Грађевина Саопштењe Скупштина

Катастрофалaн Закон о становању и насиље у Скупштини

Терор и безобразлук председавајућег Скупштином наставио се и данас. Саша Радуловић је коначно добио реч и оштро критиковао Закон о становању, али му је одузето право на реплику након што су се три посланика СНС и министарка Зорана Михајловић обрушили на њега увредама. Саша Радуловић није добио право да одговори на увреде, али је добио две опомене због тражења права на реплику. Подсећамо да је због тражења права на реч Саша Радуловић јуче кажњен са три опомене.

sasa-radulovic

Закон о становању уводи још један канал за партијско запошљавање неспособних партијских кадрова СНС и велике, додатне намете за грађане под претњом драконских казни и ово је оштро осудио шеф посланичке групе ДЈБ. Скандалозно је са коликом бахатошћу представници владајуће већине увредама и бруталним иживљавањем над посланицима ДЈБ покушавају да оправдају све што намеравају да ураде законом који је “од милоште” прозван “Кумов закон” због првобитне намере да се премијеровом куму омогући откуп виле на 20 година по привилегованим условима.

Саша Радуловић је оценио да је Закон о становању пример како партократија себи гради простор за узимање рекета. Говорио је о томе да је закон лош и да ће имати катастрофалне последице за све грађане јер им се намећу обавезе да формирају правне субјекте са ПИБ-ом, матичним бројем, књиговодством. Такође, уводе се професионални управитељи зграда којима ће лиценце давати Привредна комора Србије, паразитска и парадржавна институција која је канал за партијско запошљавање. Општине ће моћи да уводе принудну управу и саме постављају професионалне управнике зграда уколико то сами станари не ураде и Саша Радуловић је упозорио да ће закон изазвати велико незадовољство грађана.

Радуловић је подсетио да је члан 153 Вучићевом куму требало да омогући да откупи Дипосову вилу на 20 година, у динарима без камата и питао министарку где је нестао члан 153 и зашто је био убачен у закон. Најоштрије је критиковао СНС због тога што је усавршио партијско запошљавање где нико не може да се запосли ако не пролази кроз СНС партијске комисије.

Уместо било каквих аргумената на све што је Саша Радуловић рекао о скандалозном закону и нечасним намерама законописаца, уследиле су увреде посланика Марјана Ристичевића, Владимира Ђукановића, Владимира Орлчића и министарке Михајловић. Министарка је закон “бранила” приземном и неуспелом досетком да је шеф посланичке групе ДЈБ “помешао појмове стечајног и професионалног управника” јер ће зграде наводно имати професионалце који ће нам помоћи да водимо бригу о зградама. Због увреда ће бити поднете нове кривичне против свих посланика и министарке.

Саша Радуловић није добио право на реплику ни на једну од увреда. Једно од објашњења је било чак и “Не дам вам реплику зато што сте изазвали реплику”. Бахатост премијерових посланика и министара највише ће ипак платити грађани Србије кад на снагу ступи Закон о становању.

Погледајте цео снимак расправе

ДЈБ Млади

ДЈБ Млади

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Господине Радуловићу,
  Ваш сајт не сме да буде једино место на коме разоткривате чињенице од виталног значаја за становништво.
  Напросто морате пронаћи масовнији канал комуникације. Рецимо, учите од најбољег у тој сфери – премијера. Свако мало, сазива конференције за новинаре и искаче и из фрижидера више. Дозлогрдио и својим родитељима више! Само тв медији допиру до ширих народних маса. Другојачије се против те машинерије не може.
  Поздрав

  • Koja TV, kad DJB nema pristup televizijama, sve televizije su pod kontrolom SNS, koferencije za štamu koje organizuje DJB se emituju u nekom terminu kad je najmanja gledanost ili se samo spomenu u negativnom kontekstu u vestima….

