Bezbednost Vojvodina Saopštenje

Kako je to biti mlad u Novom Sadu?

Od nedavno Novi Sad nosi “titulu” Evropske prestonice mladih za 2019. godinu. Uložen je pozamašan iznos budžetskih sredstava, na dosta netransparentan način, da bi grad postao omladinska “prestonica” Evrope. Inače, Novi Sad je drugi grad po veličini u Srbiji i u njemu živi približno 60.000 mladih. A kakvo je zapravo stanje i koji su uslovi u kojima egzistira omladina u Novom Sadu?

omladina-girl-803330_1920

Od januara ove godine zavedena su 6.514 krivična dela, prema rečima načelnika Policijske uprave Novi Sad, od kojih su 4% počinili maloletnici. Procenjuje se da u Novom Sadu ima oko 30.000 narkomana. Futoški park i Katoličko groblje se pretvaraju u leglo zavisnika droge, odnosno, postaju jedini dom za sve veći broj mladih. Taj životni lavirint za deo omladine se pokazuje kao bekstvo iz društva koje preziru i koje im ništa ne obećava. Ipak, takva rizična ponašanja povećavaju zabrinutost jer se pojavljuju u blizini Medicinske škole, OŠ “Vasa Stajić” i dečijeg parka, stoga na Gradu mora da bude odgovornost iznalažanja konkretnih rešenja zaštite i prevencije drugih. Međutim, uprkos apelima i pritužbi građana, postalo je evidentno da gradske institucije ne drže do etike odgovornosti i profesionalnosti, jer ne ostvaruju dovoljno kvalitetnu saradnju sa MUP-om na predviđanju opasnosti putem sistematske procena rizika. Tragične pogibije, ubistva i nestanci mladih kao i teške saobraćajne nesreće, samo pokazuju da je gradska vlast nesposobna da vodi brigu o bezbednosnim aspektima života mladih. U Novom Sadu ne postoji osnovni pred-uslov za nesmetani razvoj omladine.

Paradoksalno, mladima kao da se još i onemogućava usvajanje zdravog načina života, jer im se smanjuju uslovi za sportske i rekreativne aktivnosti. Jedan od glavnih problema grada je nedostatak sportskih terena i igrališta. Podbara, koja spada u sam centar grada, u potpunoj je oskudici sa sportskim terenima. U septembru, uništeni su i sportski tereni između “Spensa” i stadiona “Karađorđe”, kako bi se stvorili uslovi za izgradnju tržnog centra. Jednostavno, kvalitet života mladih se ne unapređuje u Novom Sadu.

Nepodnošljiv je naročito nedostatak osnovnih uslova za razvoj omladine. Kancelarija za mlade kao deo gradskog sektora, koja obavlja poslove stvaranja uslova za brigu o mladima i poboljšanja njihovog položaja, nije u kapacitetu već dve godine. Sa druge strane, realizacija ciljeva Lokalnog akcionog plana politike za mlade, koja se vrši raspodelom sredstava za omladinske organizacije na javnim konkursima, pokazala se vrlo netransparentnom i neodgovornom. Utvrđene su “fantomske” organizacije koje isisavaju budžetski novac na konkursima (link: http://oradio.rs/sr/vesti/drustvo/aktivizam/ns-novac-dodeljen-nevidljivim-organizacijama-2325.html). Rezultati od prošle godine pokazuju između ostalog, da su novac dobili, osim političkih aktivista vladajućih stranaka, i pojedinci na platnom spisku u Gradu. Primer je udruženje Institut za bezbednost u saobraćaju, čiji je predsednik Slaven Manović istovremeno u gradskom sektoru vršio funkciju člana Saveta za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima Novog Sada (link: http://www.021.rs/story/Novi-Sad/Vesti/120431/Novac-sa-konkursa-sumnjivim-organizacijama-i-gradskom-savetniku.html). Partijski parazitski sistem endemično nastavlja da uništava društvo pretvarajući i omladinu u taoca korumpirane vlasti. Šta više, Savet za mlade u okviru Skupštine Grada isključivo čine partijski izabrani članovi. Umesto da se predstavnicima omladinskih organizacija omogući uključivanje u proces donošenja odluka oko pitanja koja direktno pogađaju mlade, partije nastavljaju da determinišu celokupni život društva po ceni lošeg stanja u njemu. Zato Novi Sad nema ni omladinsku infrastrukturu, jer pati od nedostataka doma omladine, omladinskog centra i infocentara. Takvo uskraćivanje društvenosti omladini kao najvažnijeg resursa jednog društva čvrsto dokazuje da vlast predvođena Srpskom naprednom strankom nikako nije na putu napretka. Postavlja se onda pitanje, a šta to Novi Sad nudi instituciji Evropske prestonice mladih kada je sama budućnost omladine u ovom gradu nezamisliva!

Postalo je više nego jasno da omladina nije resurs u funkciji razvoja Novog Sada, niti gradska vlast želi da mladi budu “vlasnici” svojih života. Mladi su jedino vlasnici osećanja rezignacije i bespomoćnosti koja teraju Novosađane da u sve većem broju pakuju kofere i odlaze na sever i zapad Evrope (link: http://www.021.rs/story/Novi-Sad/Vesti/142679/Sve-vise-Novosadjana-pakuje-kofere-za-Norvesku.html). Zato je priča o Novom Sadu kao Evropske prestonice mladih krajnji izraz jednog organizovanog licemerja.

Za budućnost Novog Sada važnije od kićenja imaginarnim titulama je sistemsko bavljenje problemima velike nezaposlenosti mladih, nejednakosti u šansama i partijskog zapošljavanja. Najveća opasnost koja podriva i razara funkcionisanje društva je krupna nepravda u privilegovanoj političkoj raspodeli sredstava i radnih mesta. Mladima moramo omogućiti da imaju ključnu socijalnu, političku i ekonomsku ulogu u razvoju zajednice, naročito u ovom savremenom vremenu koje karakteriše starenje stanovništva. To će se dostići samo uvođenjem profesionalizacije zasnovane na transparentnom upravljanju. “Dosta je bilo” zbog straha da se društvo ne može održati u sadašnjoj partokratiji zalaže se za strogu jednakost šansi za sve. Snažno zagovaramo očuvanje motivacione jednakosti kod mladih, kako bi se moglo delovati u najboljem interesu za budući život zajednice. Jednakost u tretmanu blisko je povezana sa pravednošću, a bez takvog pristupa, omladina u Novom Sadu će ostati samo jednaka u siromaštvu.

“Dosta je bilo” Novi Sad

Oznake

DJB Vojvodina

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar