Vojvodina Državna uprava Saopštenje

Državni revizor utvrdio – vlast u Sečnju novac troši nelegalno!

Zbog ogromne količine uočenih nezakonitosti od strane revizije, ovim putem smo pokušali da izvučemo najinteresantnije delove izveštaja (verovatno ima još interesantnijih u njemu) i da prikažemo na kakav neodgovoran i krajnje nelegalan način funcionišu tokovi novca u kasi opštine Sečanj.

Radi boljeg sagledavanja reda veličine, godišnji budžet opštine Sečanj iznosi približno 500.000.000,00 dinara. Prema izveštaju Državne revizorske institucije o pravilnosti poslovanja Opštine Sečanj u 2015-toj godini, opština Sečanj je nepravilno preuzela obaveze i izvršila rashode u iznosu od 284.587.000,00 dinara! Više od polovine budžeta je potrošeno nezakonito!

pod-lupom-detective-151275_1280

Sve o izvršenoj revziji pročitajte na sajtu Državne reviziorske institucije. Link ka izveštaju DRI

Opština je izvršila rashode i izdatke u iznosu od 74.773.000,00 dinara, bez odgovarajućeg postupka javne nabavke i bez poštovanja zakonskih procedura u postupcima javnih nabavki, iako je platila stručnim pravnim i fizičkim licima da se brinu o javnim nabavkama. “Institutu za ekonomiju i pravo” d.o.o. je isplaćeno 474.000,00 hiljada dinara, pritom da je u opštinskoj upravi angažovano lice koje poseduje Sertifikat za službenika za javne nabavke i kome je utvrđena naknada u iznosu od 50 hiljada dinara neto mesečno.

Beskrupulozno vršenje vlasti van okvira zakona Opština je ponovila i vršenjem rashoda i izdataka u iznosu od 57.124.000,00 dinara, bez validne (verodostojne) dokumentacije o nastaloj poslovnoj promeni. Takođe je izvršila rashode u iznosu od 37.055.000,00 dinara nevladinim organizacijama bez odgovarajuće zakonske procedure.

Ne nedostaje ni praksa iskorišćavanja ovlašćenja i položaja predsednika Opštine za prekoračenje zakonskih granica u ličnu korist. Predsednik opštine Predrag Milošević Karasi (SNS) je zaključio Ugovor za nabavku naftnih derivata za potrebe službenih vozila broj 03/2015-8 od 27.05.2015. godine sa DOO „Mona“ iz Sečnja, čiji je on lično suvlasnik sa 25% udela, što je evidentan sukob interesa i krivično delo (čl.234 Krivičnog zakonika).

Predsednik opštine Sečanj je zaključio i dva Ugovora o dopunskom radu sa direktorom Centra za socijalni rad (Milimirkom Antić, koja je u centar u kome je direktor zaposlila i svog sina i njegovu ženu) broj 020-13/2015-I od 03. februara 2015. godine i broj 02-95/2015 od 30. juna 2015. godine, radi obavljanja posla koordinatora službe usluge pomoć i nega u kući za decu sa smetnjama u razvoju u periodu od 01.01.-31.12.2015. godine van radnog odnosa (iako joj to spada u redovne radne zadatke kao direktora te iste službe!!!prim.aut.). Zarada izvršioca posla (direktora) po ugovorima na mesečnom nivou, utvrđena je srazmerno dužini trajanja radnog vremena, s tim da na dan zaključivanja ugovora iznosi 300 evra u bruto iznosu u dinarskoj protivvrednosti i ista se isplaćuje na račun „Komercijalne banke“ do 20-og u mesecu za prethodni mesec.

Štetne prakse neodgovornosti se posebno gnezde u domenu tzv. reprezentacije. Na primer, Opština Sečanj je preuzela obaveze i izvršila rashode u iznosu od 4.947.000,00 dinara za ugostiteljske usluge, bez sprovedenog postupka javne nabavke i zaključenog ugovora, što je, naravno, suprotno Zakonu o javnim nabavkama i Zakonu o budžetskom sistemu.

Posebno su interesanteni rashodi koje su vršile mesne zajednice po gotovo identičnom obrascu i to za uređenje atarskih puteva, čišćenje deponija (čak i nadzor za čišćenje deponija), formiranje deponija, geodetske usluge, održavanje kompjuterske opreme, itd. Takve usluge su naplaćivane ili bez pisanog ugovora ili drugog dokumenta koji sadrži bitne elemente ugovora ili ne postoji izveštaj i potvrda da je usluga izvršena, što je suprotno Zakonu o budžetskom sistemu i Uredbi o budžetskom računovodstvu. Na primer, MZ Sutjeska je izvršila plaćanje iznosa od 861.000,00 dinara na računima SR za Web portale „Bimium“, koji ne sadrže jedinicu mere, količine, specifikaciju izvršenih usluga, kada i na kojim mrežama i računarima je vršena popravka i nisu verifikovani od strane odgovornog lica, odnosno, rashodi su izvršeni bez verodostojne računovodstvene dokumentacije i javne nabavke!

Ovakvo netransparentno i neodgovorno upravljanje lokalnom samoupravom svrstava opštinu Sečanj zasigurno u najgoru vlast na teritoriji Republike Srbije. Model vlasti Predraga Miloševića Karasija (SNS), koji prihvata raširenu praksu korupcije i nepotizma, koristi svoju poziciju da isključivo usluži mrežu saradnika i lojalnih pristalica. Posebno je alarmantno strahovito beleženje demografskog pada naše opštine koje se više nego jasno dešava kao surova posledica privilegovanog življenja ove vlasti na račun i protiv sopstvenih građana već čitavih 12 godina. Takva vlast je uzrok naše propasti kakvu nije zadesila našu opštinu još od 1871. godine! Opštinski odbor pokreta Dosta je bilo u Sečnju upozorava na ograničenja i nepravde sa kojima se suočavaju naši sugrađani i pozivamo nadležne organe da konačno postupe u duhu zakona. Građani opštine Sečanj zaslužuju vlast čiji će mandat počivati na principima transparentnog, odgovornog i efikasnog upravljanja poslovima od opšteg interesa.

Opštinski odbor pokreta Dosta je bilo
u Sečnju

Oznake

DJB Vojvodina

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar