Војводина Медији

Кикинда: Где нестаје објективно информисање

Наши суграђани у пракси могу да виде какво је то објективно информисање када су медијске куће под патронатом власти. Када су се отварале фабрике (или су се само селиле) недељама је у медијима блиским власти било говора о томе и непрекидно смо бомардовани сликама отварања и изјавама званичника како је незапосленост пала испод 16% и како је слика Србије ружичаста. Добро, слика и јесте ружичаста, али не због доброг живота већ због медија коме је све допуштено. Када их гледамо мислимо да живимо у Немачкој, а не у Србији. А ко не верује свом новчанику верује ружичанственим медијима.

televizija-man-1216854_1920
Слика друга, она невидљива на горепоменутим медијима: у нашем граду људи остају без посла и то у значајном броју. То је главна тема само у једним градским новинама, код осталих скоро да и не постоје стотине људи који су остали без своје егзистенције. Ти „мали“ људи и њихова тешка судбина као да нису интересантни власти, па самим тим ни новинарима који раде, изгледа, по вољи власти. Ваљда се надају да ће им проћи манипулација да ако то није било на ТВ-у није се ни десило. А ако се није десило, неће ни кварити ту дивну ружичаственост, која се сервира народу као анестетик. Принцип је јасан: што више тог анестетика то мање неугодних примедби и питања. Власт дрогира народ лепим вестима.

Фирма „Gigraphics“ је у протекла три месеца отпустила 120 наших суграђана и то замислите није била вест за већину новинара овога града. Да латиничне Кикиндске нису ово објавиле већина грађана Кикинде не би знала да и то „чудо“ постоји, да у овој нашој Немачкој има и отпуштања. Не би знали да та ружичаствена слика има и сивих нијанси, а ми би рекли и пуно црне.

Колико је и какво објективно информисање можете јасно видети из овог једноставног примера. Медији који мисле другачије и који желе обе стране у извештају полако се преваспитавају или гасе. Пример је ТВ ВК, где се могла чути и друга страна. Јасно нам је где ова прича води, да ћемо ускоро имати исте вести и слику који год канал гледали или које год новине читали. Против тога се покрет Доста је било бори, јер је нама најважније да постоји права слобода медија. Свако има право да изнесе своје виђење стварности и своје мишљење. Критика је пожељан елемент за власт која жели да унапређује систем, а непожељан за власт која не жели побољшање него status quo.

Кикиндски одбор покрета „Доста је било“

Ознаке
ДЈБ Војводина

ДЈБ Војводина

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар