Saopštenje Skupština

Podneta prijava protiv 11 poslanika SNS za više krivičnih dela

Zbog zloupotrebe službenog položaja, sprečavanja slobode kretanja, uskraćivanja prava na govor i na ravnopravnost, svih 16 poslanika Dosta je bilo u Skupštini Srbije podnelo je krivičnu prijavu Prvom osnovnom javnom tužilaštvu protiv predsednice i potpredsednika Skupštine Maje Gojković i Veroljuba Arsića i još devet poslanika SNS koji su, sprovodeći njihove naredbe, ugrozili prava DJB. Za krivična dela za koja se terete, maksimalna predviđena kazna je pet godina zatvora.

pravosudje

Na sednicama Skupštine 16. i 18. novembra, kojom su naizmenično predsedavali Gojkovićeva i Arsić, na nedemokratski i nezakonit način poslanicima Dosta je bilo ugroženo je pravo da izraze svoj stav povodom najgrubljeg vređanja žrtava porodičnog nasilja i mizoginije, onemogućeno im je pravo na repliku kada su ih poslanici SNS vređali, a posle celodnevnog vređanja nije im dopušteno ni da napuste salu prolaženjem kroz redove poslanika SNS, što je jedan od legitimnih izlaza iz skupštinske sale koji mogu da koriste svi poslanici.

Poslanici SNS su sprečili političko delovanje poslanika DJB i njihovo pravo da budu ravnopravni i koriste pravo na repliku po Poslovniku. Vrhunac je bio fizičko sprečavanje slobode kretanja. Tokom tog maltretiranja dva poslanika DJB Tatjana Macura i Bane Mihajlović čak su i kažnjeni opomenama i novčano na osnovu lažnih tvrdnji poslanika Marijana Rističevića, iako za to nema nikakvih dokaza ni na snimcima ni u stenogramima.

Prijava je podneta protiv sledećih 11 poslanika SNS: Maje Gojković, Veroljuba Arsića, Aleksandra Martinovića, Dušice Stojković, Srbislava Filipovića, Aleksandra Markovića, Marka Parezanovića, Marka Blagojevića, Vesne Rakonjac, Branimira Rančića i Zvonimira Đokića iz Beograda.

Prijavljena Maja Gojković i prijavljeni Veroljub Arsić počinili su krivično delo zloupotrebe službenog položaja (član 359 KZ, kazna od 6 meseci do 5 godina zatvora). Poslanici SNS počinili su krivična dela povrede ravnopravnosti (član 128 KZ, kazna do 3 godine zatvora, povrede slobode kretanja (član 133 KZ, kazna do 1 godine zatvora), povrede prava na podnošenje povrede pravnog sredstva (član 147 KZ, kazna do 1 godine zatvora), povrede slobode govora i javnog istupanja (član 148 KZ, kazna do 1 godine zatvora) i sprečavanje političkog delovanja (član 152 KZ, kazna do 2 godine zatvora).

Uz krivičnu prijavu podneti su dokazi, video zapisi, stenografske beleške i fotografija koja prikazuje vršenje krivičnog dela. Protiv Maje Gojković i Veroljuba Arsića podneta je ranije i Ustavna žalba zbog kršenja osnovnih prava poslanika DJB garantovanih članovima Ustava 21, 23, 25, 36. i 49.

Prilog
Krivična prijava Prvom osnovnom javnom tužilaštvu i Ustavna žalba

krivicna-prijava-sloboda-kretanja

Povezani tekstovi

Još jedna krivična tužba protiv Vučića zbog uvreda
Za javno vređanje Saše Radulovića Vučić da se izvini i plati 2 miliona
Ustavna žalba protiv Maje Gojković

Oznake

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Pozdrav svima.
    – Meni neupucenom u Pravo ova Tuzba je ispravna. Jasne kvalifikacije povreda ravnopravnosti, sloboda kretanja itd. Korak dalje od Tuzbi oko uvreda, (mada i to gledam kao na napad na ljudska prava integritet, mislim ispravno objasnjeno u prethodne dve tuzbe).
    Nekako sam i tih Tuzbi ocekivao vise, (svako ko je pominjao “porez”, poznati kriminalac, “stecajni”. A tu su se mnogi “Istakli” Od Atlagica do Djukanovica, naravno preko Risticevica, sa mnogima izmedju. (Kao vise tuzbi od letos protiv medija najvise).
    To sto sam ocekivao i te tuzbe, nema veze i nije pritisak da ih pripremite posto ste na “terenu” imate “zgusnut” ozbiljan rad, a nas vase simpatizere, clanove i glasace, na vreme obavestavate o radu.
    Nastavite i ne menjaje nista, tj nastavite da unosite novine kao i do sada.
    – Strpljivo cekam i podatke iz USA oko ocigledne greske ili sta vec, oko nerealno visokog poreskog duga. Duga procedura ce najverovatnije mnogima stici kasno, ali neka stigne, kada god stigne, i neka se objavi.
    – Samo pretstavljanje DJB politike u Skupstini i odborima je ocigledno da je DJB 20 Principa ispravno definisao, pa se i ostali opozicionari “priblizavaju” tim principima, a “ubojita” vredjanja skretanja sa teme (poslovnika) nisu vise ni tako uvredljiva, posto je mnogima jasno ko vredjanjima izbegava korisnu raspravu.
    pozdrav svima od jednog Zike

  • Daj Bože da sudovi budu nezavisni, pa da kazne ove poslanike SNS-a.
    Njihovo ponašanje je ne samo nedopustivo, već je nezamislivo u demokratski uređenom društvu.
    Da li će sudije biti hrabre da pošteno rade svoj posao? – Videćemo.
    Uglavnom, Maja Gojković i ovi njeni kompanjoni ni malo ne zaslužuju da budu u Skupštini Srbije.

  • Tako i treba. Možda se čini da trenutno nije moguće hohštapleraju stati na put, ali bar će ostati trag tom hohštapleraju. A jednog dana, (sigurno će doći) imaće šta naknadno da se uradi. Ne verujem još uvek da i sudstvo čine isključivo loši ljudi, prodane duše.

  • Imam utisak da od toga neće biti ništa.. Sav najveći šljam i ološ je preleteo u SNS kako nebi bili osuđeni za sva zlodela koja su učinili Srbskom narodu. Primer za to je gradonačelnica grada Smedereva Dr. Jasna Avramović koja je zbog afere sa davanjem invalidskih penzija dva puta bila po mesec i više dana u istražnom zatvoru da bi nedavno bila oslobođena. Pravosuđe nam je u debeloj korupciji skupa sa advokatima..

  • Nema od toga ništa niko od njih neće biti osuđen jer je pravosudni sistem u njihovim rukama. Sve dok SNS-ovci ne budu silom uklonjeni sa vlasti biće tresla se gora rodio se miš i ta će prijava stajati u nečijoj fijoci do zastarevanja