VIDEO Gostovanje Politika

Stevanović za N1: Pregovori opozicije napreduju

Opozicija ima svoje predloge za predsedničke izbore ali neće ih javno saopštiti jer bi time olakšala posao vlasti, kaže poslanik pokreta Dosta je bilo Aleksandar Stevanović koji dodaje da u tu trku opozicija ulazi ranjena zbog potpunog medijskog mraka.

aleksandar-stevanovic

Na pitanje da li bi pokret Dosta je bilo podržao kandidaturu Vuka Jeremića za predsednika Srbije, Stevanović je u Novom danu rekao: “Mi bismo podržali kandidata oko čijih vrednosti i politike bi se mogli saglasiti i koji realistično u drugom krugu može da pobedi kandidata pozicije. Kad nađemo koji je kandidat najbolji, u okviru jednog velikog paketa, pošto mi mislimo da se ne mogu samo predsednički izbori posmatrati izolovano već predsednički, parlamentarni i izbori za Grad Beograd. Kad napravimo paket izvrsnih kandidata za poziciju premijera, gradonačelnika i predsednika onda bi bilo vrlo jednostavno doneti odluku o podršci”.

Naglašava da već imaju predloge ali da neće učiniti bilo šta da olakša poziciji njenu politiku u vezi izbora jer oni već imaju veliku prednost.

“Mi ulazimo u tu trku tako što su nam jedna noga prebijena a ruke vezane iza leđa pošto imamo potpuni medijski mrak i ne vidimo nijedan razlog zašto bi im dodatno pomogli i ranije izašli sa imenima”.

Stevanović kaže i da pregovori opozicije napreduju. “Svako ima svoja viđenje, svoje interese i te stvari treba uskladiti”.

On podseća da je opozicija imala slične ideje pred prethodne parlamentarne izbore ali da su “rano zakukurikali” sa idejom da se pravi nova politička scena. “Verujemo da je sada situacija jednostavnija i da niko od opozicije ne želi da bude za nijansu jača opozicija sličnoj poziciji koju sada imamo već da možemo videti jednu širu perspektivu gde bi, umesto da kritikuju poziciju mogli preuzeti deo odgovornosti za jednu potpuno drugačiju politiku u Srbiji”.

Na pitanje sa kim bi pokret DJB mogao da sarađuje odgovara da su to DS, SDS i ostale stranke koje žele drugačiju Srbiju i koje vide gde su osnovni problemi ovog društva.

Nizak deficit platili penzioneri i lekari

Stevanović je govorio i o problemima sa kojima se godinama Srbija suočava – javnim preduzećima. kaže ad rešenje treba tražiti u restukturiranju, uvođenju profesionalnog mendžmenta, privatizaciji, uvođenju jasnih kriterijuma izbora menadžmenta, postavljanju targete i kontrolnih organa.

“To su bile zlatne koke svih partija” ističe on dodajući da bi se pokret Dosta je bilo odrekao tih koka ako dođe na vlast.

Govoreći o budžetu Stevanović je istakao da je problem što su građani i penzioneri, profesori i lekari platili taj nizak deficit. Vlast, ističe, nije sekla nepotrebne troškove u javnim preduzećima i partijsko zapošljavanje već je znala da se penzioneri i profesori neće buniti pa je uzela od njih.

Građane, naglašava poslanik DJB, ne očekuje ništa posebno bolje u narednoj godini.

On ocenjuje da su suštinski problemi to što se ogroman novac izdvaja za javna preduzeća, što se tako gubi novac a nema političke hrabrosti da se taj problem reši. Kao pozitivnu stvar ovog budžeta on navodi što su neki budžetski procesi transparentniji ali ipak ukazuje da nije dobro što su poslanici dobili budžet samo 24 sata pre sednice. “Želeli su da to prođe brzo, bez rasprave”.

Najmanji deficit u istoriji? Zavisi kad vam počinje istorija

Komentarišući to što je deficit predstavljen kao najmanji u istoriji, Stevanović odgovara da to zavisi kad počinje istorija jer je ranije bilo nižih deficita. “Ali, ako počinje 2012. godine onda je to tačno”.

Naglašava da pokret Dosta je bilo nije protiv smanjenja budžetskog deficita ali jeste protiv toga da se sa jedne strane ne reformišu preduzeća koji sustinski stvraju deficit a da se onda to nadomešćuje oduzimanjem novca od penzionera ili kroz akcize za struju.

Na opasku da pohvale stižu od MMF, Svetske banke i Fiskalnog saveta, Stevanović kaže da Fiskalni savet posmatra kako da se deficit smanji na 0 a ne posmatraju kako će to da utiče na prvredu. “To nikad nije bio predmet njihovog interesa”.

Prema njegovim rečima, sečenje subvencija je prva stvar, zatim reforma poslovnog okruzenja. “Ljudi na izmišljenim radnim mesta primaju socijalnu pomoć pa ih treba i prebaciti na realnu socijalnu pomoć”.

Pogledajte celo gostovanje Aleksandra Stevanovića u Prelistavanju na N1.

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

 • Ne treba DJB da prvi koaliciju sa ds i sds oni su pluskvamperfekat(davno proslo vreme).Daj boze da na sledecim izborima ne predju cenzus pa da propadnu skroz.Oni su tvorci pljackaskih privatizacija,partokratije,u kafanama su se dogovarali oko izbora sudija 2009 godine itd.Da nije njih svi bi njihovi glasaci glasali za DJB.

  • Niko nije rekao da bi se pravila koalicija sa DS i SDS već da bi se sa njima moglo dogovarati oko određenih pitanja.

 • Slažem se sa svim što je gos. Aleksandar Stevanović rekao. Jedina zamjerka je pitanje odnosa sa Rusijom. Mi jesmo dio Evrope i Rusija je dio Evrope.
  Ne slažem se sa onim što ste rekli da je razmjena sa EU velika sa Rusijom nije. Sa Rusijom se ne ulaže ništa, nema kancelarije i nema pregovora za poboljšanje tržišta. U današnjom svijetu lobiranja jedna valika sila, kao što je Rusija stoji iza cjelovitosti Srbije, bez išta da smo Rusiji za to platili. Fondacija Klinton koliko je uzela od albanaca, da lobira za njihove interese. Morate malo korigovati mišljenje o Rusiji, to nam je kroz istoriju uvjek bio prijatelj, a mi smo i Staljinu rekli NE. Mada je Staljin bio tiranin, ali da nije postojao, sada bi se uzvikivalo “Zi Hail”, umjesto himne Srbije i drugi zemalja Evrope. Rusija i Vaš odnos prema Rusiji malo korigirajte, zbog stranke i oni koji Vas prate. Slažem se kratko je vrijeme da se sve objasni, EU i Rusija , kao što je Stevanović rekao očekivati je da će uspostaviti dobre odnose. Rusija je velika sila i u današnjem liberalnom kapitalizmu, neophodno je biti dobar i sa Njemačkom, Amerikom, ali Rusija sa ljubljavlju. da nije bilo rusije ne bi bilo ni slobodne Evrope. rusija je tu cijenu najviše platila. Nećemo biti Ruska Gubernija, ali smo bili uvjek sa Rusijom na pravom putu i kada na njenom čelu nije bio čovjek već tiranin Staljin, kada se oslobađala Evropa. Kasnije smo mu rekli NE, ali nas rusi bezuslovno podržavaju i zaslužuje da u Vašem programu bude i saradnja sa Ruijom i to pojačana… Pozdrav….

  • Nismo nista Rusiji platili? Pa poklonili im NIS i sva skladista nafte. Nemci nudili preko 2 miliarde, Rusi dobili za 450k dolara. Sta ima Srbija od toga da je Rusija velika sila? Sta to vredii Rusiji da je vojno velika sila, dok gradjani zive u bedi. Guglajte malo rusku zaradu, kao i BDP po glavi stanovnistva i poredite to sa drzavama Zapada, pa cete odmah dobiti putokaz kojim pravcem treba da se ide.
   Razmena sa EU je 90% a deo onoga sta ostane ide na razmenu sa Rusijom. Sta bi to Rusija u Srbiji mogla da investira, koju fabriku da otvori? Fabriku vodke? Ili znate neki proizvod, koji svakodnevno drzite u ruci gde pise made in Russia? Sve ono sta drzite svakodnevno u ruci, auto koji vozite, televizor, vesmasina, masina za kafu, mobilni, kalodont, krema za vasu zenu, sve to dolazi sa Zapade. Te firme koje proizvode ono sta svakodnevno drzimo u ruci, bi bez problema u jednoj Pravnoj Drzavi mogle da otvore po koju fabriku u Srbiji i doneli po koje dobro radno mesto. Rusija sigurno ne, jer nema nista od ekonomije sem nafte i gasa.
   A Staljin i Sieg Heil su davno prosla vremena. Ko se zeli danas na njih pozivati, taj ostaje vecito jucernji, bez da je primetio, da to vise nikoga u svetu ne interesuje. A Rusija ce stajati iza Srbije (ne njenih interesa) samo dok sama ima interesa od toga.