 • I mojoj zgradi nema predsendika kucnog saveta i sve funkcionise. Pre neki dna sam kupio sijalice, zamenio i nikome ne trazim nista. Kada bude bio sneg, sam ce neko izaci da cisti. Kada crkne kapija za automobil,skupimo novac i platimo popravku. Zivim na Vracaru. Naranvo,uvke ima onih koji nece da ucestvuju ali su manjina. kakav zakon,kakvi spijuni,kakva represija, kakva ucena otimanjem imovine. ovo je gore nego u srednjevekovnim drzavama. Ovo,komunalci i naplata parkinga je nesto sto treba ukintu,ali ih ne pustitti tek tako nego ih satrti kaznama za sve ono sto su nauzimali na racun naroda koji je po stresom. Niko ne radi analizu odakle toliko agresije. Pa od pritiska,ucena.

  • Petre, takvih zagrada nema mnogo. U većini slučajeva stanari nisu toliko složni i treba da postoji neki red. Međutim, SNS ovakvim zakonom samo pokazuje da im uopšte nije do uvođenja reda već isključivo partokratija, da zaposle što više svojih ljudi i da uzimaju što više para. Mnogo su postali bahati i to sve neće izaći na dobro.

 • Поштоване колеге из ДЈБ,
  морате схватити да је Скупштина главно место где ће те се чути, али да то носи са собом опомене и кажњавање. Наиме, СНС не трпи критике, не дозвољава разоткривање њихових ствари које нису за јавност и самим тим ће настојати да вас дискредитује на сваком кораку. Морате бити упорни и спремни на бројне увреде и понижавања. Она иду од почев од премијера, потпредседника Скупштине и шефа посланичке групе до појединих посланика СНС. Немају ни мало културе у опхођењу са опозицијом.
  Шта рећи друго него то да је СНС – Српска Надпростачка Странка. Такав им је речник и поступци у комуникацији са опонентима.

 • Zakon o stanovanju je izvanredno dostignuće uređene države Srbije. Apsolutno podržavam ovaj zakon. Samo bih želeo da predlagač uvede u zakon obavezu stanara da isplaćuju licenciranog upravnika minimalno cenom rada za visoku stručnu spremu i plaćanjem doprinosa na pun iznos plate!!!
  Uvođenje zgrade sa pibom, mb, pretpostavljam šifrom delatnosti i idealno pečatom je vrhunac profesionalnog upravljanja zgradom!
  Takođe, najbolje da predlagač uvede obavezu za licencirane upravnike da pored sertifikata privredne komore mora da ima kvalifikacije minimalno četvrti stepen /SSS/ , poznavanje bar jednog stranog jezika i položen ispit sa predavanjima minimalno šest meseci!
  Takože bi bilo poželjno da opštinska veća formiraju komisije koje će postavljati licencirane upravnike u zgradama na svojoj teritoriji!
  Za zgrade sa većim brojem stanova idealno bi bilo, pored upravnika, u radni odnos prime i jednog licenciranog menadžera upravljanja zgrade.
  Takođe pored upravnika, i menadžera bilo bi dobro uvesti u zakon i sekretara zgrade. Sekretar bi skupljao račune i kontrolisao plaćenje komunalnih usluga, i profesionalno vodio zapisnike.
  Pošto bi zgrada bila pravno lice, neka vrsta akcionarskog društva, moralo bi se zakonom predvideti i sklapanje ugovora sa knjigovodstvenom agencijom koja bi knjižila račune.
  Iz razloga eventualnih troškova usled tužbi, recimo nije očišćen sneg na stepeništu, pa neko se povredi pa tuži zgradu /ima pib, ima koga/ i traži recimo milionsku odštetu, bilo bi potrebno zakonom predvideti i sklapanje ugovora sa advokatskom kancelarijom, ili zaposliti pravnika da zastupa zgradu pred sudom.
  Možda bi trebalo predvideti zbog stanara sa kućnim ljubimcima, da u zakonu bude sadržano i obavezno zaposlenje jednog licenciranog veterinara da kontroliše kućne ljubimce u zgradi!
  Opet, na kraju da zaključim, apsolutno bi trebalo svim srcem podržati ovaj zakon, zbog nas samih.
  Usvajanjem ovog zakona,vrlo brzo ćemo rešii problem nezaposlenosti u državi, a i lako ćemo rešiti problem stambenog pitanja proletera koji nemaju stanove u vlasništvu!
  Pozivam poslaničku grupu DJB da podrži ovaj zakon u skupštini, na radost mnogobrojne armije botova!!!

 • Imam ideju. Kada sledeći put dobijete reč u skupštini, a to bude prenosila televizija, nekoliko vas neka digne plakat na kome će pisati “www.dostajebilo.rs”. Ogromna većina tv gledaoca nema pojma da imate sajt, gde mogu da dobiju istinite informacije. Ako bar 10% ode na sajt, ko zna, možda se preobrate. Ništa ne košta, a možete mnogo da dobijete.

  • meni se ne dopada ta ideja, delovalo bi jako napadno…svi koji iole koriste net i pretrazuje/radoznao je, znaju da sajt postoji. Poenta je da DJB uspe da uzivo nesto kaze u cirkuskoj Skupstini, jer veliki broj stanovnistva koji ne koriste net prate skupstinska zasedanja, a oni su verujem vodjini glasaci. Podrska borbi DJB za pravedniji zivot

 • ovo je Zakon koji ce direktno uticati na drasticno povecanje troskova odrzavanja zgrada i samim tim bice dodatni teret na budjet svake porodice. DJB je dobila priliku da dopre do svakog gradjanina/glasaca tako sto bi na A5 odstampala sve negativnosti zakona (delove koji se odnose na budjet porodice)
  i listice podelili po svim zgradama u sredinama gde imaju aktiviste.

 • BRAVO ODLICAN TEKST PRAVO U CENTAR.
  ALI JE SUSTINA BAS U PRIVREDNOJ KOMORI SRBIJE I KUMU GORANA VESICA, IZVESNI SLINA – PREDRAG PETROVIC.
  CELA KUMOVSKA DRUZINA NOVESKI-SURBATOVIC JE SKLOPILA OVAJ ZAKON DA SEBI I SVOJIM “SABORCIMA“ IZ DEVEDESETIH NABACI REKETIC, KAO NEKADA TAPKAROSI ISPRED BIOSKOPA “20 OKTOBAR“.
  OVO JE TAPKAROSKI ZAKON- SVAKA CAST ZA TEKST, AS SUSTINA JE U KOMENTARU, KUMOVI SLINA-PETROVIC PREDRAG I VESIC DRMAJU.
  DO POBEDE

  • Bravo cika Jovice, mi svi znamo da je SASA ostavio ceduljic Vucicu sa brojem 48.
   Doci ce njima SASA glave, jer oni jos ne znaju ko je SASA.
   DO POBEDE.

 • Bez obzira što je ovo sve istina, kako pobediti SNS i skinuti ih sa vlasti, kad uživaju ogromnu podršku..S kim god sam pričao svi kažu da je Vučić veći od Tita, vidi kako svuda stigne i te gluposti….

  • Dragi Pedja, seti se da je KP imala skoro ili bas 1 million clanova, pa je u sekundi prsla kao zvecka, pa ova zuta mafija je pukla na sve strane se rasuli….Rekao bi moj omiljnei lik “Prle“ NAMESTI CE SE ON ….samo gledaj, slusaj I cuti rekao bi opet jeda lik iz Filma SASA. Jer svi smo mi SASA. Seti se kako je grpa omladinaca postal Sasa a pravi Sasa nije bio onaj Spanac vec JEDNA LEPA DEVOJKA. Pa tako I ja sve ovo I pisem zbog jedne lepe devojke koju su ovi “vucicevi“ SASEKLI. Jer ko zna ko ce bas od svih nas na kraju biti SASA.
   DO POBEDE

  • Поштовани Пеђа,
   Највећа наша жалост је управо у томе што претежну већину сроског становништва чине људи које демагогија лако и комплетно опија, те који чују само оно што милује њихово ухо, а властидршци то итекако добро знају, те знају и да своје наступе реторички прилагоде и нижим нивоима свести, интелигенције и образовања.
   Људи који иоле ишта схватају и прозревају, најчешће не гласају. Јер више немају за кога. Сви су толико већ виђени и јадни, да се гаде просвећенијем народу.
   Сада је, са ДЈБ, нека шанса на помолу, али ДЈБ засигурно мора да нађе начин да допре до највећег процента бирача – обожавалаца празних прича, узвикивања, обмањивања…
   Последње што бих желела јесте да вређам сопствени народ, али пред чињеницама и реалношћу се не може са главом у песку…
   Поздрав

  • Zanimljivo. Ja sam takvu priču čuo samo od nekoliko ljudi sa vrlo velikim penzijama koji su u duši i dalje komunisti (a objektivno spadaju u 5% stanovništva sa najvećim prihodima). Ovaj zakon će ubrzati otrežnjenje mnogih. A aktuelna vlast je majstor u donošenju baš takvih zakona.

   Slažem se sa predlogom koga je neko izneo da se štampaju leci sa kratkim i preciznim objašnjenjima šta koji zakon (ili potez vlasti) konkretno znači za građane. Uostalom i oni sami su radili. Setite se onih plakata iz 2011-2012 sa slikom Đilasa, Beka i Miškovića i Dinkića i natpisom; “Pravi kumovi – njihova zarada, naši dugovi”.

  • Сашка@ Poštovana vi kažete: ‘Људи који иоле ишта схватају и прозревају, најчешће не гласају. Јер више немају за кога…’ E pa, vidite, draga g-djo, upravo u takvoj potpuno neistinitoj i fatalno štetnoj konstataciji je sadržana sva razmera i uzrok našeg udesa i užasa, našeg najgoreg iskušenja. Život u svakom mogućem smislu nije samo crno ili samo belo, nije meksička sapunica gde se ili samo vole ili samo mrze i skoro nikada nije ili-ili. Reći da su -svi oni isti- je idiotizam prve kategorije!! I samo u stupidnim serijama i od strane stupidnih ljudi se u životu pa i u politici bira samo i isključivo izmedju dobrog i lošeg. U realnom životu ljudi najčešće i nisu u prilici da biraju dobro već upravo -racio kaže -biraju manje loše! Ali kako to i kome objasniti? Zapravo stvari ovde stoje još mnogo lošije- šest decenija kolektivističke ljige je od čoveka na Balkanu ponovo načinilo homo erectus-a. Ta individua želi biti oslobodjena čak i od same potrebe da misli. E, upravo ovde su nastupili eksperti za potrebe tih i takvih duša… Pritom deo prosvećene elite isprobava lično ludilo sa epizodom belih listića. Ne samo da su to činili već su i ostalima preporučivali?! Svesno su prepustili krezavoj zajednici izbor. Pa da li se uopšte može ludje i bednije.

  • Поштована/и Пата (из Вашег представљања не могу са сигурношћу да разлучим о ком се полу ради, опростите на томе),
   Ја се са Вама слажем да ствари никада нису црне или беле. Цитираћу Љиљану Хабјанобић-Ђуровић:”Сви смо ми сивкасти, некако голубије-грао, са преливом, али никада црни или бели.”
   Свој закључак о преовлађујућем мишљењу народа, широких народних маса, донела сам из искуства живљења у различитим срединама – првих 19 год живота у Шумадији и Поморављу, наредне 3 у Нишу, те последњих 12 у Београду. Крећући се у разноврсним интелектуалним круговима, те и међу онима који “тих брига немају”, са извесношћу тврдим да политичку судбину односно избор власти у овој земљи доноси управо популација којој су врхунац културе разноразне “Пинкове звезде”, “Звезде Гранда”, те врхунац породичне забаве накарадни и монструозни ријалити програми (у супротном, таква врста емисија и телевизијског програма уопште не би могла да постоји, а камоли да бележи експанзију-претежни живаљ је њихов фасцинирани конзумент).
   Дакле, то је популација која чини одлучујући део гласачке машинерије. Од исте се, засад, не може очекивати да разуме о чему говоре Саша Радуловић и Душан Павловић, али се може очекивати да пада у френетични транс пред оним што говоре Ристичевић, Владимир Ђукановић, Мартиновић, Вулин, Вучић….
   Докле год се претежни део ове нације не описмени, продухови, стекне вештину критичког мишљења и аналитичности, са политичке сцене неће бити почишћени популисти и демагози.
   Може бити да ја, са своје 32 године, не располажем довољним животним искуством, али право на мишљење донето опсервацијом стања нације, свакако да имам.
   С поштовањем,
   Сашка

  • Сашка@ Poštovana g-djo,
   Nepotrebno je napomenuti da svako ima pravo na svoje mišljenje. U mom komentaru, takodje,osim samog mišljenja, nema ničega ličnog, niti uvedljivog, uveravam vas. Vi ste sami ispisali ‘da ljudi koji išta shvataju (misleći verovatno na obrazovanije ili bar misleći deo populacije), najčešće ne glasaju, jer kako zaključujete -nemaju za koga. To je stav koji je, nažalost, u našoj svakodnevnici, dobio široko pravo gradjanstva, posebno kod onih koji i imaju neku školu ili bar žele da pripadaju krugu izvan Farme. I ponavljam -takav stav (ignorisanje izbora ili beli listići) je kolosalna i kriminalna glupost, rezultat nepodnošljive lenjosti sive mase. Ali još više i vrlo često je to čin ličnog oportunizma zbog zaštite, kakvih-god i kolikih-god, sopstvenih interesa (npr dobrog dela zaposlenih u javnom sektoru ali i dela penzionera). Niti svi žele promene niti svima one odgovaraju.
   Još jednom, moje poštovanje i pozdrav.

 • Владимира Ђукановића и Зорану Михајловић треба тужити за клевету, а
  Верољубу Арсићу одузети посланички мандат због вређања, лагања и понижавања народних посланика.
  Тако би било када би Скупштина радила како треба.
  Али због Вучића и СНС-а имамо ово што можете видети у Скупштини Србије.

 • kako su smesni ovi iz sns kruga 😀
  Na koju god kritiku im upute, oni odgovaraju napadom na licnost ili na stranku,
  kao da je to validan odgovor na pitanje/kritiku.
  Uzas, nista se ne resava, ni jedan odgovor, nista se ne razjasnjava.
  Ovaj ih pita ili kritikuje zakon, ovi na repliku ispljuju coveka ili stranku.
  Ocemo li mi ikad cuti normalnu repliku sns.a ? onako sa cinjenicama,
  i normalno argumentovano?

 • Poštovani g-dine Radulović, član 153. koji je bio u predlogu Zakona o stanovanju i održavanju zgrada koji je u Skupštinu Srbije stigao 22. novembra je nestao, ali ne i radnja koju je on omogućavao. I ne samo da je nestao član 153., već je sada u proceduri u Skupštini Srbije potpuno izmenjen predlog Zakona, koji je, gledaj čuda, stigao u Skupštinu isto 22. novembra, dakle na isti dan kao i prvi predlog u kome je bio i famozni član 153. Kako je to moguće, ako je javnost tek 2. decembra saznala za član 153. i ako je verovati nadležnom ministarstvu, da je taj član tek posle reakcija javnosti izbacilo iz predloga Zakona. I ne samo izbacilo, već je reč o potpuno novom predlogu Zakona, a procedura takve promene je poznata. Dakle, pošto je Vlada Srbije predlagač tog Zakona, ona je morala isti prvo da povuče iz skupštinske procedure, zatim da na sednici Vlade usvoji novi predlog Zakona, da bi zatim taj novi predlog poslala u Skupštinu Srbije na usvajanje. I sve to je Vladi Srbije »uspelo« u jednom danu.
  Kao što sam ranije napomenuo radnja koju je omogućavao izbrisani čkan 153. je ostala i u novom predlogu Zakona. Pogledajte član 89. stav 4. tačka 7., a tamo piše da korisnik stambene površine može da bude, citiram.
  7) lice sa zanimanjem koje je nedostajuće zanimanje i od interesa je za jedinicu lokalne samouprave, odnosno organ državne uprave.
  Dalje se u članovima 96., 97. i 98. predloga Zakona licima iz člana 89. omogućava kupovina stambene površine. Naravno pod posebnim uslovima, a može i na rate.

 • Prostakluk Arsića, Đukanovića, Maje Gojković i ostalih sns poslanika će država i društvo dugo pamtiti… Ali, nadam se, da nakon što na vlast dođe DJB, zatim formira sistem, vladavinu prava i nezavisne institucije i građansko društvo, ove silne prijave koje ste poslali sudu budu obrađene-procesuirane i svi budu po zakonu kažnjeni. Svakako su to zaslužili, možda će tako nešto i naučiti!