Саопштењe Скупштина

За јавно вређање Саше Радуловића Вучић да се извини и плати 2 милиона

Председник покрета и шеф посланичке групе Доста је било Саша Радуловић поднео је Вишем суду у Београду тужбу против Александра Вучића због вређања, изношења неистина, омаловажавања и бахатог понашања са циљем да се повреди углед Саше Радуловића и изазове мржња грађана Србије према лидеру опозиције.

pravosudje

На име накнаде нематеријалне штете због повреде основних људских права Саше Радуловића и то права на забрану понижавајућег поступања и због повреде части и угледа, Александар Вучић треба да плати два милиона динара и да своје јавно извињење објави у штампаном издању дневног листа “Политика” без икаквог коментара и без одлагања.

Суду су предати бројни докази увредљивог и неваспитаног понашања председника Владе и то са седница Скупштине Србије од 10. августа, приликом избора Владе. Уместо да одговара на излагање и питања која је поставио Саша Радуловић у вези са планираном политиком владе, тада мандатар је своје целокупно излагање посветио изношењу неистина и вређању Саше Радуловића. Увреде и скретање са теме су увек очигледан знак слабости и недостатка аргумената.

Председник Владе има посебну одговорност за своје понашање. Он се у најмању руку мора понашати пристојно према свим грађанима док са друге стране мора трпети критике, поднети терет вредносних судова грађана и својим понашањем дати пример осталим грађанима. Уколико председник Владе промовише вређање, бахато понашање, подсмех, омаловажавање и уопште начин комуникације који није у складу са демократским вредностима, његова одговорност је много већа, јер са једне стране то чини у име државе, док са друге стране, услед свог ауторитета функције, разорно делује на јавни морал.

[ezcol_1half]

[/ezcol_1half] [ezcol_1half_end]

[/ezcol_1half_end]

[ezcol_1half]

[/ezcol_1half] [ezcol_1half_end]

[/ezcol_1half_end]

Суду се предлаже да тужбу Александу Вучићу уручи на радном месту, на адресу Немањина 11, јер тужени тамо по сопственом признању проводи већину свог времена, од 5 ујутру до касних вечерњих сати. У предлогу смо се руководили чињеницом да претходну пријаву против Вучића, поднету због неистина изнетих поводом Ер Србије, већ две године суд не успева ли не сме да уручи на адресу становања. Уједно, апелујемо на суд да ради свој посао без страха од премијера и да одбрани своју независност.

Прилог

Тужба поднета Вишем суду

tuzba-kompresovano

Ознаке

ДЈБ Млади

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Мандатаров речник и понашање у Скупштини (2. снимак), када се усиљено смеје, најбоља је слика Вучића. Колико је лажан његов смех, неискрен, неумесан и подао. Баш тај смех говори о њему. Непримерен човеку. Подсећа на оно што се гаји у обору. Како беше се зове?

  • Malo! 🙂 Salim se, ali kada god bude prilike, radi na tome da ih bude vise. Bez navaljivanja, da glasaju samo zato sto i ti glasas, vec da razmisle objektivno o argumentima koje im budes dao. Pozdrav

 • Посланици ДЈБ у Скупштини Србије морају схватити да се са сировим и необразованим људима не вреди борити на начин на који сада радите. Морате се борити јасним и гласним аргументима, избегавајући евентуалне замке владајуће већине. Александар Вучић ће користити сваку прилику да се брутално обрачуна са опозицијом а нарочито с ДЈБ. Јадна ли је странка коју ће Александар Вучић едуковати у Скупштини (његове речи дана 5.12.2016. у 20,45). Перформанс с Пинокијем (ко лаже њему расте нос), они то не разумеју.

  • Postovani Dusane s Dusanovca pozdrav Vama i svim ostalima.
   Meni se cini da su razumeli Pinokija, zato su se i onoliko razgoropadili.
   Bilo mi cudno sto nas DJB nije koristio metaforu “marioneta” dirigovan koncem poslanicki klub nakaradnog sistema, ali veceras shvatih zasto je Pinokio bolji (Da li bese Djepeto njegov Tvorac?)
   Pozdrav svima od jednog Zike

 • Ljudi,ovo je stvarno nedopustivo!Pa da li je ovaj cudak bibliotekar ili premier?A najvise podseca na prostu torokusu koja samo ogovara po komsiluku dok trosi muzevljevu platu!!!Sramota!!!!Radulovicu samo napred, doveo si i njega i njegove marionete na korak do nervnog sloma!

  • Ajde da budemo objekvni, da li je SRS opozicija? Prisetimo se da je Seselj rekao da napravio koalicionu vlast sa SNS-om ukoliko bi SNS odustao od EU. Jel SDS, LDP, DS, NOVA, DSS, DVERI…imaju vise glasova od DJB? Ko je lider opozicije?

  • I SRS je opozicija. To sto su oni gori od Vuciceve stranke je druga tema. Sasa je lider opozicije koja nesto moze da uradi za zemlju i gradjane. Na to se misli. Medjutim, ni ja ne mirisem tu konstrukciju. Ne treba vam to.