   Tako da ja ne mislim da DJB i Stefanovic treba ista da menjaju u pogledu onoga sta je izneto u Novom Danu. Za mene je to bio jedan od najboljih intervjua od strane DJB na nekoj televiziji. Smireno, stalozeno i kristal jasno.

  • Odgovor za Averell: NIS je u Srbiji nije u Rusiju odnešen. Dugo zapad ulaže da se u Rusiji loše živi. uvalili su im komunizam i još se dugo moraju oporavljati, kao i nama i vode nas kao Ruse i ulažu i u našu propast. Daju nam Nijemci, pa čak i poklone para. Zašto: da bi mi otišli i kupili njihov otpad u Njemačkoj i evropi. Stara vozila, televizore, mašine i sav otpad. Iplati se takvim budalama, kao mi i pokloniti para. Da ih ponovo vrate kupovinom otpada, jer šta bi sa otpadom u Evropi da nema nas robov iz jugoistočne evrope. poješće EU Briselska birokratiaja, kao bivšu jugoslaviju. Inače sam za svekoliko udruženje Germana i Slovena. To se pita Rusije i Njemačke. Zaključak neda Švabo ništa džabe, a amerika nije htjela da razbije Jugoslaviju, ali je Genšer lično zaprijetio Americi, ako ne prizna nezavisnost Hrvatske raspada se EU. Što bi strašno naročito tada ugrozilo Ameriku i zaprijećeno je da baze Američke moraju ići iz Njemačke. Tako da znaš, a Rusija ima i svoj interes, što je i normalno priznaćeš…Pozdrav i svako dobro želim.

  • Par informacija:
   1) U današnjem listu “Politika” na str. 5 je data tabela sa prikazom spoljnotrgovinske razmene Srbije i Rusije u periodu Jan 2010. – Okt 2016. Godišnji deficit Srbije u trgovini sa Rusijom u ovom periodu je uvek bio više od 1 Milijarde $ (najviše 2011: 1,861 Milijardi $), izuzev u 2013. kada je bio 840,8 Miliona $. U 2016. godini zaključno sa Oktobrom deficit je 566,2 Miliona $.
   Vrednost izvoza Srbije u Rusiju je u zadnjih 5 godina 40 – 55% od vrednosti uvoza iz Rusije.
   Ukupan deficit Srbije prema Rusiji u ovom periodu je 8,436 Milijardi $!!!!

   2 najveća partnera Srbije iz EU su Nemačka i Italija. Sa svakom od ovih zemalja imamo sličnu ukupnu vrednost razmene kao sa Rusijom, ali naš deficit je za obe te zemlje samo 200 – 300 Miliona EUR godišnje (4 – 6 puta manji nego sa Rusijom!!!).

   (Kad je u pitanju Kina uvoz je oko 1 Milijarde EUR godišnje, a izvoz je manje od 300 Miliona. Znači slična srazmera kao sa Rusijom samo su ukupni iznosi manji.)

   2) Prilikom prodaje NIS-a Gazprom-u data su i sva nalazišta nafte i gasa u Vojvodini, vredna preko 4 Milijarde EUR-a. U narednim godinama NIS (odn. Gazprom je ubrzano iscrpeo ta nalazišta prodajući nam tu, našu naftu i gas. Rudna renta koju po ugovoru za ovakvu eksploataciju plaća strani partner je 3%. U Evropskim zemljama je ona obično 7%. U samoj Rusiji je ona 20%.

