Војводина Људска права Привреда Саопштењe

Још један протест апотекара

Стање у државним апотекама неколико градова и општина у Војводини се погоршава, иако покрет Доста је било интензивно указује на чињенице да су партијски кадрови “појели” ове установе и да је њихово даље урушавање штетно по грађане. Веома често се изражавање незадовољства запослених у апотекама такође појави у јавности. Овога пута радници новосадских апотека окупљени под вођством Синдиката најављују протест за суботу у минут до дванаест на Позоришном тргу у Новом Саду. И раније су на сличан начинепокушавали да јавност обавесте о стању у установи.

apoteke-medical-1454512_1920

Болест урушавања финансијског “здравља” апотека одјекнула је недавно и у Кикинди, када смо саопштењем у јавност изнели чињеницу да се у кикиндским апотекама директори годинама постављају партијски, без валидне процене њихове способности за овај менаџерски положај, а и без позивања на одговорност са лоше пословање. У циљу ублажавања ударца при паду, менаџмент кикиндских апотека прибегао је смањењу плата запосленима. А, зашто не смањењу броја партијски запослених? Зашто не оставкама менаџмента и расписивању конкурса за стручан управљачки тим? Такође смо указали и на потребу да се сачини хитан “рецепт” за излазак апотеке из огромних дуговања и дали свој предлог како то може да се учини, а исти рецепт важи и за новосадске апотеке, па ћемо га поновити.

Наиме, код сваког пословног субјекта који се нађе у кризној ситуацији, лечење не може да почне уколико се не постави права дијагноза. Е, ту код постављања и јавног објављивања дијагнозе евидентан је огроман отпор партијских кадрова. Дијагноза подразумева претходни преглед здравља финансија, а то значи и претрес стања робе на залихама, свих излазних трансакција (плаћања) и прихода, рационалност трошкова, другим речима финансијски скенер целог организма.

Уколико су апотеке набављале у доминантном износу само лекове и медицинска средства која се брзо продају као главни апотекарски артикли, поврат новца из продаје у апотекарске касе би требало да брзо покрива дуговања за набаку лекова, ако се са друге стране није нерационално расипао новац. Евидентно је да апотеке не могу да набаве лекове, јер су презадужене. Питамо се, за коју врсту робе су презадужене и да ли се можда ради о неким додатним артиклима које не спадају у основне апотекарске артикле. Можда су апотеке презадужене нерационално великим количинама основних артикала, што би био блажи проблем. Да ли се ради о некој роби која нема брз обрт, тј. која је набављена у обиму превеликом да би тржиште могло да је апсорбује. Уколико је то случај, узрок дубиозе би одмах био препознат, али би били препознати и кривци лично и ту бисмо опет вероватно дошли до неког партијског кадра који је то нешто наручивао.

Чињеница је да је и регулатива у здравству значајно отежавала пословање државним апотекама, чињеница је и да је надирање конкуренције из приватног сектора такође значајно смањило тржишне шансе државним апотекама. Ипак, ради се делом о проблемима које би адекватан управљачки тим могао да реши.

А, какав је кадар управљао апотекама док су тонуле? Да ли ће се икад истерати финансијско стање на чистац, или ће запослени наставити да протестују како би решили своје питање, а паре за крпљење дуговања на крају под притиском јавности стићи опет из државне касе? Да ли ово значи да ћемо дубоке рупе које је ископао партијски кадар јавног сектора, било да је запослен у апотекама које су се задуживале, било у Министарству које је кројило лоша правила игре, на крају платити ми порески обвезници и да ће бити као да ништа било није?! Или ће можда доћи до брзе приватизације уз ризик да приватне газде не задрже неисплативе сеоске апотеке и становништво ван градова тако остане без приступа лековима?

Свако од ових горе поменутих решења је штетно за грађане. Постоји једно које је изузетно корисно за грађане, али не и за партијске дружине, а то је:
1. Укинути партијско запошљавање и вратити професију, способност и радно искуство међу доминантне факторе при запошљавању,
2. Израдити адекватну систематизацију радних места и увести мерење резултата и одговорност јавних службеника и самими тим
3. ПРЕСТАТИ СТАЛНО НА ТЕРЕТ ГРАЂАНА ПРЕСИПАТИ ЊИХОВЕ ГРЕШКЕ, ТЕШКЕ ПРОПУСТЕ И НЕОДГОВОРНОСТИ, јер терет много већих губиташа, којима се како би опстали стално дају субвенције и које сада финансирамо, не можемо више да издржимо.

Партијски кадрови су појели државу, па и апотеке. Свако тражење кривца на другој страни је погрешна терапија.

Покрет Доста је било
покрајински одбор
Војводина

ДЈБ Војводина

ДЈБ Војводина

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Zašto ništa niste napisali o protestu zdravstvenih radnika Vojvodine u minut do 12 koji će se održati sutra u Novom Sadu na Pozorišnom trgu? Koliko je meni poznato, protest će biti održan zbog neisplaćenih dnevnica za prekovremeni rad i sl. a stanje u apotekama je propratno. Javnost će sada misliti da samo apotekari protestuju što nije istina.