Pravosuđe Saopštenje Skupština

Od Ustavnog suda prave partijski sud

Sudije Ustavnog suda koje su predložili predsednik Srbije Tomislav Nikolić i predsednica Skupštine Maja Gojković nastaviće da zakopavaju svaku sudsku nezavisnost u zemlji, a Ustavni sud pretvaraju u SNS sud. Liste kandidata koje su predložili sastavljene su u partijskim kabinetima, ne od profesionalaca sa integritetom, već od tužilaca koji su se istakli u prikrivanju krivičnih dela, sudija koji su štitili pljačkašku privatizaciju ili ćutali kad je trebalo da govore, rođaka i prijatelja funkcionera SNS, pa i ljudi koji su bili na izbornim listama SNS-a. Kandidati za sudije Ustavnog suda su uglavnom foto-robot antikandidata i nesumnjivo vode ka sudskoj vlasti po meri SNS-a. Način izbora novih sudija Ustavnog suda dovešće do svega suprotnog od onoga što nam treba – nezavisne, profesionalne i hrabre sudske vlasti.

ustavni-sud

Na listi predsednika Srbije predloženo je 8 kandidata, a na prvom mestu je zamenica republičkog javnog tužioca Snežana Marković, koja je podnela više od 10 tužbi protiv poverenika za informacije od javnog značaja da bi sprečila otkrivanje dokumenata o učešću službenih lica u zločinima od pre 20-tak godina. Tužbe su obrazložene navodnim ugrožavanjem odbrane zemlje i kršenjem Zakona o tajnosti podataka iako odredbe tog zakona predviđaju da podaci kojima se prikriva izvršenje krivičnog dela ili neka druga nezakonitost ne mogu biti tajni. Snežana Marković je bila i u komisiji za izbor prvih 100 notara u postupku koji je do danas ostao pravno sumnjiv, a pominjana je i u aferi sa ATP Vojvodinom. Da li je predsednik Srbije predložio zamenicu javnog tužioca zbog rođačkih veza ili ovakvih “zasluga” za pravnu sigurnost i istragu zločina?

Na listi Tomislava Nikolića je i Miroslav Nikolić, predsednik Privrednog apelacionog suda, koji je bio predsednik Privrednog suda u Pančevu od 1995.g. do 2009.g. kada su sprovedene sve partijske, tajkunske i burazerske pljačke, lažna potraživanja, namešteni izvršni postupci, pljačkaške privatizacije i stečajevi u Južnobačkom okrugu za koji je bio nadležan taj sud. Između ostalih i Vršačke pivare kojoj je oduzeta vredna imovina i data komunalnom preduzeću “2. oktobar” iz Vršca.Privredni sud u Pančevu je poznat kao jedan od najkorumpiranijih privrednih sudova u zemlji. Predsednik je predožio i bivšeg vojnog sudiju i advokata i zastupnika bivšeg guvernera NBS Radovana Jelašića mr Milana Burića.

Predsednica Skupštine Srbije predložila je sadašnju predsednicu Ustavnog suda Vesnu Ilić Prelić i aktuelnu sudiju Katarinu Manojlović Andrić. Da li ih za novi mandat preporučuje to što su odbile inicijativu za ocenu ustavnosti smanjenja penzija ili što su ćutale i dalje ćute o skandaloznom, protivustavnom Sporazumu Srbije sa Ujedinjenim arapskim emiratima koji je omogućio suspendovanje kompletnog pravnog sistema Srbije u korist arapskih investitora i otimanje najvrednijeg građevinskog zemljišta u Beogradu i zgrade Geozavoda? Na spisku Maje Gojković su dve profesorke sa Kriminalističko-policijske akademije, dr Dragana Kolarić, inače supruga predsednika beogradske opštine Čukarica i člana GO SNS Srđana Kolarića, kao i dr Tijana Šurlan koja je bila visoko na izbornoj listi SNS za opštinu Vračar, a zatim vratila mandat na konstitutivnoj sednici skupštine Vračara.

Da li je moguće da su najbolji kandidati koje imamo javni izvršitelji, zamenici viših tužilaca, profesori na policijskim akademijama? Zar u Srbiji nema dovoljno sudija sa integritetom i neukaljanim profesionalnim biografijama da bi među kandidatima predsednice Skupštine morali da se nađu javni izvršitelj iz Beograda Branislav Petrović ili zamenik javnog tužioca u Novom Pazaru, inače rođak bivšeg direktora policije Radisav Filimonović?

