Autorski tekst Zapadna Srbija Turizam

Turizam na valjevski način

Kada pomisliš Valjevo, pomisliš na lepotu. Takav je moj grad. Smešten u zapadnoj Srbiji, administrativni, kulturno-istorijski centar, okružen predivnom prirodom, sa sjajnim ljudima koji u njemu žive.

valjevo

Valjevo je grad ogromnog turističkog potencijala. Pomenimo reku Gradac, evropski biser među rekama, jednu od najčistijih reka Evrope. Na par kilometara od centra grada, oplemenjuje grad dajući mu puls prirode i omiljeno je izletište Valjevaca. Venac valjevskih planina, pogodan za zdravstveni, sportski, kongresni turizam. Pravoslavni manastiri iz srednjeg veka koji su kulturno, istorijski i verski značajni i time zanimljivi kao turistička ponuda. Istraživačka stanica u Petnici, eminentna naučna ustanova koju su pohađali mnogi današnji stručnjaci u svojim oblastima. Sam grad Valjevo, neiscrpna i bogata riznica sa očuvanim gradskim celinama koje oslikavaju duh prošlih vremena i bitnih događaja.

Međutim, Valjevo nema hotel! Odnosno ima ih nekoliko, ali lošom privatizacijom nekadašnje preduzeće u društvenoj svojini je prodato, a u sklopu njega nekoliko hotela i restorana, koji su nekada odlično radili i predstavljali statusne simbole grada, danas su u rukama sumnjivih „biznismena“ uvezanih sa politikom, pod hipotekama Poreske uprave, poslovnih banaka, prepušteni zubu vremena u katastrofalnom stanju. Valjevo danas nema kapaciteta da ugosti ljude koji žele da uživaju u lepoti grada i njegove okoline.

Turistička organizacija Valjeva, ustanova koja je nadležna za promociju turizma Valjeva, danas je u kandžama partijskih aparatčika, potpuno nesposobna da se nosi sa aktuelnim tendencijama u turizmu. Organizovanje turističkih manifestacija, aktivno učešće u kategorizaciji smeštajnih kapaciteta, daleko su od kvalitativnog načina poslovanja. Turističke manifestacije u gradu su postale parade kiča i šunda, bez jasnih koncepcija, preslikavaju isti model iz godine u godinu. Promotivni materijali koje TOV štampa su prepuni gramatičkih i pravopisnih grešaka, pa tako možemo naići na pogrešno napisane reči na nekom od stranih jezika, što je nedopustivo. Turistička signalizacija postoji samo na srpskom jeziku i njom nisu pokrivene sve značajne lokacije grada i okoline. Jedini turizam su školske ekskurzije koje se nalaze na mapi Ministarstva prosvete.

Ovo je samo mali osvrt na nešto što se mora promeniti na bolje jer postoje veliki potencijali za razvoj i širenje turističke ponude. Bitno je da se naprave preduslovi za razvoj potencijala, a između ostalog, potpuna depolitizacija ustanova iz oblasti turizma, razvoj infrastrukture, rešavanje problema vlasništva nad turističkim objektima, jasna strategija i planiranje turističkog razvoja.

Valjevo može i zaslužuje bolje!

Borivoje Marković
član pokreta “Dosta je bilo”, Valjevo

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar