Autorski tekst Zapadna Srbija

Valjevo godinama uništavaju isti ljudi

Nakon aprilskih lokalnih izbora Valjevo je dobilo novu vlast u jednoj neprincipijelnoj koaliciji, napravljenoj samo zarad podele plena, sastavljenoj od SNS i SPS i njihovih političkih satelita. Ove stranke su, zahvaljujući medijskom mraku koji je pratio čitav izborni proces, osvojile 44 od ukupno 51 odborničkog mandata.

valjevo

Iako se, tokom predizborne kampanje, ali i pre toga, SNS predstavljao kao najveća opozicija svemu onome što su socijalisti radili u prethodnom periodu, predviđanja nas iz pokreta Dosta je bilo – Valjevo su se nažalost ostvarila, i formirana je koalicija “žestokih protivnika”.

Građani Valjeva su skoro dva meseca čekali nastavak konstitutivne sednice koja je prekinuta jer politički plen nije bio podeljen. Nakon tog bespotrebnog odugovlačenja, uz konačnu potvrdu koja je stigla iz političkih vrhova ovih stranaka u Beogradu, došlo se do predloga kadrova za izvršnu i zakonodavnu vlast grada Valjeva, naravno bez blagovremenog dostavljanja biografija, bez omogućavanja rasprave na ekspoze gradonačelnika i bez rasprave o ostalim predloženim rešenjima…

Na kraju ove političke sage, gradonačelnik Valjeva postao je Slobodan Gvozdenović, prvi čovek SNS-a u gradu, a njegov zamenik Dragan Jeremić, prvi čovek SPS-a.

Gradonačelnik se svojom biografijom uklapa u sve standarde vlasti SNS-a u čitavoj Srbiji. Ako kažem da se radi o političkom transvestitu, koji je svoj politički dres menjao nekoliko puta, to neće biti toliko čudno s obzirom da je SNS u Valjevu i sačinjena najvećim delom od brojnih preletača koji su politički aktivni već 20-ak godina u samom gradu, što je opet u skladu sa onim što ta stranka predstavlja i na republičkom nivou.  

Gvozdenović je bio narodni poslanik u toku prethodnog, desetog saziva Narodne skupštine Republike Srbije. Ostao je upamćen po nepoštovanju suda, jer je koristeći imunitet narodnog poslanika, uticao na zastarevanje sudskog procesa koji je bio vođen protiv njega. Građani Valjeva ga pamte i po napadu na komunalne policajce koji su obavljali kontrolu radnog vremena jednog noćnog kluba u gradu, neposredno pre same konstitutivne sednice republičkog parlamenta u kojem je postao poslanik. Tokom konstitutivne sednice Skupštine grada Valjeva na kojoj je predložen za gradonačelnika, sa mesta odbornika, upadao je u reč odbornicima opozicije. U prvih 100 dana sa mesta gradonačelnika pokazao je samovolju, omalovažavao odbornike koji su uzimali učešće u raspravama na sednicama Skupštine grada, vređao je novinare koji su se usudili da govore o njegovom radu, opoziciju je proglasio “mentalno anoreksičnom”…

Zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić je takođe politički preletač, koji je u okviru SPS-a najodgovorniji deo vlasti grada Valjeva godinama unazad. Svoj politički uticaj gradio je na mestima direktora „Direkcije za obnovu i razvoj Kolubarskog okruga“ i direktora JP „Direkcije za urbanizam, građevinsko zemljište, puteve i izgradnju Valjeva“ tako da se danas smatra prvim čovekom SPS-a u Valjevu. Biti na čelu ovih direkcija značilo je raspolagati ogromnim sredstvima. Bogato iskustvo i velika moć koju je sticao boraveći na vlasti, političke analitičare grada Valjeva navodi na zaključak da uticaj zamenika gradonačelnika prevazilazi njegovu trenutnu funkciju. Sve ovo je posebno vidljivo u afirmativnom odnosu većine lokalnih medija prema njegovim aktivnostima. Za vreme vlasti SPS-a u gradu Valjevu, pod njegovim vođstvom, cvetali su partijsko zapošljavanje, burazersko usmeravanje sredstava, zloupotreba javnih preduzeća u političke svrhe…

Pod njihovim vođstvom naš grad je nastavio svoje propadanje decenijama utabanim stazama. Zaslužuju li građani Valjeva ovakvu vlast? Zar su ovakve istrošene političke figure garant bolje budućnosti grada? Nadu da će se ova noćna mora uskoro ipak okončati nude česta politička prepucavanja zbog kojih ispaštamo svi.

Povremene sukobe između SNS-a i SPS-a prate i ogromne greške koje su rezultat postavljanja partijskih poslušnika na najodgovornija mesta koja zahtevaju stručnost, kao i sve jasnije otkrivanje namera ljudi koji su na vlasti zarad ostvarivanja ličnih interesa. Ostaje na časnim i poštenim građanima Valjeva da se konačno probude, da shvate da ima prostora da se stanje u potpunosti zaokrene i da najzad postavimo stvari na svoje mesto. Hoćemo li se pomiriti sa ovakvim, očajnim načinom vođenja grada ili ćemo uložiti dodatni napor da se tome stane na put?

Ljubomir Radović
odbornik u Skupštini Grada Valjeva
član pokreta “Dosta je bilo”, Valjevo

DJB Mladi

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar