Vojvodina Ljudska prava Privreda Saopštenje

Još jedan protest apotekara

Stanje u državnim apotekama nekoliko gradova i opština u Vojvodini se pogoršava, iako pokret Dosta je bilo intenzivno ukazuje na činjenice da su partijski kadrovi “pojeli” ove ustanove i da je njihovo dalje urušavanje štetno po građane. Veoma često se izražavanje nezadovoljstva zaposlenih u apotekama takođe pojavi u javnosti. Ovoga puta radnici novosadskih apoteka okupljeni pod vođstvom Sindikata najavljuju protest za subotu u minut do dvanaest na Pozorišnom trgu u Novom Sadu. I ranije su na sličan načinepokušavali da javnost obaveste o stanju u ustanovi.

apoteke-medical-1454512_1920

Bolest urušavanja finansijskog “zdravlja” apoteka odjeknula je nedavno i u Kikindi, kada smo saopštenjem u javnost izneli činjenicu da se u kikindskim apotekama direktori godinama postavljaju partijski, bez validne procene njihove sposobnosti za ovaj menadžerski položaj, a i bez pozivanja na odgovornost sa loše poslovanje. U cilju ublažavanja udarca pri padu, menadžment kikindskih apoteka pribegao je smanjenju plata zaposlenima. A, zašto ne smanjenju broja partijski zaposlenih? Zašto ne ostavkama menadžmenta i raspisivanju konkursa za stručan upravljački tim? Takođe smo ukazali i na potrebu da se sačini hitan “recept” za izlazak apoteke iz ogromnih dugovanja i dali svoj predlog kako to može da se učini, a isti recept važi i za novosadske apoteke, pa ćemo ga ponoviti.

Naime, kod svakog poslovnog subjekta koji se nađe u kriznoj situaciji, lečenje ne može da počne ukoliko se ne postavi prava dijagnoza. E, tu kod postavljanja i javnog objavljivanja dijagnoze evidentan je ogroman otpor partijskih kadrova. Dijagnoza podrazumeva prethodni pregled zdravlja finansija, a to znači i pretres stanja robe na zalihama, svih izlaznih transakcija (plaćanja) i prihoda, racionalnost troškova, drugim rečima finansijski skener celog organizma.

Ukoliko su apoteke nabavljale u dominantnom iznosu samo lekove i medicinska sredstva koja se brzo prodaju kao glavni apotekarski artikli, povrat novca iz prodaje u apotekarske kase bi trebalo da brzo pokriva dugovanja za nabaku lekova, ako se sa druge strane nije neracionalno rasipao novac. Evidentno je da apoteke ne mogu da nabave lekove, jer su prezadužene. Pitamo se, za koju vrstu robe su prezadužene i da li se možda radi o nekim dodatnim artiklima koje ne spadaju u osnovne apotekarske artikle. Možda su apoteke prezadužene neracionalno velikim količinama osnovnih artikala, što bi bio blaži problem. Da li se radi o nekoj robi koja nema brz obrt, tj. koja je nabavljena u obimu prevelikom da bi tržište moglo da je apsorbuje. Ukoliko je to slučaj, uzrok dubioze bi odmah bio prepoznat, ali bi bili prepoznati i krivci lično i tu bismo opet verovatno došli do nekog partijskog kadra koji je to nešto naručivao.

Činjenica je da je i regulativa u zdravstvu značajno otežavala poslovanje državnim apotekama, činjenica je i da je nadiranje konkurencije iz privatnog sektora takođe značajno smanjilo tržišne šanse državnim apotekama. Ipak, radi se delom o problemima koje bi adekvatan upravljački tim mogao da reši.

A, kakav je kadar upravljao apotekama dok su tonule? Da li će se ikad isterati finansijsko stanje na čistac, ili će zaposleni nastaviti da protestuju kako bi rešili svoje pitanje, a pare za krpljenje dugovanja na kraju pod pritiskom javnosti stići opet iz državne kase? Da li ovo znači da ćemo duboke rupe koje je iskopao partijski kadar javnog sektora, bilo da je zaposlen u apotekama koje su se zaduživale, bilo u Ministarstvu koje je krojilo loša pravila igre, na kraju platiti mi poreski obveznici i da će biti kao da ništa bilo nije?! Ili će možda doći do brze privatizacije uz rizik da privatne gazde ne zadrže neisplative seoske apoteke i stanovništvo van gradova tako ostane bez pristupa lekovima?

Svako od ovih gore pomenutih rešenja je štetno za građane. Postoji jedno koje je izuzetno korisno za građane, ali ne i za partijske družine, a to je:
1. Ukinuti partijsko zapošljavanje i vratiti profesiju, sposobnost i radno iskustvo među dominantne faktore pri zapošljavanju,
2. Izraditi adekvatnu sistematizaciju radnih mesta i uvesti merenje rezultata i odgovornost javnih službenika i samimi tim
3. PRESTATI STALNO NA TERET GRAĐANA PRESIPATI NJIHOVE GREŠKE, TEŠKE PROPUSTE I NEODGOVORNOSTI, jer teret mnogo većih gubitaša, kojima se kako bi opstali stalno daju subvencije i koje sada finansiramo, ne možemo više da izdržimo.

Partijski kadrovi su pojeli državu, pa i apoteke. Svako traženje krivca na drugoj strani je pogrešna terapija.

Pokret Dosta je bilo
pokrajinski odbor
Vojvodina

DJB Vojvodina

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Zašto ništa niste napisali o protestu zdravstvenih radnika Vojvodine u minut do 12 koji će se održati sutra u Novom Sadu na Pozorišnom trgu? Koliko je meni poznato, protest će biti održan zbog neisplaćenih dnevnica za prekovremeni rad i sl. a stanje u apotekama je propratno. Javnost će sada misliti da samo apotekari protestuju što nije istina.

  • Javna je tajna da se državne apoteke namerno i planski urušavaju kako bi se farmaceutski sektor u potpunosti predao u privatne ruke.