  • Na to sam i mislio, ja vas ne kritikujem kao neki bot neke tamo stranke vec kao vas glasac. Ovakve prepotentne izjave vam ne idu u prilog, cak naprotiv. Da DJB ima znacajnu poziciju na politickoj sceni – ima, da je lider opozicije (a zna se na koju opoziciju sam mislio, nisam mislio na radikale) nije. Da jeste, do sada bi postojao neki zajednicki kandidat za predsednika ili balj solidarniji odnos izmedju stranaka opozicije. Ovako ce “lider opozicije” da izadje samostalno na sve izbore i skontace da nije L od lidera kad pola DJB bude glasalo za Sasu Jankovica na primer ili nekog drugog postovanog kandidata.

 • Hahahaha, pa ovaj Bilic je nula od pravnika.
  1.) U Srbiji ne vazi precedentno pravo, gde je izvor prava ranija sudska presuda vec kontinentalno gde je izvor prava iskljucivo zakon.
  2.) clan 79 koji na koji se poziva se odnosi na medije, a ne na lice
  Svaki pripravnik ce ovakvu tuzbu da odbaci kao neosnovanu…

  • Устав Републике Србије, члан 18 (поменут у тужби), каже:
   “Одредбе о људским и мањинским правима тумаче се у корист унапређења вредности демократског друштва, сагласно важећим међународним стандардима људских и мањинских права, као и пракси међународних институција које надзиру њихово спровођење.”

   Иако се слажем да је основа српског права континентално право, Устав Вас демантује.

   Златко

  • Petar@ Biće da ste vi pomešali osnov prava u domaćem zakonodavstvu i supremaciju (nadredjenost) odredbi, u ovom slučaju, Evropske konvencije o ljudskim pravima nad odredbama domaćeg zakonodavstva. Da ste samo pažljivije pročitali Ustav ali i npr strane 4, 5 i 6 tužbe…

 • Pokret mora da na svakom TV izlaganju kada se spomenu rezultati izbora i dupliranje glasova posle izbora da podvuku tj obavezno spomenu ” DA JE TO USPELO BEZ MEDIJA I PRI NEVEROVATNIM PRITISCIMA, LAZIMA I MEDIJSKIM SILOVANJEM POKRETA DJBAa”. Sto je surova istina. Takav recnik narod poznaje. Isto to koristiti i u skupstini kada su replike na napade.
  PS
  Doduse nije ovom komentaru ovde mesto ali nije lose dati korisnu sugestiju jer bas to fali kada Radulovic daje sliku o pokretu pred kamerama.

 • Ova tužba je krajnje pravno neozbiljna.
  1. Zakon o javnom informisanju i medijima na koji se poziva advokat tužioca reguliše ponašanje medija, njihovih osnivača, odgovornih urednika i novinara. Advokat tužioca očigledno nije našao za shodno da, pored člana 112 tog zakona na koji se poziva ukazivajući neko ima pravo na naknadu štete zbog objavljenih informacija, pročita i naredne članove koji utvrđuju ko su odgovorni za štetu i dužni štetu da nadoknade- a to su osnivač medija, odgovorni urednik medija i novinar medija koje je objavio informaciju. Kako Vučić nije ni jedno od ta tri, pravni osnov tužbe je pogrešan i blago rečeno smešan svakom se bavi zastupanjem
  2. Tužba je podneta nenadležnom sudu. Tačno je da je Zakonom o uređenju sudova definisana atrakcija nadležnosti Višeg suda u Beogradu za postupke koji se odnose na naknadu štete u vezi sa objavljivanjem informacija. Objavljivanje informacije vrše mediji u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima i navedena odredba se odnosi na odgovornost medija, odgovornog urednika i novinara za objavljene informacije putem medija. Pošto Vučić ne vrši objavljivanje informacija (on nije medij) već u konkretnom slučaju javno iznosi informacije (što nije isto kao i javno objavljivanje informacije) niti je Vučić medij, osnivač, odgovorni urednik ili novinar medija, za ovaj postupak je nadležan osnovni sud a ne Viši sud u Beogradu (koji, u praksi rečeno, sudi sporove u vezi sa javnim informisanjem od strane medija)
  3. Članom 134. Ustava RS je članovima Vlade, isto kao i narodnim poslanicima, zagarantovan apsolutni imunitet od svake odgovornosti za izrećeno mišljenje ili glasanje na sednici Vlade i Narodne skupštine, što znači da Vučić nikako ne može odgovarati za bilo šta zbog toga što je rekao u skupštini. To znaju i studenti druge godine pravnog fakulteta. Napomenuo bih da se ne radi se ni o kakvoj srpskoj izmišljotini već o dostignuću modernog parlamentarizma koji je integrisan u sve parlamentarne sisteme u svetu. Jedino kako poslanik ili član Vlade može biti sankcionisan zbog neprimerenog ponašanja jeste od strane predsednika parlamenta u skladu sa poslovnikom i zakonima koji uređuju rad parlamenta.

  Sve u svemu, epilog ovog postupka neće biti kako naslov teksta kaže već obrnuto- Radulović će morati da plati sudske troškove Vučiću, a Vučić će da posle maše sudskom presudom kako je dobio u sporu i eto kako opozicija sve laže, šta sve rade protiv njega…
  Nemojte posle da vam bude korumpirano sudstvo i slično, jer ova tužba nema bilo kakvog osnova…

  Teško da bilo ko dovoljno obrazovan može da poveruje u priču o “stučnom izboru kadrova” ako se podnose ovako stručne tužbe…