jos jednom.
   Poslednju recenicu sam “nakaradno i neprecizno” srocio i neispravljeno poslao. Izvinite. Hteo sam reci.
   Kritike DJB treba analizirati ali biti svestan koliko toga ispravnog, novog i pristojnog je nas DJB uveo u piliticki zivot, kako bi ispravio “nakaradni” sistem. Pozdrav svima od jednog Zike

 • U Skupštini je primećena i još jedna novina koju Balint Pastor nije pomenuo.
  Ranije kad neki poslanik napusti svoju partiju skoro po pravilu se priključivao SNS. Sad je nekoliko poslanika napustilo svoje partije i postali su nezavisni poslanici ili kako to defioniše dnevni list “Blic” proključili su se opoziciji.
  Verovatno zato što su svoje partije napustili kritikujući ih zbog saradnje sa SNS?

  • Сутра да буду ТРАНСПАРЕНТИ “где си потрошио 11 милијарди евра”, “Цео живот трошак буџета”, “Спаваш ли мирно?”