Правосуђе Саопштењe Скупштина

Од Уставног суда праве партијски суд

Судије Уставног суда које су предложили председник Србије Томислав Николић и председница Скупштине Маја Гојковић наставиће да закопавају сваку судску независност у земљи, а Уставни суд претварају у СНС суд. Листе кандидата које су предложили састављене су у партијским кабинетима, не од професионалаца са интегритетом, већ од тужилаца који су се истакли у прикривању кривичних дела, судија који су штитили пљачкашку приватизацију или ћутали кад је требало да говоре, рођака и пријатеља функционера СНС, па и људи који су били на изборним листама СНС-а. Кандидати за судије Уставног суда су углавном фото-робот антикандидата и несумњиво воде ка судској власти по мери СНС-а. Начин избора нових судија Уставног суда довешће до свега супротног од онога што нам треба – независне, професионалне и храбре судске власти.

ustavni-sud

На листи председника Србије предложено је 8 кандидата, а на првом месту је заменица републичког јавног тужиоца Снежана Марковић, која је поднела више од 10 тужби против повереника за информације од јавног значаја да би спречила откривање докумената о учешћу службених лица у злочинима од пре 20-так година. Тужбе су образложене наводним угрожавањем одбране земље и кршењем Закона о тајности података иако одредбе тог закона предвиђају да подаци којима се прикрива извршење кривичног дела или нека друга незаконитост не могу бити тајни. Снежана Марковић је била и у комисији за избор првих 100 нотара у поступку који је до данас остао правно сумњив, а помињана је и у афери са АТП Војводином. Да ли је председник Србије предложио заменицу јавног тужиоца због рођачких веза или оваквих “заслуга” за правну сигурност и истрагу злочина?

На листи Томислава Николића је и Мирослав Николић, председник Привредног апелационог суда, који је био председник Привредног суда у Панчеву од 1995.г. до 2009.г. када су спроведене све партијске, тајкунске и буразерске пљачке, лажна потраживања, намештени извршни поступци, пљачкашке приватизације и стечајеви у Јужнобачком округу за који је био надлежан тај суд. Између осталих и Вршачке пиваре којој је одузета вредна имовина и дата комуналном предузећу “2. октобар” из Вршца.Привредни суд у Панчеву је познат као један од најкорумпиранијих привредних судова у земљи. Председник је предожио и бившег војног судију и адвоката и заступника бившег гувернера НБС Радована Јелашића мр Милана Бурића.

Председница Скупштине Србије предложила је садашњу председницу Уставног суда Весну Илић Прелић и актуелну судију Катарину Манојловић Андрић. Да ли их за нови мандат препоручује то што су одбиле иницијативу за оцену уставности смањења пензија или што су ћутале и даље ћуте о скандалозном, противуставном Споразуму Србије са Уједињеним арапским емиратима који је омогућио суспендовање комплетног правног система Србије у корист арапских инвеститора и отимање највреднијег грађевинског земљишта у Београду и зграде Геозавода? На списку Маје Гојковић су две професорке са Криминалистичко-полицијске академије, др Драгана Коларић, иначе супруга председника београдске општине Чукарица и члана ГО СНС Срђана Коларића, као и др Тијана Шурлан која је била високо на изборној листи СНС за општину Врачар, а затим вратила мандат на конститутивној седници скупштине Врачара.

Да ли је могуће да су најбoљи кандидати које имамо јавни извршитељи, заменици виших тужилаца, професори на полицијским академијама? Зар у Србији нема довољно судија са интегритетом и неукаљаним професионалним биографијама да би међу кандидатима председнице Скупштине морали да се нађу јавни извршитељ из Београда Бранислав Петровић или заменик јавног тужиоца у Новом Пазару, иначе рођак бившег директора полиције Радисав Филимоновић?

Уставни суд је до сада својим ћутањем, као и лошим одлукама које су падале на Европском суду допринео тешком урушавању независности правосуђа у Србији, одговоран је што у Србији није успостављена јасна и предвидива пракса на коју би се ослонили судови, што нема јасне и прецизне ставове о томе шта јесте а шта није допуштена уставна жалба. Уставни суд одржава правни хаос који постоји у земљи. Са оваквим кандидатима које предлажу председник Србије и председница парламента правни хаос ће бити цементиран, а страх и зависност судија од извршне власти наставиће да угрожава сигурност свих грађана и заштиту њихових основних људских права.

Како је могуће да се међу кандидатима не нађе ниједан судија Врховног суда? Како је могуће да се међу кандидатима налази само један кандидат који има озбиљне референце, проф. др Милан Шкулић? Зар се нико други није кандидовао? Како је могуће да скупштински одбор за правосуђе не добије прилику да разговара са кандидатима, да им поставља питања, да их суочимо са резултатима њиховог досадашњег рада?

Покрет Доста је било се обратио великом броју судија и адвоката са значајним искуством посебно у вези са уставним правом и позвао их да истакну кандидатуру. Сви су имали исти одговор: то је политички суд у који могу да уђу само послушни, политички кандидати и не желимо да се ваљамо у блату, јер стручност и знање нису критеријуми.

Покрет Доста је било најоштрије се супротставља оваквом урушавању судства. Захтевамо да се у Уставни суд, на јавном конкурсу, изаберу храбре судије које су до сада показале да суде по закону и да су имуне на политичке притиске, а не да се у највишу судску власт у земљи постављају страначки кадрови који су се доказали у послушништву и лојалности извршној власти, једној партији, а најчешће у ствари једном човеку. Урушавање судства и формирање партијског уместо независног Уставног суда претвориће Србију у аутократију у којој живе сиромашни и обесправљени грађани.


ИСПРАВКА: У оригиналном чланку је грешком писалo да је мр Милан Бурић био заступник гувернерке НБС Јоргованке Табаковић, док је, заправо, био заступник бившег гувернера Радована Јелашића.

Извињавамо се г. Бурићу на грешци.

ДЈБ Млади

ДЈБ Млади

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Поштовани,

    Пре него што објавите неку тврдњу, било би пожељно да утврдите њену истинитост. Као адвокат, у својству пуномоћника оштећеног и браниоца, заступао сам гувернера НБС господина Радована Јелашића, док госпођу Јоргованку Табаковић нисам имао прилику да упознам. Партијска припадност мојих клијената није била од значаја када сам доносио одлуку о заступању, о чему уосталом и адвокатура, као независна делатност, има јасан став. Очекујем да, након провере, на вашем сајту објавите исправку информације.

    • Poštovani g. Buriću,

      Izvinjavamo Vam se na ovoj ozbiljnoj grešci. Naš propust je u pitanju. Odmah ćemo ispraviti sam članak i objaviti tu informaciju na društvenim mrežama.