   3) Pri sklapanji ugovora se govorilo da će Srbija biti kompenzovana nakon izgradnje “Južnog toka” i da će uvek plaćati gas po nižim cenama od drugih. Južni tok nije ni počeo, a mi plaćamo gas više nego drugi.

   4) Tvrdi se i da je prilikom prodaje Beopetrola Lukoilu Srpska strana ostala kraća za 200-300 Miliona $.

   Prema tome, krajnje je vreme da se oslobodimo mitova i legendi i da se prema svima odnosimo jednako: pošteno i korektno imajući stavljajući uvek na prvo mesto naše interese.

  • Tako je. Potpisivanje takvog ugovora sa Rusijom (pogotovu deo koji se odnosi na nalazišta) je jedan, neću preterati, izdajnički akt. Ja ne mogu da shvatim o čemu su ti ljudi razmišljali.

  • S druge strane, u istoriji, mi smo od Rusije uvek imali koristi, osim Sanstefanskog ugovora i perioda komunizma čija je Rusija i sama bila žrtva. Što se tiče trgovinske razmene i sami smo krivi što ne koristimo povlašćene uslove u trgovini sa Rusijom u dovoljnoj meri pogotovu kad su u pitanju poljoprivredni proizvodi.

 • Podrzavam vaš stav. Tadić je prošlost i najveći krivac što je Vučić na vlasti, a kriv je i što je Čedu Jovanovića uveo u parlament na zadnjim izborima. Sve u svemu štetočina na kvadrat. Zao mi je što DJB i Dveri nemaju blizi odnos jer mislim da imaju više stvari koje ih spajaju. Mislim da je to više zbog njihovih simpatizera koji još uvek vide u Obradoviću nekakvog konzervativca a u Raduloviću nekakvog neoliberala. Mislim da ni jedno ni drugo nije tačno. Razlike sigurno postoje ali se one moraju prevazići. Jednostavno protivnik na vlasti je suviše veliki da bi neko pomislio da moze sam da ga sruši. Vidim Vuka Jeremića kao jedinog čoveka koji ima šanse da pobedi Vučićevog kandidata i mislim da svi moraju da se ujedine oko njega.

  • Ma divan je Obradovic. Uopste nije konzervativac. Samo mu se ponekad omakne po koja fasisoidna ili “on da brani, ona da radja” ideja.

  • Pozdrav Vama Igore i svim ostalim
   1. Dodao bih Tadicevim nerazumnim potezima “kohabitaciju” sa Dacicem. Meni je to bilo dovoljno da posle osvedoceno pogubnih “politicara” Tadic bude visoko kotiran kao neomiljen. Ako dopustas Igore Tvoj kvadrat je kub, a izlazak iz DS mozda i eksponent 4.
   1.a. Sa druge strane Marko Djurisic iz Tadiceve SDS se “lavovski” bori za pristojnu Srbiju.
   2. Saradnja naseg DJB i Dveri verovatno postoji. Pretpostavljam, ne znam. Prihvatam Boska Obradovica i kao korektnog neistomisljenikai kao saradnika. Videcemo kada bude vreme.
   Na svu srecu vidim da sva opozicija, ma koliko mala bila se pocinje zalagati za pristojnu Srbiju.
   3.Ja sam jedan od tih koji smatra da se nakaradni sistem upravo urusava sam od sebe, zato sto nije osnovan na “zdravim osnovama” (partokratija, burazerska ekonomija, netransparentnost)..
   4 O najboljem kandidatu koji bi “sigurno pobedio” Vucicevu nakaradnu politiku, bih ostao “na liniji” naseg DJB. Ne bih ni rec rekao o svim vec pominjanim, (a ima ih).
   Mozda naivno verujem da ce opozicija podrzati nekog do sada ne pomenutog, a da cemo svi mi da se uhvatimo za glavu i kazemo “Kako se njega/nje nismo setili? Razmisljanje mi ide u tom smeru, i ako mi neko takav padne na pamet, necu ga pomenuti.
   Pozdrav svima od jednog Zike.

  • BRAVO IGORE, svaka čast za komentar. Medojević Nebojša i Andrija Mandić, u Crnoj Gori, pored svih razlika su se udružili. Da nije bilo krađe glasova i potkupljivanja Đukanović bi bio prošlost. Mada su ga uzdrmali i već ofucana Fukara Đukanović, kažu traži gdje će pobjeći.
   Mora Radulović sa Obradovićem više sarađivati. Oni su u parlamentu uz još pojedinaca, jedine svijetle tačke. Inače parlament bi bio “prčija siledžije Vučića”. To sada i jeste, ali oni mu ne dozvoljavaju. Svaka čast i za pripadnike stranke DS, a posebno one Aleksandre Jekov.
   Vidjeli ste nastup Obradovića u vezi budžeta, mislim da je Vučiću da je imao Obradović još vremena da priča. vučić bi morao zatražiti HITNU pomoć, vidilo se na njegovom licu i gestikulacijama. PUKO JE….Pozdrav Igoru i svim dobrim ljudima…

 • Kakav je lik onaj Obradović. Danas slušam u vestima, kaže nešto u stilu “Podržaćemo Jeremića ako bude bio protiv ulaska u EU”, pa onda dodaje “a ako je već protiv EU, onda je isti kao i mi, pa je bolje da on mene podrži” 🙂

 • Najviše mi se dopalo što DJB smatra da je za Srbiju najbolje da se nekako izvuče, da ne bude na vatrometini između velikih sila. E sad, to je sigurno najkrupnija stvar. Realno užasno teško ostvariva. Iiii, da je tako, bilo bi nam krasno. To bi značilo da kao država imamo svoje ja. Pravilna je i procena o neotkrivanju oko izbora predsednika. Ja bih se tu pridružila g-din Žiki. Ah da je tako, da postoji negde neko takav, da ga/je narod zdušno podrži, a nekako nismo se setili te osobe. Inače je besmisleno govoriti o koalicijama. Ali ne treba biti ni totalno kratkovid. Zamislite da DJB bude u prilici da bude većina, pa da odlučuje o vlasti. Zar bi trebalo da je osniva sa sadašnjom? E, tek to bi bio idiotozam.

 • Ako je cilj pobeda na predstojecim izborima i smena postojeceg rezima , neophodno je bezuslovno ujedinjenje opozicije bez obzira na razlike i greske iz proslosti. To je vrlo egzaktno i matematicki dokazivo. Posle cemo gledati razlike u politikama i raspisati PRAVE IZBORE. U ovom , prvom koraku , uopste se ne radi o pitanjima evropa da ili ne , rusija da ili ne i slicno. Tu se radi o SPASAVANJU DRZAVE I NARODA , dakle sad nije vreme za politiku vec za POBEDU NA IZBORIMA i SMENU ALEKSANDRA VUCICA i ostalih .

 • Mi moramo da shvatimo da se sa ovakvom vrstom diktature, medijske neslobode, primitivizmom i bahatoscu nismo nikad susreli. Milosevic je bio mala beba za Vucica. Zasto? Zato sto je Vucic danas mnogo iskusniji nego sto je bio Milosevic u svoje vreme. Vucic ima samo 46 godina, ali on je ceo zivot u politici, ceo zivot je u kampanji. On je vodio SRS kampanju. Mi moramo da razumemo da je SRS bila najaca stranka na nekoliko izbora ali da nisu formirali vlast jer niko nije hteo sa njima u koaliciju i nisu mogli da prebace 50% sve do 2012. godine kad je SPS presao kod njih. Vucic zna gde je Milosevic gresio jer je tad bio u politici , zna gde je Kostunica gresio jer je i tad bio u politici i na kraju zna zasto je Tadic pao jer su ga oni smenili. Vucic je opasan jer je shvatio ko ga drzi na vlasti. Drzi ga na vlasti 1.800.000 najglupljih, najprimitivnijih i najpokvarenijih (ucenjenih i materijalno zavisnih). On se samo njima obraca svojim poludebilnim recnikom preko Pinka, Informera, Aloa, Kurira i drugog smeca. Mi moramo da shvatimo da za njega ne glasa preko 5 miliona ljudi i on se trudi da njima ogadi politiku i da im zatre nadu da mogu nesto da promene. Njegov jedini cilj je da sto manji broj od tih 5 miliona izadje na izbore. Zato mora da se ide ujedinjeno protiv njega. Ko god je iskreno protiv Vucica mora u jednu kolonu inace imacemo 4 godine mraka kako su pametni ljudi vec rekli. Do oslobodjenja! Pozdrav svima