Ustavni sud je do sada svojim ćutanjem, kao i lošim odlukama koje su padale na Evropskom sudu doprineo teškom urušavanju nezavisnosti pravosuđa u Srbiji, odgovoran je što u Srbiji nije uspostavljena jasna i predvidiva praksa na koju bi se oslonili sudovi, što nema jasne i precizne stavove o tome šta jeste a šta nije dopuštena ustavna žalba. Ustavni sud održava pravni haos koji postoji u zemlji. Sa ovakvim kandidatima koje predlažu predsednik Srbije i predsednica parlamenta pravni haos će biti cementiran, a strah i zavisnost sudija od izvršne vlasti nastaviće da ugrožava sigurnost svih građana i zaštitu njihovih osnovnih ljudskih prava.

Kako je moguće da se među kandidatima ne nađe nijedan sudija Vrhovnog suda? Kako je moguće da se među kandidatima nalazi samo jedan kandidat koji ima ozbiljne reference, prof. dr Milan Škulić? Zar se niko drugi nije kandidovao? Kako je moguće da skupštinski odbor za pravosuđe ne dobije priliku da razgovara sa kandidatima, da im postavlja pitanja, da ih suočimo sa rezultatima njihovog dosadašnjeg rada?

Pokret Dosta je bilo se obratio velikom broju sudija i advokata sa značajnim iskustvom posebno u vezi sa ustavnim pravom i pozvao ih da istaknu kandidaturu. Svi su imali isti odgovor: to je politički sud u koji mogu da uđu samo poslušni, politički kandidati i ne želimo da se valjamo u blatu, jer stručnost i znanje nisu kriterijumi.

Pokret Dosta je bilo najoštrije se suprotstavlja ovakvom urušavanju sudstva. Zahtevamo da se u Ustavni sud, na javnom konkursu, izaberu hrabre sudije koje su do sada pokazale da sude po zakonu i da su imune na političke pritiske, a ne da se u najvišu sudsku vlast u zemlji postavljaju stranački kadrovi koji su se dokazali u poslušništvu i lojalnosti izvršnoj vlasti, jednoj partiji, a najčešće u stvari jednom čoveku. Urušavanje sudstva i formiranje partijskog umesto nezavisnog Ustavnog suda pretvoriće Srbiju u autokratiju u kojoj žive siromašni i obespravljeni građani.


ISPRAVKA: U originalnom članku je greškom pisalo da je mr Milan Burić bio zastupnik guvernerke NBS Jorgovanke Tabaković, dok je, zapravo, bio zastupnik bivšeg guvernera Radovana Jelašića.

Izvinjavamo se g. Buriću na grešci.

DJB Mladi

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • U ovom izbornom sistemu će vladati partokratija. Ako prekopiramo američki izborni sietm ima nade. Ovako mlatimo praznu slamu.

  • Ovo saopstenje je dokaz ozbiljnosti pokreta. Ukazano je na sve sustinke probleme, istovremeno i pravno precizno i jasno i ozbiljno i odgovorno. Bravo Tamara

  • Vučić će izgleda morati da se smenjuje na ulici. Preko institucijs sistema teško, s obzirom na ovoliko uništavanje istih.

  • Poštovani,

    Pre nego što objavite neku tvrdnju, bilo bi poželjno da utvrdite njenu istinitost. Kao advokat, u svojstvu punomoćnika oštećenog i branioca, zastupao sam guvernera NBS gospodina Radovana Jelašića, dok gospođu Jorgovanku Tabaković nisam imao priliku da upoznam. Partijska pripadnost mojih klijenata nije bila od značaja kada sam donosio odluku o zastupanju, o čemu uostalom i advokatura, kao nezavisna delatnost, ima jasan stav. Očekujem da, nakon provere, na vašem sajtu objavite ispravku informacije.

    • Poštovani g. Buriću,

      Izvinjavamo Vam se na ovoj ozbiljnoj grešci. Naš propust je u pitanju. Odmah ćemo ispraviti sam članak i objaviti tu informaciju na društvenim mrežama.

  • Da se Radulović javno izvine za pominjanje Jorgovanke, pošto je javno i prozvao na konferenciji za štampu u Skupštini.